Przestrzeń topologiczna, domknięcie, wnętrze zbiorów

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Przestrzeń topologiczna, domknięcie, wnętrze zbiorów

Post autor: Karolinaa0 »

Niech \(\displaystyle{ \tau = \left\{ ∅\right\} \cup \left\{ \mathbb{R}\right\} \cup \left\{ \left( x, + \infty \right): x \in \mathbb{R}\right\} }\)
a) Uzasadnić, że rodzina\(\displaystyle{ \left( \mathbb{R}, \tau \right)}\) jest przestrzenią topologiczną
b) Znaleźć rodzinę zbiorów domkniętych \(\displaystyle{ F}\)
c) Znaleźć domknięcie i wnętrze zbiorów: \(\displaystyle{ \left\{ {\pi}\right\} , [0, 1),\mathbb{Q} }\) w \(\displaystyle{ \left( \mathbb{R}, \tau\right) }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34284
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Przestrzeń topologiczna, domknięcie, wnętrze zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

Definicje w dłoń i do roboty.

JK
ODPOWIEDZ