Własność domknięcia w przestrzeni metrycznej

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
pauli012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2020, o 09:17
Płeć: Kobieta
wiek: 22

Własność domknięcia w przestrzeni metrycznej

Post autor: pauli012 »

Wykaż, że w dowolnej przestrzeni metrycznej \(\displaystyle{ X}\) zachodzi \(\displaystyle{ \cl A = \Int A \cup \text{bd} A}\).
Wywnioskuj stąd, że \(\displaystyle{ \QQ}\) nie jest brzegiem żadnego zbioru w \(\displaystyle{ \RR}\).
Ostatnio zmieniony 25 paź 2020, o 10:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34284
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Własność domknięcia w przestrzeni metrycznej

Post autor: Jan Kraszewski »

Jak definiujesz brzeg zbioru?

JK
pauli012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2020, o 09:17
Płeć: Kobieta
wiek: 22

Re: Własność domknięcia w przestrzeni metrycznej

Post autor: pauli012 »

Brzegiem zbioru \(\displaystyle{ A \subset X}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ (X, \rho)}\) nazywamy zbiór \(\displaystyle{ \text{bd} A := \cl A \setminus \Int A.}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2020, o 11:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34284
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Własność domknięcia w przestrzeni metrycznej

Post autor: Jan Kraszewski »

Zatem Twoje zadanie (w pierwszej części) nie jest z topologii, tylko z elementarnego Wstępu do matematyki. Powinnaś wiedzieć (lub umieć pokazać), że dla dowolnych zbiorów \(\displaystyle{ C,D}\) zachodzi \(\displaystyle{ C\cup(D \setminus C)=C\cup D.}\)

JK
ODPOWIEDZ