Nieskończony prostopadłościan
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Nieskończony prostopadłościan
Czy prostopadłościan o podstawie 10 na 10 i nieskończonej wysokości może być zbiorem domkniętym?
Bo ograniczonym na pewno nie (czy się mylę? )
Bo ograniczonym na pewno nie (czy się mylę? )
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Re: Nieskończony prostopadłościan
Zgaduję, że masz na myśli zbiór \(\displaystyle{ [0,10] imes [0,10] imes [0,infty)}\). Zbiór ten jest domknięty w \(\displaystyle{ \mathbb R^3}\) jako iloczyn kartezjański zbiorów domkniętych.
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Nieskończony prostopadłościan
Czyli w takim razie zbiór \(\displaystyle{ [0,infty)}\) jest domknięty, powiadasz?
Czemu tak się dzieje, np jeśli byśmy badali dopełnienie tego zbioru tzn sprawdzali czy dopełnienie jest otwarte to jak to badać?
Czemu tak się dzieje, np jeśli byśmy badali dopełnienie tego zbioru tzn sprawdzali czy dopełnienie jest otwarte to jak to badać?
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Re: Nieskończony prostopadłościan
Dopełnienie tego zbioru to
- \(\displaystyle{ (-\infty, 0)=\bigcup_{n=1}^\infty (-n, 0).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Nieskończony prostopadłościan
To pozwól, że spróbuję stwierdzić iż ten zbiór \(\displaystyle{ A = [0,\infty)\times [0,\pi] \times [0,2\pi]}\)
też jest zbiorem domknięty, idąc za twoim tokiem rozumowania
Ale nie jest ograniczony, czyż nie?
też jest zbiorem domknięty, idąc za twoim tokiem rozumowania
Ale nie jest ograniczony, czyż nie?
Ostatnio zmieniony 8 maja 2018, o 11:28 przez aolo23, łącznie zmieniany 1 raz.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Re: Nieskończony prostopadłościan
Jako cała przestrzeń \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\) jest on domknięty. Czy płąszczyzna jest ograniczona?
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Nieskończony prostopadłościan
Starałem się zrozumieć czy zbiory nieskończone mogą być domknięte, i teraz już rozumiem
Co do płaszczyzny oczywiście nie jest ograniczona
Ale dzięki tobie widzę, że zbiór \(\displaystyle{ [0,infty)}\) jest domknięty , a natomiast \(\displaystyle{ (0,\infty)}\)nie jest domknięty
Dziękuje serdecznie
Co do płaszczyzny oczywiście nie jest ograniczona
Ale dzięki tobie widzę, że zbiór \(\displaystyle{ [0,infty)}\) jest domknięty , a natomiast \(\displaystyle{ (0,\infty)}\)nie jest domknięty
Dziękuje serdecznie