W podanych przestrzeniach liniowych opisać ciągi zbieżne, sprawdzić czy metryki sa przesuwalne i zweryfikować ciągłość dodawania i mnożenie.
\(\displaystyle{ X=\RR}\) z metryką łukową \(\displaystyle{ d(x,y)=|\arctan x - \arctan y|}\)
Metryka łukowa
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 6 kwie 2020, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 23
- Podziękował: 4 razy
Metryka łukowa
Ostatnio zmieniony 28 lut 2021, o 18:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22227
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Metryka łukowa
Co to jest metryka przesuwalna? I w którym miejscu napotykasz kłopoty?
Chętnie zobaczy Twoje próby rozwiązania i ew. pomożemy, gdy sie zatniesz.
Chętnie zobaczy Twoje próby rozwiązania i ew. pomożemy, gdy sie zatniesz.