Szacowanie średnicy kuli w dowolnej metryce

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Szacowanie średnicy kuli w dowolnej metryce

Post autor: strefa61 »

Hej, mam oszacować średnicę kuli, niech będzie otwarta, w dowolnej metryce. Mój pomysł jest taki (chodzi mi o potwierdzenie albo radę jak zrobić inaczej):
\(\displaystyle{ diam(K(a,r)) = sup\left\{ d(x,y): x,y\in K(a,r)\right\}}\)
Teza: \(\displaystyle{ diam(K(a,r)) \le 2r}\) w dowolnej metryce.
Dowód:
Nie wprost: hp: \(\displaystyle{ \exists x,y \in K(a,r) : d(x,y)>2r}\)
Z nierówności trójkąta: (oczywiście a jest środkiem kuli i r to promień): \(\displaystyle{ d(x,y) \le d(x,a)+d(a,y) < r + r = 2r}\) sprzeczność.
Będzie? Oczywiście supremum może być mniejsze - oczywiście w metryce dyskretnej. Chodzi tylko o oszacowanie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Szacowanie średnicy kuli w dowolnej metryce

Post autor: a4karo »

Ok, tylko po co robisz to nie wprost?
strefa61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 12 gru 2013, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 77 razy

Re: Szacowanie średnicy kuli w dowolnej metryce

Post autor: strefa61 »

fakt, chyba przeoczenie, dzięki
ODPOWIEDZ