Opisz zbiory domkniete według topologii

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Kate2410

Opisz zbiory domkniete według topologii

Post autor: Kate2410 »

Niech \(\displaystyle{ n \in \NN.}\) Dla ustalonego \(\displaystyle{ n }\) definiujemy zbiory \(\displaystyle{ A _{n}=\left\{ n,n+1,n+2,...\right\} }\) . Okreslamy rodzinę \(\displaystyle{ t}\) następująco \(\displaystyle{ t=\left\{\emptyset ,A _{n} , n \in \NN \right\} }\)

a) Opisz zbiory domknięte według topologii \(\displaystyle{ t}\).
Kompletnie nie wiem jak to trzeba zrobić

b) Czy zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 1,3,5,7,...\right\} }\) jest zbiorem otwartym w \(\displaystyle{ t}\)?
Nie jest bo nie należy o \(\displaystyle{ t}\) (dobrze myślę?)
c) Okresl wnętrze i domknięcie dla \(\displaystyle{ A=\left\{ 4\right\}, B=\left\{ 2,4,6,8,...\right\} }\)
\(\displaystyle{ \Int A=\emptyset, \cl A=\left\{ 4\right\} }\) i \(\displaystyle{ \Int B=\emptyset, \cl B=\left\{ 2,3,4,5,6,7,...\right\} }\) (dobrze?)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2019, o 01:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Opisz zbiory domkniete według topologii

Post autor: Jan Kraszewski »

Kate2410 pisze: 3 gru 2019, o 23:54Okreslamy rodzinę \(\displaystyle{ t}\) następująco \(\displaystyle{ t=\left\{\emptyset ,A _{n} , n \in \NN \right\} }\)
Paskudny zapis. Powinno być \(\displaystyle{ t=\left\{\emptyset\}\cup\{A _{n} : n \in \NN \right\}. }\) No i wypadałoby napisać, że określamy topologię na \(\displaystyle{ \NN.}\)
Kate2410 pisze: 3 gru 2019, o 23:54a) Opisz zbiory domknięte według topologii \(\displaystyle{ t}\).
Kompletnie nie wiem jak to trzeba zrobić
Zbiory domknięte to dopełnienia zbiorów otwartych.
Kate2410 pisze: 3 gru 2019, o 23:54b) Czy zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 1,3,5,7,...\right\} }\) jest zbiorem otwartym w \(\displaystyle{ t}\)?
Nie jest bo nie należy o \(\displaystyle{ t}\) (dobrze myślę?)
Tak.
Kate2410 pisze: 3 gru 2019, o 23:54c) Okresl wnętrze i domknięcie dla \(\displaystyle{ A=\left\{ 4\right\}, B=\left\{ 2,4,6,8,...\right\} }\)
\(\displaystyle{ \Int A=\emptyset, \cl A=\left\{ 4\right\} }\) i \(\displaystyle{ \Int B=\emptyset, \cl B=\left\{ 2,3,4,5,6,7,...\right\} }\) (dobrze?)
Wnętrza dobrze, domknięcia źle.

JK
Kate2410

Re: Opisz zbiory domkniete według topologii

Post autor: Kate2410 »

Jan Kraszewski pisze: 4 gru 2019, o 01:26
Zbiory domknięte to dopełnienia zbiorów otwartych.

Wnętrza dobrze, domknięcia źle.
Czyli zbiory domknięte można zapisać jako \(\displaystyle{ X \setminus B,B \in t\ \ X \setminus t}\)? A \(\displaystyle{ X}\) w naszym przypadku to \(\displaystyle{ \NN}\)?

Czyli jak powinny wyglądać domknięcia?
Ostatnio zmieniony 4 gru 2019, o 11:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Opisz zbiory domkniete według topologii

Post autor: Jan Kraszewski »

Kate2410 pisze: 4 gru 2019, o 10:11Czyli zbiory domknięte można zapisać jako \(\displaystyle{ X \setminus B,B \in t\ \ X \setminus t}\)?
Poza tym, że nie mam pojęcia, co to jest \(\displaystyle{ X \setminus t}\), to tak.
Kate2410 pisze: 4 gru 2019, o 10:11A \(\displaystyle{ X}\) w naszym przypadku to \(\displaystyle{ \NN}\)?
Tak.
Kate2410 pisze: 4 gru 2019, o 10:11Czyli jak powinny wyglądać domknięcia?
Domknięcie zbioru \(\displaystyle{ A}\) to najmniejszy zbiór domknięty zawierający zbiór \(\displaystyle{ A}\).

JK
Kate2410

Re: Opisz zbiory domkniete według topologii

Post autor: Kate2410 »

Jan Kraszewski pisze: 4 gru 2019, o 12:02
Poza tym, że nie mam pojęcia, co to jest \(\displaystyle{ X \setminus t}\), to tak.

Domknięcie zbioru \(\displaystyle{ A}\) to najmniejszy zbiór domknięty zawierający zbiór \(\displaystyle{ A}\).
Czyli domknięciem \(\displaystyle{ \left\{ 2,4,6,8,..\right\} }\) będzie \(\displaystyle{ \NN }\) ?
Natomiast domknięciem \(\displaystyle{ \left\{ 4\right\} }\) będzie \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4\right\} }\)?

A jak można zapisac inaczej te zbiory domkniete ?

I mam jeszcze jedno pytanie jak mam topologie indukowaną \(\displaystyle{ t _{A} }\) i mam podane że \(\displaystyle{ A=(0,1]}\) i mam znależć domknięcie zbioru \(\displaystyle{ (0, \frac{1}{2}) }\) względem tej topologii to będzie zbiór \(\displaystyle{ \RR \setminus [ \frac{1}{2}, 1] }\)?
Ostatnio zmieniony 4 gru 2019, o 13:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Opisz zbiory domkniete według topologii

Post autor: Jan Kraszewski »

Kate2410 pisze: 4 gru 2019, o 12:38Czyli domknięciem \(\displaystyle{ \left\{ 2,4,6,8,..\right\} }\) będzie \(\displaystyle{ \NN }\) ?
Natomiast domknięciem \(\displaystyle{ \left\{ 4\right\} }\) będzie \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4\right\} }\)?
O ile \(\displaystyle{ 0\notin \NN}\), to tak.
Kate2410 pisze: 4 gru 2019, o 12:38A jak można zapisac inaczej te zbiory domkniete ?
Jakie TE? Co to znaczy "inaczej"?
Kate2410 pisze: 4 gru 2019, o 12:38I mam jeszcze jedno pytanie jak mam topologie indukowaną \(\displaystyle{ t _{A} }\) i mam podane że \(\displaystyle{ A=(0,1]}\) i mam znależć domknięcie zbioru \(\displaystyle{ (0, \frac{1}{2}) }\) względem tej topologii to będzie zbiór \(\displaystyle{ \RR \setminus [ \frac{1}{2}, 1] }\)?
No skąd. Twoim całym światem jest \(\displaystyle{ A}\) i nie możesz poza niego wyjść. Poza tym chyba mylisz domknięcie z dopełnieniem.

JK
Kate2410

Re: Opisz zbiory domkniete według topologii

Post autor: Kate2410 »

Jan Kraszewski pisze: 4 gru 2019, o 13:08
No skąd. Twoim całym światem jest \(\displaystyle{ A}\) i nie możesz poza niego wyjść. Poza tym chyba mylisz domknięcie z dopełnieniem.
Czyli będzie po prostu \(\displaystyle{ (0, \frac{1}{2} ]}\) czy jeszcze cos innego ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Opisz zbiory domkniete według topologii

Post autor: Jan Kraszewski »

Kate2410 pisze: 4 gru 2019, o 13:28Czyli będzie po prostu \(\displaystyle{ (0, \frac{1}{2} ]}\)
Tak.

JK
ODPOWIEDZ