Zbiór punktów styku wielokrotnego

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Zbiór punktów styku wielokrotnego

Post autor: Janusz Tracz »

Wszystkie poniższe rozważania przeprowadzam w \(\displaystyle{ \RR^2}\) ze standardową metryką euklidesową \(\displaystyle{ \text{d}_e:\RR^2 \times \RR^2 \rightarrow \RR_{ \ge 0}}\) i topologią generowaną.

Niech \(\displaystyle{ \gamma\in \Gamma}\) będzie krzywą zamknięta bez samoprzecięć*. Punkty wewnątrz \(\displaystyle{ \gamma}\) niech tworzą zbiór \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\). Definiuję teraz funkcje odległości punktów zbioru \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\) od krzywej \(\displaystyle{ \gamma}\) jako \(\displaystyle{ \text{d}:\mathcal{U}_{\gamma} \times \Gamma \rightarrow \RR_{ \ge 0} }\) daną wzorem:

\(\displaystyle{ \text{d}\left( \mathbf{x},\gamma\right) = \inf_{\mathbf{y}\in \gamma} \text{d}_e \left( \mathbf{x},\mathbf{y} \right) }\)

Czyli jest to odległość wybranego punkty wewnątrz \(\displaystyle{ \gamma}\) innymi słowy z \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\), do krzywej \(\displaystyle{ \gamma}\). Intuicyjnie definicją tą chcę wyrazić minimalny promień okrąg o środku w \(\displaystyle{ \mathbf{x}}\), który styka się już z \(\displaystyle{ \gamma}\). Definiuję teraz zbiór punktów styku \(\displaystyle{ n}\)-krotnego \(\displaystyle{ \Pi_n}\) jako:

\(\displaystyle{ \Pi_n=\left\{ \mathbf{x} \in \mathcal{U}_{\gamma} : \left( \exists \mathbf{y}_1 , \mathbf{y}_2,...,\mathbf{y}_n\in \gamma\right) \left( \forall i\in[n]\right) \text{d}_e\left(\mathbf{x}, \mathbf{y}_i \right) = \text{d}\left(\mathbf{x}, \gamma \right) \right\} }\)

Przy czym zakładam, że punkty \(\displaystyle{ \mathbf{y}_1 , \mathbf{y}_2,...,\mathbf{y}_n\in \gamma}\) są parami różne. Innymi słowy, jeśli \(\displaystyle{ \gamma}\) była by trójkątem, to \(\displaystyle{ \Pi_2}\) były by kawałkami dwusiecznych, a \(\displaystyle{ \Pi_3}\) punktem przecięcia się dwusiecznych. Intuicyjnie mówiąc \(\displaystyle{ \Pi_n}\) to podzbiór \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\) punktów, dla których odległość od \(\displaystyle{ \gamma}\) zakreśla okrąg stykający się z dokładnie \(\displaystyle{ n}\) punktami leżącymi na \(\displaystyle{ \gamma}\). Zdefiniujmy \(\displaystyle{ \pi: \bigcup_{n \ge 1} \Pi_n \rightarrow \NN \cup \left\{ \infty\right\} }\) jako:

\(\displaystyle{ \pi(\mathbf{x}) = \begin{cases} n \ \ \text{ gdy } \mathbf{x}\in \Pi_n \\ \infty \text{ gdy } \mathbf{x} \text{ ma nieskończenie wiele punktów styku z } \gamma \end{cases} }\)

Co intuicyjnie można rozumieć jako przypisanie każdemu punktowi \(\displaystyle{ \bigcup_{n \ge 1} \Pi_n}\) liczby punktów styku z \(\displaystyle{ \gamma}\), czyli liczby z iloma punkami ten minimalny okrąg się styka. Zastanawiam się nad:

\(\displaystyle{ \bullet}\) Czy można odzyskać** \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\), gdy mamy \(\displaystyle{ \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n }\).
częściowy szkic:    
\(\displaystyle{ \bullet}\) Czy można odzyskać \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\) gdy mamy \(\displaystyle{ \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n }\) oraz funkcję \(\displaystyle{ \pi}\) obcięta do \(\displaystyle{ \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n }\).
częściowy szkic:    
\(\displaystyle{ \bullet}\) Czy można odzyskać \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\) gdy mamy \(\displaystyle{ \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n }\) oraz funkcję \(\displaystyle{ \pi}\) obcięta do \(\displaystyle{ \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n }\) oraz wiemy, że \(\displaystyle{ \left( \forall \mathbf{x} \in \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n \right)\pi(\mathbf{x}) \neq \infty }\).

\(\displaystyle{ \bullet}\) Czy jeśli \(\displaystyle{ \left| \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n \right|=1 }\), to \(\displaystyle{ \gamma}\) jest okręgiem.

\(\displaystyle{ \bullet}\) Czy jeśli \(\displaystyle{ \left| \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n \right|=1 }\) oraz dla \(\displaystyle{ \mathbf{x}\in \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n}\) mamy \(\displaystyle{ \pi(\mathbf{x})= \infty }\), to \(\displaystyle{ \gamma}\) jest okręgiem.

\(\displaystyle{ \bullet}\) Czy istnej \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\), dla którego \(\displaystyle{ \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n }\) nie jest spójny.

\(\displaystyle{ \bullet}\) Czy istnej \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\), dla którego \(\displaystyle{ \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n }\) nie jest spójny oraz \(\displaystyle{ \left( \forall \mathbf{x} \in \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n \right)\pi(\mathbf{x}) \neq \infty }\) .

\(\displaystyle{ \bullet}\) Czy ktoś się tym zajmował i jeśli tak, to czy gdzie można o tym przeczytać.

* Nie wymagam by \(\displaystyle{ \gamma}\) była gładka ale raczej nie chciałbym, aby miała nieskończenie wiele punktów nieróżniczkowalnych.
** Przez odzyskać rozumiem odzyskanie kształtu z dokładnością do podobieństwa. Jeśli jednak będą to wymagania zbyt mocne, to chętnie dowiem się czy przez odzyskanie można rozumieć tu inne własności zbioru.

Część pojęć nie jest doprecyzowana specjalnie, jednak pozostawiam pewne pole manewru, by pewne założenia osłabić lub wzmocnić. Być może część definicji wymaga jeszcze doprecyzowania, ale chciałem wyrazić nimi ogólne intuicje, a nie formalizować i teoretyzować zagadnienie.
Ostatnio zmieniony 2 maja 2020, o 19:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: chciałbym. Interpunkcja!
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Zbiór punktów styku wielokrotnego

Post autor: matmatmm »

Janusz Tracz pisze: 2 maja 2020, o 19:10
\(\displaystyle{ \Pi_n=\left\{ \mathbf{x} \in \mathcal{U}_{\gamma} : \left( \exists \mathbf{y}_1 , \mathbf{y}_2,...,\mathbf{y}_n\in \gamma\right) \left( \forall i\in[n]\right) \text{d}_e\left(\mathbf{x}, \mathbf{y}_i \right) = \text{d}\left(\mathbf{x}, \gamma \right) \right\} }\)

Przy czym zakładam, że punkty \(\displaystyle{ \mathbf{y}_1 , \mathbf{y}_2,...,\mathbf{y}_n\in \gamma}\) są parami różne.
Najlepiej dopisz to w tym wzorze, bo można się nie połapać
Zdefiniujmy \(\displaystyle{ \pi: \bigcup_{n \ge 1} \Pi_n \rightarrow \NN \cup \left\{ \infty\right\} }\) jako:

\(\displaystyle{ \pi(\mathbf{x}) = \begin{cases} n \ \ \text{ gdy } \mathbf{x}\in \Pi_n \\ \infty \text{ gdy } \mathbf{x} \text{ ma nieskończenie wiele punktów styku z } \gamma \end{cases} }\)
Ta definicja jest nieprecyzyjna. Co jeśli \(\displaystyle{ \mathbf{x}}\) należy do zarówno do \(\displaystyle{ \Pi_n}\) jak i \(\displaystyle{ \Pi_{n'}}\) dla dwóch różnych \(\displaystyle{ n,n'}\) ? Nie rozumiem też, co znaczy "\(\displaystyle{ \mathbf{x}}\) ma nieskończenie wiele punktów styku z \(\displaystyle{ \gamma}\)".
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Zbiór punktów styku wielokrotnego

Post autor: Janusz Tracz »

Niech
\(\displaystyle{ \Pi_n=\left\{ \mathbf{x} \in \mathcal{U}_{\gamma} : \left( \underbrace{\exists \mathbf{y}_1 , \mathbf{y}_2,...,\mathbf{y}_n\in \gamma}_{\text{dokładnie } n \text{ parami różnych}} \right) \left( \forall i\in[n]\right) \text{d}_e\left(\mathbf{x}, \mathbf{y}_i \right) = \text{d}\left(\mathbf{x}, \gamma \right) \right\} }\)
matmatmm pisze: 3 maja 2020, o 00:06 Ta definicja jest nieprecyzyjna. Co jeśli \(\displaystyle{ \mathbf{x}}\) należy do zarówno do \(\displaystyle{ \Pi_n}\) jak i \(\displaystyle{ \Pi_{n'}}\) dla dwóch różnych \(\displaystyle{ n,n'}\) ?
Taka sytuacja nie może mieć miejsca chyba, że istniała by krzywa \(\displaystyle{ \gamma}\) i punkt \(\displaystyle{ \mathbf{x}}\) wewnątrz niej dla którego okrąg o środku w \(\displaystyle{ \mathbf{x}}\) i promieniu \(\displaystyle{ \text{d}\left( \mathbf{x},\gamma\right)}\) miałby z \(\displaystyle{ \gamma}\) jednocześnie \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ n'}\) punktów wspólnych. Nie da się mieć różnej liczby punktów wspólnych.
matmatmm pisze: 3 maja 2020, o 00:06 Nie rozumiem też, co znaczy "\(\displaystyle{ \mathbf{x}}\) ma nieskończenie wiele punktów styku z \(\displaystyle{ \gamma}\)".
Oj faktycznie. Myślałem coś innego na myśli gdy to pisałem. Chodziło mi tu o to, że \(\displaystyle{ \pi \left( \mathbf{x}\right)= \infty }\) gdy istnieje okrąg o środku w \(\displaystyle{ \mathbf{x}}\) i promieniu \(\displaystyle{ \text{d}\left( \mathbf{x},\gamma\right)}\) który ma nieskończenie wiele punktów wspólnych z \(\displaystyle{ \gamma}\). Poprawiona definicja mogła by wyglądać tak:

\(\displaystyle{ \pi \left( \mathbf{x}\right) = \left| \gamma \cap \left\{ \mathbf{y}\in \gamma : \text{d}_e\left( \mathbf{x},\mathbf{y}\right)=\text{d}\left( \mathbf{x},\gamma\right)\right\} \right| }\)

Niemniej jednak nie wpływa to na dalsze zagadnienia oraz intuicję związane z pytaniem czy można coś powiedzieć o \(\displaystyle{ \mathcal{U}_{\gamma}}\) równoważnie \(\displaystyle{ \gamma}\) znając \(\displaystyle{ \bigcup_{n \ge 2} \Pi_n }\) itd. ogólnie wydaje mi się, że bez dodatkowych informacji o funkcji \(\displaystyle{ \pi }\) trudno odzyskać jakąś informację. Przykład ilustrujący definicję zbiorów \(\displaystyle{ \gamma}\) (czarny) oraz \(\displaystyle{ \Pi_n}\) (niebieski, zielony w zależności od \(\displaystyle{ n}\)) oraz funkcję \(\displaystyle{ \pi }\) (czerwone flagi) prezentuje .
ODPOWIEDZ