Wykazać, że singleton jest zbiorem otwartym

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Szustarol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 mar 2018, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Wykazać, że singleton jest zbiorem otwartym

Post autor: Szustarol »

Witam,
miałem na wykładzie przykład zbioru otwartego określony w taki sposób:
\(\displaystyle{ \bigcap_{n \in \mathbb{N}} \left( \frac{-1}{n}, \frac{1}{n} \right) = \{0\}}\)
Podobno ten zbiór jest zbiorem otwartym, jednak definicja zbioru otwartego była następująca:
\(\displaystyle{ \forall_{x \in A} \exists_{r > 0}: K(x, r) \subset A}\)
Ale przecież dla zbioru jednoelementowego nie jestem w stanie stworzyć takiej kuli - każda kula
o niezerowym promieniu jest większa w sensie inkluzji od zbioru o którym mowa.

Rozumiem, że prawdopodobnie coś pominąłem, ale czy za pomocą takiej definicji zbioru otwartego można coś z tym jeszcze zrobic?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22218
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wykazać, że singleton jest zbiorem otwartym

Post autor: a4karo »

Nieskończony przekrój zbiorów otwartych nie musi być zbiorem otwartym.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34304
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wykazać, że singleton jest zbiorem otwartym

Post autor: Jan Kraszewski »

Szustarol pisze: 25 sty 2020, o 12:39miałem na wykładzie przykład zbioru otwartego określony w taki sposób:
\(\displaystyle{ \bigcap_{n \in \mathbb{N}} \left( \frac{-1}{n}, \frac{1}{n} \right) = \{0\}}\)
To nie jest zbiór otwarty, tylko zbiór typu \(\displaystyle{ G_\delta}\). Oczywiście zakładając, że rozpatrujemy zwykłą topologię na prostej.

JK
ODPOWIEDZ