przestrzeń ilorazowa

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

przestrzeń ilorazowa

Post autor: pow3r »

W topologii ilorazowej mamy dane \(\displaystyle{ \sim=\{(x,y)\in X^{2}|x=y}\) lub \(\displaystyle{ x,y=[0,1]\}}\) sprawdz czy relecja jest relacją równowazności.
Należy pokazać, że relacja jest zwrotna, symetryczna i przechodnia, własności znam, ale nie wiem jak zastosować. Czy wystarczy tylko, że jeśli jest zwrotna to \(\displaystyle{ x=x}\), symetryczna to \(\displaystyle{ x=y}\)więc \(\displaystyle{ y=x}\)? czy jakoś inaczej należy to pokazać?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: przestrzeń ilorazowa

Post autor: Jan Kraszewski »

A mógłbyś sformułować to pytanie porządnie? Bo je nie rozumiem, co to znaczy
pow3r pisze: 3 mar 2020, o 14:22W topologii ilorazowej mamy dane \(\displaystyle{ \sim=\{(x,y)\in X^{2}|x=y}\) lub \(\displaystyle{ x,y=[0,1]\}}\)
Co to jest \(\displaystyle{ X}\) ? Co to znaczy "\(\displaystyle{ x,y=[0,1]}\)"? I co ta definicja ma mieć wspólnego z topologią ilorazową?

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: przestrzeń ilorazowa

Post autor: pow3r »

Jan Kraszewski pisze: 3 mar 2020, o 15:15 A mógłbyś sformułować to pytanie porządnie? Bo je nie rozumiem, co to znaczy
pow3r pisze: 3 mar 2020, o 14:22W topologii ilorazowej mamy dane \(\displaystyle{ \sim=\{(x,y)\in X^{2}|x=y}\) lub \(\displaystyle{ x,y\in[0,1]\}}\)
Co to jest \(\displaystyle{ X}\) ? Co to znaczy "\(\displaystyle{ x,y=[0,1]}\)"? I co ta definicja ma mieć wspólnego z topologią ilorazową?

JK
poprawione oraz \(\displaystyle{ X=[0,1]}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: przestrzeń ilorazowa

Post autor: Jan Kraszewski »

pow3r pisze: 3 mar 2020, o 15:19W topologii ilorazowej mamy dane \(\displaystyle{ \sim=\{(x,y)\in X^{2}|x=y\lor x,y\in[0,1]\}}\)
No to dalej niespecjalnie ma sens, bo w tym sformułowaniu \(\displaystyle{ \sim=[0,1]^2}\), czyli jest to relacja pełna (bo warunek \(\displaystyle{ x,y\in[0,1]}\) jest zawsze spełniony).

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: przestrzeń ilorazowa

Post autor: pow3r »

a gdyby X oznaczyć jako zbiór liczb rzeczywistych ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: przestrzeń ilorazowa

Post autor: Jan Kraszewski »

To masz relację równoważności na \(\displaystyle{ \RR}\) (co pokazujesz korzystając z używanej przez siebie definicji relacji równoważności).

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: przestrzeń ilorazowa

Post autor: pow3r »

a jak to pokazać w metryce naturalnej?

należy wtedy skorzystać z tego?

identyczność nierozróżnialnych
\(\displaystyle{ {\displaystyle d(a,b)=0\iff a=b}}\)
symetria
\(\displaystyle{ {\displaystyle d(a,b)=d(b,a)},}\)
nierówność trójkąta
\(\displaystyle{ {\displaystyle d(a,b)\leqslant d(a,c)+d(c,b).}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: przestrzeń ilorazowa

Post autor: Jan Kraszewski »

pow3r pisze: 3 mar 2020, o 16:34a jak to pokazać w metryce naturalnej?
:?: :?:
Co pokazać?!

JK
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: przestrzeń ilorazowa

Post autor: pow3r »

ze zachodzi relacja równoważności
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: przestrzeń ilorazowa

Post autor: Jan Kraszewski »

A co ma wspólnego metryka z relacją równoważności?!

JK
ODPOWIEDZ