Problem z ciągłością
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Problem z ciągłością
Co zrobić jeżeli mam zbadać ciągłość funkcji dla parametrów.
Ale gdy podstawiam funkcja jest sprzeczna np.:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{\sin ax}{x} &\text{dla }x<0 \\ \frac{1}{2} &\text{dla }0 \le x <1. \end{cases} }\)
Ale gdy podstawiam funkcja jest sprzeczna np.:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \frac{\sin ax}{x} &\text{dla }x<0 \\ \frac{1}{2} &\text{dla }0 \le x <1. \end{cases} }\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2019, o 17:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Poprawa wiadomości.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22171
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Re: Problem z ciągłością
Niedokladnosc to pojęcie, którego nie znam, ale masz rację. Poza tym punktem ciągłość wynika z klasycznych faktów..
Jak wygląda granicą w zerze liczona z prawej i lewej strony?
Jak wygląda granicą w zerze liczona z prawej i lewej strony?
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Problem z ciągłością
no licząc granicę
\(\displaystyle{ \lim_{x \to\infty} \frac{\sin ax}{x}}\)
wartością sinusa będzie maksymalnie jeden gdy dół dąży do nieskończoności
\(\displaystyle{ \lim_{x \to\infty} \frac{\sin ax}{x}}\)
wartością sinusa będzie maksymalnie jeden gdy dół dąży do nieskończoności
Ostatnio zmieniony 2 gru 2019, o 21:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
-
- Administrator
- Posty: 34123
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy
Re: Problem z ciągłością
A możesz wyjaśnić, co ta granica
JK
edit: jedynka \(\displaystyle{ \rightarrow }\) zero
ma wspólnego z tą lewostronną granicą funkcji
w zerze?
JK
edit: jedynka \(\displaystyle{ \rightarrow }\) zero
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Problem z ciągłością
Nie mogę chyba liczyć granicy wstawiając
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 } }\)
ponieważ wychodzi wyraz nieoznaczony
no bo, \(\displaystyle{ \frac{\sin 0}{0}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 } }\)
ponieważ wychodzi wyraz nieoznaczony
no bo, \(\displaystyle{ \frac{\sin 0}{0}}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2019, o 22:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
-
- Administrator
- Posty: 34123
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy
Re: Problem z ciągłością
Liczenie granic nie polega tylko na "wstawianiu". To najprostsza wersja, ale nie zawsze działa i wtedy trzeba użyć innych metod.
JK
JK