Ciągłość, wnętrza zbiorów

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Ciągłość, wnętrza zbiorów

Post autor: Karolinaa0 »

Niech \(\displaystyle{ f:\left( \mathbb{R}^2, \rho_{e}\right) \rightarrow \left( \mathbb{R}, \left| \cdot \right| \right) }\) będzie dane wzorem \(\displaystyle{ f \left( x_{1}, x_{2}\right) := x_{1}. }\) Wykazać że \(\displaystyle{ f}\) jest ciągłe, ale nie zachodzi \(\displaystyle{ f\left( \Int A\right) \supset \Int f(A)}\) dla każdego \(\displaystyle{ A \subset \mathbb{R}^{2}.}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2020, o 22:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ciągłość, wnętrza zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

Co to jest \(\displaystyle{ \rho_{e}}\) ?

JK
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

Re: Ciągłość, wnętrza zbiorów

Post autor: Karolinaa0 »

Przestrzeń euklidesowa
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ciągłość, wnętrza zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

Karolinaa0 pisze: 21 sty 2020, o 22:17Wykazać że \(\displaystyle{ f}\) jest ciągłe,
Znasz definicję ciągłości funkcji w przestrzeniach metrycznych?
Karolinaa0 pisze: 21 sty 2020, o 22:17ale nie zachodzi \(\displaystyle{ f\left( \Int A\right) \supset \Int f(A)}\) dla każdego \(\displaystyle{ A \subset \mathbb{R}^{2}.}\)
Pomyśl o \(\displaystyle{ A=\RR \times \{0\}.}\)

JK
ODPOWIEDZ