Własność Baire'a
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Własność Baire'a
Przyjmuję następującą definicję własności Baire'a:
Zbiór \(\displaystyle{ A}\) posiada własność Baire'a, jeśli można go przedstawić w postaci \(\displaystyle{ A=G\div P}\), gdzie \(\displaystyle{ G}\) jest zbiorem otwartym, a \(\displaystyle{ P}\) zbiorem pierwszej kategorii.
W jaki sposób pokazać równoważność poniższej definicji?
Zbiór \(\displaystyle{ A}\) ma własność Baire'a, jeśli istnieje zbiór otwarty \(\displaystyle{ U}\) taki, że \(\displaystyle{ A\div U}\) jest zbiorem pierwszej kategorii.
Zbiór \(\displaystyle{ A}\) posiada własność Baire'a, jeśli można go przedstawić w postaci \(\displaystyle{ A=G\div P}\), gdzie \(\displaystyle{ G}\) jest zbiorem otwartym, a \(\displaystyle{ P}\) zbiorem pierwszej kategorii.
W jaki sposób pokazać równoważność poniższej definicji?
Zbiór \(\displaystyle{ A}\) ma własność Baire'a, jeśli istnieje zbiór otwarty \(\displaystyle{ U}\) taki, że \(\displaystyle{ A\div U}\) jest zbiorem pierwszej kategorii.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Własność Baire'a
Ja jednak wole różnicę symetryczną zapisywać tak: \(\displaystyle{ \Delta}\).
Skorzystaj z łączności i przemienności różnicy symetrycznej i z tego, że \(\displaystyle{ A\Delta A=\emptyset, A\Delta\emptyset=A.}\)
Jeśli np. wiesz, że \(\displaystyle{ A=G\Delta P}\), to \(\displaystyle{ A\Delta G=(G\Delta P)\Delta G=P\Delta(G\Delta G)=...}\)
JK
Skorzystaj z łączności i przemienności różnicy symetrycznej i z tego, że \(\displaystyle{ A\Delta A=\emptyset, A\Delta\emptyset=A.}\)
Jeśli np. wiesz, że \(\displaystyle{ A=G\Delta P}\), to \(\displaystyle{ A\Delta G=(G\Delta P)\Delta G=P\Delta(G\Delta G)=...}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Re: Własność Baire'a
Nadal niestety nie bardzo wiem, jak przejść z faktu, że istnieje zbiór otwarty \(\displaystyle{ U}\) taki, że \(\displaystyle{ A\Delta U}\) jest pierwszej kategorii do tego, że istnieje przedstawienie zbioru \(\displaystyle{ A}\) w postaci różnicy symetrycznej pewnego zbioru otwartego i zbioru pierwszej kategorii.
\(\displaystyle{ A\Delta U=A\Delta (U\Delta \emptyset)=\emptyset \Delta (A\Delta U)}\) - jest to różnica symetryczna zbioru otwartego i zbioru pierwszej kategorii, jednak nie jest to przedstawienie zbioru \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ A\Delta U=A\Delta (U\Delta \emptyset)=\emptyset \Delta (A\Delta U)}\) - jest to różnica symetryczna zbioru otwartego i zbioru pierwszej kategorii, jednak nie jest to przedstawienie zbioru \(\displaystyle{ A}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Własność Baire'a
Załóżmy, że istnieje zbiór otwarty \(\displaystyle{ U}\) taki, że zbiór \(\displaystyle{ A\Delta U=P}\) jest pierwszej kategorii. Wówczas
\(\displaystyle{ A=A\Delta \emptyset=A\Delta (U\Delta U)=(A\Delta U)\Delta U=P\Delta U}\)
i już masz swoje szukane przedstawienie.
JK
PS
Oczywiście, żeby to zobaczyć bierzesz równość \(\displaystyle{ A\Delta U=P}\) i obustronnie traktujesz ją różnicą symetryczną z \(\displaystyle{ U}\). Powyższy zapis to już uporządkowana "wersja oficjalna".
\(\displaystyle{ A=A\Delta \emptyset=A\Delta (U\Delta U)=(A\Delta U)\Delta U=P\Delta U}\)
i już masz swoje szukane przedstawienie.
JK
PS
Oczywiście, żeby to zobaczyć bierzesz równość \(\displaystyle{ A\Delta U=P}\) i obustronnie traktujesz ją różnicą symetryczną z \(\displaystyle{ U}\). Powyższy zapis to już uporządkowana "wersja oficjalna".
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Re: Własność Baire'a
Dziękuję bardzo
Mam jeszcze jedną definicję, której równoważność muszę pokazać:
Zbiór \(\displaystyle{ A}\) ma własność Baire'a wtw. gdy można go przedstawić w postaci
\(\displaystyle{ A=(G\setminus P)\cup R}\)
gdzie \(\displaystyle{ G}\) jest zbiorem otwartym, a \(\displaystyle{ P, R}\) zbiorami pierwszej kategorii.
Niestety nie mam pomysłu, jak wykonać dowód implikacji mówiącej, że z tej definicji wynika przyjęta powyżej.
Mam jeszcze jedną definicję, której równoważność muszę pokazać:
Zbiór \(\displaystyle{ A}\) ma własność Baire'a wtw. gdy można go przedstawić w postaci
\(\displaystyle{ A=(G\setminus P)\cup R}\)
gdzie \(\displaystyle{ G}\) jest zbiorem otwartym, a \(\displaystyle{ P, R}\) zbiorami pierwszej kategorii.
Niestety nie mam pomysłu, jak wykonać dowód implikacji mówiącej, że z tej definicji wynika przyjęta powyżej.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Własność Baire'a
Uzasadnij, że \(\displaystyle{ G\Delta((G \setminus P)\cup R) \subseteq P\cup R}\) i skorzystaj z tego, odwołując się do drugiej z wcześniejszych definicji.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
Re: Własność Baire'a
W jaki sposób to uzasadnić? Rozpisywać różnicę symetryczną: \(\displaystyle{ A\Delta B=(A\setminus B)\cup (B\setminus A)}\) lub \(\displaystyle{ A\Delta B=(A\cup B)\setminus (A\cap B)}\)?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Własność Baire'a
A po co? Zrób normalny dowód: ustal dowolne \(\displaystyle{ x\in G\Delta((G \setminus P)\cup R)}\) i (zgodnie z definicją różnicy symetrycznej) rozważ dwa przypadki:
1. \(\displaystyle{ x\in G}\) i \(\displaystyle{ x\notin (G \setminus P)\cup R}\)
2. \(\displaystyle{ x\notin G}\) i \(\displaystyle{ x\in (G \setminus P)\cup R}\)
To są proste wnioskowania, które powinnaś znać ze Wstępu do matematyki.
JK
PS
Możesz też rozpisywać, ale obawiam się, że zakopiesz się w znaczkach...
1. \(\displaystyle{ x\in G}\) i \(\displaystyle{ x\notin (G \setminus P)\cup R}\)
2. \(\displaystyle{ x\notin G}\) i \(\displaystyle{ x\in (G \setminus P)\cup R}\)
To są proste wnioskowania, które powinnaś znać ze Wstępu do matematyki.
JK
PS
Możesz też rozpisywać, ale obawiam się, że zakopiesz się w znaczkach...