Średnica koła

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
delhospitalabuser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 kwie 2021, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Średnica koła

Post autor: delhospitalabuser »

Mógłby ktoś podać mi odpowiedź do tego zadania?

Niech \(\displaystyle{ a,b}\) oraz \(\displaystyle{ c}\) będą średnicami koła \(\displaystyle{ K = \left\{ (x,y) \in \mathbb{R}^2 : x^2+y^2 \le 9\right\} }\) jako podzbioru płaszczyzny \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\) wyposażonej -- odpowiednio -- w metrykę euklidesową, maksimum, Hamminga. Wówczas:
  • \(\displaystyle{ a=b=3c}\)
  • \(\displaystyle{ c<a<b}\)
  • \(\displaystyle{ a=b=c}\)
ODPOWIEDZ