Sprawdź czy jest metryką

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Akiva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 sty 2018, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy

Sprawdź czy jest metryką

Post autor: Akiva »

\(\displaystyle{
ho: NN _{0}
ightarrow [0, infty ) \

ho(x,y) := egin{cases} 0 &mbox{gdy } x=y vee x=0 vee y=0 \ left| frac{1}{x }- frac{1}{y}
ight| &mbox{gdy } x
eq y end{cases},}\)
Ostatnio zmieniony 11 cze 2018, o 22:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Dualny91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 11 paź 2015, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 98 razy

Sprawdź czy jest metryką

Post autor: Dualny91 »

Sprawdzaj po kolei warunki.
ODPOWIEDZ