Czy punkt jest punktem skupienia ?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-ce
- Podziękował: 3 razy
Czy punkt jest punktem skupienia ?
Czy liczba \(\displaystyle{ x=0}\) jest punktem skupienia liczbowego przedziału otwartego \(\displaystyle{ (0,1)}\) ?
Ostatnio zmieniony 6 lut 2020, o 19:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-ce
- Podziękował: 3 razy
Re: Czy punkt jest punktem skupienia ?
Punkt \(\displaystyle{ p}\) jest punktem skupienia zbioru \(\displaystyle{ A}\) gdy w każdym sąsiedztwie punktu \(\displaystyle{ p}\) znajdziemy jakiś punkt ze zbioru \(\displaystyle{ A}\).
Ostatnio zmieniony 6 lut 2020, o 21:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy punkt jest punktem skupienia ?
No i czy zgodnie z tą definicją w każdym sąsiedztwie \(\displaystyle{ 1}\) jest jakiś element \(\displaystyle{ (0,1)}\) ?
JK
JK
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Czy punkt jest punktem skupienia ?
To szczegół zważywszy na symetrię ale chyba miało być sąsiedztwo \(\displaystyle{ 0}\)Jan Kraszewski pisze: ↑6 lut 2020, o 21:58 No i czy zgodnie z tą definicją w każdym sąsiedztwie \(\displaystyle{ 1}\) jest jakiś element \(\displaystyle{ (0,1)}\) ?
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy punkt jest punktem skupienia ?
No tak, miało być... Nie chciało mi się przewijać do góry żeby sprawdzić, który to koniecJanusz Tracz pisze: ↑6 lut 2020, o 22:01To szczegół zważywszy na symetrię ale chyba miało być sąsiedztwo \(\displaystyle{ 0}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-ce
- Podziękował: 3 razy
Re: Czy punkt jest punktem skupienia ?
No nie bo na lewo, od tego punktu nie ma już zadnego.
Czyli odpowiedź brzmi punkt \(\displaystyle{ x=0}\) nie jest punktem skupienia
Czyli odpowiedź brzmi punkt \(\displaystyle{ x=0}\) nie jest punktem skupienia
Ostatnio zmieniony 6 lut 2020, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy