Kula w metryce

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
aneta909811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 70 razy

Kula w metryce

Post autor: aneta909811 »

Niech \(\displaystyle{ d:\RR \times \RR}\) będzie funkcją zadaną wzorem
\(\displaystyle{ d\left( x,y\right)=\left| x\right| +\left| y\right| }\) dla \(\displaystyle{ x \neq y}\) oraz \(\displaystyle{ d\left( x,x\right)=0 }\)

Jak wyglądają kule w tej metryce?

Wzorem przypomina metrykę kolejową, ale ona jest \(\displaystyle{ \RR^{2} \times \RR^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2020, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Kula w metryce

Post autor: Jan Kraszewski »

aneta909811 pisze: 27 paź 2020, o 20:06 Niech \(\displaystyle{ d:\RR \times \RR}\) będzie funkcją zadaną wzorem
Coś Ci znaczki pozjadało. Jak już, to \(\displaystyle{ d:\RR \times \RR\to\RR.}\)

To jest metryka kolejowa na prostej. Podjęłaś jakieś próby rysowania kul?

JK
ODPOWIEDZ