Udowodnić, że funkcja \(\displaystyle{ d_{A}: X \rightarrow \mathbb{R}}\) taka, że \(\displaystyle{ d_{A}(x)=d(x,A)}\) jest ciągła.
\(\displaystyle{ (d(x,A)=\inf\left\{ d(x,a): a \in A\right\} )}\)
Odległość punktu od zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 1 paź 2014, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Odległość punktu od zbioru
Ustalmy \(\displaystyle{ \varepsilon >0}\). Bierzemy ciąg \(\displaystyle{ x_n \to x}\), tzn dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) zachodzi \(\displaystyle{ d\left(x_n,x\right) < \varepsilon}\).
Chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ \left| d(x_n,A) - d(x,A) \right| < \varepsilon }\), a to wynika w dwie linijki z nierówności trójkąta. Spróbuj dopracować szczegóły.
Chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ \left| d(x_n,A) - d(x,A) \right| < \varepsilon }\), a to wynika w dwie linijki z nierówności trójkąta. Spróbuj dopracować szczegóły.