Witam serdecznie,
Zadanie brzmi tak : Podać przykład przestrzeni metrycznej, nie izometrycznej z żadną podprzestrzenią żadnej przestrzeni euklidesowej \(\displaystyle{ (\RR^{n} , d_{E}) , n = 1,2,...}\) Jaka jest najmniejsza moc takiej przestrzeni ? Udowodnić, że jedną z nich jest przestrzeń \(\displaystyle{ (S^{1} , d_{S})}\) (okrąg z metryką łukową). Również przeliczana przestrzeń z metryką zero-jedynkową nie zanurza się izometrycznie w żadnej przestrzeni euklidesowej.
Z góry będę bardzo wdzięczny za pomoc
Przestrzenie metryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 cze 2019, o 17:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 11 razy
Przestrzenie metryczne
Ostatnio zmieniony 29 cze 2019, o 23:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Przestrzenie metryczne
Wskazówka: można łatwo znaleźć taką przestrzeń zauważając, że zarówno \(\displaystyle{ \mathbb R^n}\) jak i jej podprzestrzenie są mocy co najwyżej continuum. Wystarczy więc wziąć coś większego, na przykład \(\displaystyle{ \mathbb R^{\mathfrak m}}\), gdzie \(\displaystyle{ \mathfrak m = 2^{\mathfrak c}}\).
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Przestrzenie metryczne
Najmniejsza moc takiej podprzestrzeni, która nie zanurza się izometrycznie w \(\displaystyle{ \RR^n}\) dla żadnego \(\displaystyle{ n}\), to \(\displaystyle{ 4}\). Przykład: \(\displaystyle{ X = \{ a_1, b_1, a_2, b_2 \}}\) z odległościami \(\displaystyle{ d(a_1, a_2) = d(b_1, b_2) = 2}\) oraz \(\displaystyle{ d(a_i, b_j) = 1}\) dla \(\displaystyle{ i, j \in \{ 1, 2 \}}\).
Ponadto \(\displaystyle{ X}\) po odpowiednim przeskalowaniu zanurza się w \(\displaystyle{ (S^1, d_S)}\), co dowodzi od razu, że okrąg z metryką łukową nie zanurza się w żadnym \(\displaystyle{ \RR^n}\).
Ponadto \(\displaystyle{ X}\) po odpowiednim przeskalowaniu zanurza się w \(\displaystyle{ (S^1, d_S)}\), co dowodzi od razu, że okrąg z metryką łukową nie zanurza się w żadnym \(\displaystyle{ \RR^n}\).