Odwzorowanie otwarte jest domknięte

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Odwzorowanie otwarte jest domknięte

Post autor: Bran »

Niech \(\displaystyle{ (X, \tau_1), (Y, \tau_2)}\) będą przestrzeniami topologicznymi.

Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ f: X \rightarrow Y}\) jest odwzorowaniem otwartym (domkniętym) i bijekcją, to jest odwzorowanie domkniętym (otwartym).

Niestety nie potrafię nawet zacząć. Bardzo proszę od podpowiedź.
szw1710

Re: Odwzorowanie otwarte jest domknięte

Post autor: szw1710 »

Załóżmy, że \(f\) jest odwzorowaniem otwartym. Niech \(A\) będzie zbiorem domkniętym. Wtedy \(X\setminus A\) jest zbiorem otwartym, skąd \(f(X\setminus A)\) jest zbiorem otwartym. Ale \(f(X\setminus A)=Y\setminus f(A)\), bo \(f\) jest bijekcją. Więc \(f(A)\) jest zbiorem domkniętym.

Drugiej części dowodzimy analogicznie.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Odwzorowanie otwarte jest domknięte

Post autor: Bran »

Dziękuję bardzo!
Niestety nie rozumiem tej równości
szw1710 pisze: 1 gru 2020, o 23:51 Ale \(f(X\setminus A)=Y\setminus f(A)\), bo \(f\) jest bijekcją.
Mógłbym prosić o naprowadzenie?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Odwzorowanie otwarte jest domknięte

Post autor: Premislav »

Skoro \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\) jest bijekcją, to w szczególności jest surjekcją (więc \(\displaystyle{ f(X)=Y}\)) i injekcją (więc \(\displaystyle{ f(A)\cap f(X\setminus A)=\varnothing}\)).
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Odwzorowanie otwarte jest domknięte

Post autor: Bran »

Dlaczego funkcja \(\displaystyle{ f}\) zbiorowi \(\displaystyle{ X}\) musi przypisywać zbiór \(\displaystyle{ Y}\) żeby być suriekcją?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4070
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Odwzorowanie otwarte jest domknięte

Post autor: Janusz Tracz »

Z definicji suriekcji, obraz \(\displaystyle{ f(X)}\) ma być równy przeciwdziedzinie \(\displaystyle{ Y}\).

Dodano po 4 minutach 34 sekundach:
Inaczej. Gdyby istniał \(\displaystyle{ y\in Y}\) dla którego nie znalazł by się \(\displaystyle{ x\in X}\) takie, że \(\displaystyle{ f(x)=y}\) to przeczyło by to suriektywności.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Odwzorowanie otwarte jest domknięte

Post autor: Jan Kraszewski »

Bran pisze: 3 gru 2020, o 13:12 Dlaczego funkcja \(\displaystyle{ f}\) zbiorowi \(\displaystyle{ X}\) musi przypisywać zbiór \(\displaystyle{ Y}\) żeby być suriekcją?
Zapis \(\displaystyle{ f(X)=Y}\) nie oznacza, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) zbiorowi \(\displaystyle{ X}\) przypisuje zbiór \(\displaystyle{ Y}\), tylko że obrazem tej funkcji (czyli jej zbiorem wartości) jest cała przeciwdziedzina.
Bran pisze: 3 gru 2020, o 08:19 Niestety nie rozumiem tej równości
\(\displaystyle{ f(X\setminus A)=Y\setminus f(A)}\)
Ponieważ funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest injekcją, więc \(\displaystyle{ f(X\setminus A)=f(X)\setminus f(A)}\). Ponieważ funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją, więc \(\displaystyle{ f(X)=Y}\), zatem łącznie mamy \(\displaystyle{ f(X\setminus A)=Y\setminus f(A)}\).

JK
ODPOWIEDZ