przestrzeń ilorazowa
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
przestrzeń ilorazowa
Niech \(\displaystyle{ (X,\tau)}\) będzie przestrzenią topologiczną \(\displaystyle{ \sim}\)relacją równoważności w zbiorze \(\displaystyle{ X}\), a \(\displaystyle{ q:X\to X/\sim}\) przekształceniem przypisującym punktowi jego klasę abstrakcji.W zbiorze \(\displaystyle{ X/\sim}\) definiujemy topologię wprowadzoną przez przekształcenie \(\displaystyle{ q}\), którą nazywamy topologią ilorazową, a przestrzeń \(\displaystyle{ X/\sim}\) przestrzenią ilorazową.\\
\(\displaystyle{ \tau/\sim=\{U\subset X/\sim :q^{-1}(U)\in\tau\}}\)
jak wykazac, ze to jest topologia, czy ktoś mi pomoże?
\(\displaystyle{ \tau/\sim=\{U\subset X/\sim :q^{-1}(U)\in\tau\}}\)
jak wykazac, ze to jest topologia, czy ktoś mi pomoże?
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
Tu nie ma nic do pokazania
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/General_topology#Defining_topologies_via_continuous_functions
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
zatem jak udowodnić, że to jest topologia
Dodano po 45 sekundach:
chociażby może słownie?
mam to zawrzec w mojej pracy dyplomowej i promotor kazał mi to udowodnić
Dodano po 45 sekundach:
chociażby może słownie?
mam to zawrzec w mojej pracy dyplomowej i promotor kazał mi to udowodnić
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
1) Zbiór \(\displaystyle{ X}\) oraz zbiór \(\displaystyle{ \varnothing}\) należą do \(\displaystyle{ \tau}\) to wiem
2)część współna \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ X}\) też należy do \(\displaystyle{ \tau}\)
nie wiem co z warunkiem 3
2)część współna \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ X}\) też należy do \(\displaystyle{ \tau}\)
nie wiem co z warunkiem 3
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
Raczej: część wspólna dowolnych dwóch elementów \(\displaystyle{ U, V \in \tau}\) też należy do \(\displaystyle{ \tau}\).
Co do ostatniego warunku - ustal co trzeba i napisz, co należy udowodnić, a później skorzystaj z własności przeciwobrazu.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
Suma dowolnej, nawet nieskończonej liczby zbiorów należących do \(\displaystyle{ \tau}\) także należy do \(\displaystyle{ \tau}\).
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2020, o 16:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
Właśnie w tym jest problem, że nie wiem jak to sprecyzowaćJan Kraszewski pisze: ↑23 kwie 2020, o 16:15 To teraz napisz, co to znaczy w tym konkretnym przypadku.
JK
Dodano po 5 minutach 46 sekundach:
\(\displaystyle{ q \subset \tau \Rightarrow \bigcup q \in \tau }\)
coś takiego?
Dodano po 14 minutach 54 sekundach:
udowodnić, że jest to topologia na \(\displaystyle{ X/\sim}\) czy to zmienia coś w tym przypadku?pow3r pisze: ↑22 kwie 2020, o 14:07 Niech \(\displaystyle{ (X,\tau)}\) będzie przestrzenią topologiczną \(\displaystyle{ \sim}\)relacją równoważności w zbiorze \(\displaystyle{ X}\), a \(\displaystyle{ q:X\to X/\sim}\) przekształceniem przypisującym punktowi jego klasę abstrakcji.W zbiorze \(\displaystyle{ X/\sim}\) definiujemy topologię wprowadzoną przez przekształcenie \(\displaystyle{ q}\), którą nazywamy topologią ilorazową, a przestrzeń \(\displaystyle{ X/\sim}\) przestrzenią ilorazową.\\
\(\displaystyle{ \tau/\sim=\{U\subset X/\sim :q^{-1}(U)\in\tau\}}\)
jak wykazac, ze to jest topologia, czy ktoś mi pomoże?
Dodano po 32 minutach 31 sekundach:
Czy ktoś pomoże mi z 3 warunkiem?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2020, o 10:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
Warunek 3 mówi: dla dowolnej rodziny \(\displaystyle{ \{ U_i : i \in I \}}\) otwartych podzbiorów \(\displaystyle{ X/{\sim}}\), ich suma
\(\displaystyle{ U = \bigcup_{i \in I} U_i}\)
jest otwartym podzbiorem \(\displaystyle{ X/{\sim}}\).
Żeby wykazać ten warunek, ustalasz dowolną rodzinę \(\displaystyle{ \{ U_i : i \in I \}}\) zbiorów otwartych w \(\displaystyle{ X/{\sim}}\) i chcesz wykazać, że \(\displaystyle{ U}\) też jest otwartym podzbiorem \(\displaystyle{ X/{\sim}}\). Zapisz więc, co w Twoim konkretnym przypadku oznacza założenie, że zbiory \(\displaystyle{ U_i}\) są otwarte, i co oznacza teza, że \(\displaystyle{ U}\) jest otwarty.
Edit: poprawka.
\(\displaystyle{ U = \bigcup_{i \in I} U_i}\)
jest otwartym podzbiorem \(\displaystyle{ X/{\sim}}\).
Żeby wykazać ten warunek, ustalasz dowolną rodzinę \(\displaystyle{ \{ U_i : i \in I \}}\) zbiorów otwartych w \(\displaystyle{ X/{\sim}}\) i chcesz wykazać, że \(\displaystyle{ U}\) też jest otwartym podzbiorem \(\displaystyle{ X/{\sim}}\). Zapisz więc, co w Twoim konkretnym przypadku oznacza założenie, że zbiory \(\displaystyle{ U_i}\) są otwarte, i co oznacza teza, że \(\displaystyle{ U}\) jest otwarty.
Edit: poprawka.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
niestety nie potrafię tego zrobić, czy jesteś w stanie mi pomóc?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2020, o 13:17 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie cytuj całej wiadomości bezpośrednio wyżej.
Powód: Nie cytuj całej wiadomości bezpośrednio wyżej.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
Skoro nie potrafisz, to Twój problem jest raczej nie z topologią, tylko ze wstępem do matematyki. Mogę tylko zasugerować uzupełnienie tych podstaw, bo bez nich przypuszczalnie nie zrozumiesz ani rozwiązania tego zadania, ani żadnych innych rozumowań związanych z topologią, która jest działem zdecydowanie trudniejszym.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
Czy jest ktoś w stanie pokazać trzecią własność?
Dodano po 10 minutach 2 sekundach:
suma dowolnej, nawet nieskończonej liczby zbiorów należących do\(\displaystyle{ \tau }\) także należy do\(\displaystyle{ \tau}\)
Dodano po 3 minutach 15 sekundach:
\(\displaystyle{ U}\) jest otwarty poprzez przeciwobraz \(\displaystyle{ q^{-1}(U)\in \tau}\)
Dodano po 10 minutach 2 sekundach:
suma dowolnej, nawet nieskończonej liczby zbiorów należących do\(\displaystyle{ \tau }\) także należy do\(\displaystyle{ \tau}\)
Dodano po 3 minutach 15 sekundach:
\(\displaystyle{ U}\) jest otwarty poprzez przeciwobraz \(\displaystyle{ q^{-1}(U)\in \tau}\)
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
Jak chcesz się czegoś nauczyć, to powinnaś zrobić to sama.
Tak, już ustaliliśmy, że to masz udowodnić.
A co to miałoby oznaczać?
Dasio11 napisał Ci co dokładnie masz zrobić:
Zamiast powtarzać prośby o rozwiązanie zajmij się tym, co napisał. Czytaj zdanie po zdaniu i staraj się ZROZUMIEĆ, co czytasz. A jak czegoś nie rozumiesz, to zadaj KONKRETNE pytanie, czego nie rozumiesz.Dasio11 pisze: ↑27 kwie 2020, o 11:50 Warunek 3 mówi: dla dowolnej rodziny \(\displaystyle{ \{ U_i : i \in I \}}\) otwartych podzbiorów \(\displaystyle{ X/{\sim}}\), ich suma
\(\displaystyle{ U = \bigcup_{i \in I} U_i}\)
jest otwartym podzbiorem \(\displaystyle{ X/{\sim}}\).
Żeby wykazać ten warunek, ustalasz dowolną rodzinę \(\displaystyle{ \{ U_i : i \in I \}}\) zbiorów otwartych w \(\displaystyle{ X/{\sim}}\) i chcesz wykazać, że \(\displaystyle{ U}\) też jest otwartym podzbiorem \(\displaystyle{ X/{\sim}}\). Zapisz więc, co w Twoim konkretnym przypadku oznacza założenie, że zbiory \(\displaystyle{ U_i}\) są otwarte, i co oznacza teza, że \(\displaystyle{ U}\) jest otwarty.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: przestrzeń ilorazowa
Niech \(\displaystyle{ \{U_x : x\in X\}}\) będzie dowolną rodziną zbiorów otwartych w \(\displaystyle{ X/\sim}\). Dla dowolnego \(\displaystyle{ x\in X}\) i otwartego zbioru \(\displaystyle{ U \subset X}\) mamy \(\displaystyle{ x\in U}\). Zbiór \(\displaystyle{ V\subset X}\) jest otwarty wtedy i tylko wtedy gdy dla każdego \(\displaystyle{ x\in V}\) istnieje \(\displaystyle{ U_{x}}\) gdzie \(\displaystyle{ x \subset V}\). Jeśli \(\displaystyle{ V}\) jest zbiorem otwartym to \(\displaystyle{ U_{x}=V}\) dla każdego \(\displaystyle{ x\in V}\) jeśli warunek jest spełniony wtedy \(\displaystyle{ V=U_{x\in V}}\), \(\displaystyle{ U_{x}}\) jest otwarty.
zgadza się?
zgadza się?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2020, o 15:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.