stożek nad przestrzenią

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

stożek nad przestrzenią

Post autor: pow3r »

Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie przestrzenią topologiczną; wówczas stożkiem nad przestrzenią nazywamy przestrzeń \(\displaystyle{ CX=X\times[0,1]/X\times1}\).
Czy można to w jakiś sposób udowodnić?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: stożek nad przestrzenią

Post autor: a4karo »

Co tu chcesz dowodzić. Nazywa się i już
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: stożek nad przestrzenią

Post autor: Jan Kraszewski »

pow3r pisze: 27 kwie 2020, o 10:22\(\displaystyle{ CX=X\times[0,1]/X\times1}\).
Raczej \(\displaystyle{ CX=X\times[0,1]/X\times\{1\}}\)
pow3r pisze: 27 kwie 2020, o 10:22Czy można to w jakiś sposób udowodnić?
Nie dowodzimy definicji.

JK
ODPOWIEDZ