Odległość punktu od zbioru

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
daga791
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 kwie 2018, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Odległość punktu od zbioru

Post autor: daga791 »

Niech \(\displaystyle{ p=(2,1) , A=\{ (x,y) \in \RR^2, x^2 + y^2 =25\}}\) . Oblicz \(\displaystyle{ \mbox{dist}\,(p,A)}\) w metryce maksimum oraz miejskiej. Dodam ze dopiero zaczynam topologie dlatego mam problemy. Wiec jesli ktos bylby w stanie mi to rozpisac , dla jednej metryki to będe bardzo wdzięczna.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2018, o 21:01 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Odległość punktu od zbioru

Post autor: bartek118 »

Narysuj punkt \(\displaystyle{ p}\) i zbiór \(\displaystyle{ A}\), a następnie przypomnij sobie, jak mierzymy odległość w poszczególnych metrykach (geometrycznie).
ODPOWIEDZ