Sprawdź metrykę

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Sprawdź metrykę

Post autor: pow3r »

sprawdź, że \(\displaystyle{ d((x_1,x_2),(y_1,y_2))=4|x_1-y_1|+2|x_1-y_2|}\) określa metrykę w \(\displaystyle{ \RR^2.}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2018, o 18:44 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdź metrykę

Post autor: a4karo »

W którym miejscu się zacinasz?
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Sprawdź metrykę

Post autor: pow3r »

w ostatnim warunku (nierówność trójkąta)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdź metrykę

Post autor: a4karo »

No to pokaż swoje próby
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Sprawdź metrykę

Post autor: pow3r »

\(\displaystyle{ d((x_1,x_2),(z_1,z_2))=4|x_1+y_1-y_1-z_1|+2|x_2+y_2-y_2-z_2| \le}\) nalezy dodac i odjąć "sztucznie" \(\displaystyle{ y_1,y_2}\) jednak jak pozniej przeksztalcic aby otrzymac
poprawny zapis? daze do tego aby po prawej stronie znalazła sie \(\displaystyle{ d((x_1,x_2),(y_1,y_2)) + d((y_1,y_2),(z_1,z_2))}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2018, o 18:46 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj indeksów dolnych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdź metrykę

Post autor: a4karo »

No a teraz

\(\displaystyle{ |a+b-c-d|= |(a-c)+(b-d)|\leq ...}\)
ODPOWIEDZ