Zadanie 1. Naszkicuj podane zbiory i wyjaśnij, czy są zwarte:
(a) \(\displaystyle{ \left\{ (x, y, z) \in \RR^3 : \left| x\right| \le 1, y = 0, 0 \le z \le \left| x\right| \right\}}\)
(b) \(\displaystyle{ \left\{ (x, y) \in \RR^2 : 0 < \left| x\right| \le 1, 0 \le y \le x^2 \right\}}\)
Zbiory zwarte
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbiory zwarte
Odnośnie podpunktu a jest on na pewno ograniczony, z domkniętością nie jestem pewien.
Szukamy dopełnienia owego zbioru, nazwijmy go \(\displaystyle{ A}\), Zatem trzeba się zastanowić czy \(\displaystyle{ \RR^3 \setminus A}\) jest otwarty
Sam w sobie zbiór \(\displaystyle{ A}\)to taka niewielka płaszczyzna, czy się mylę?
Co do podpunkty b, dajmy na to, że nasz zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest ograniczony, ale jego dopełnienie nie jest otwartym zbiorem(ponieważ jeśli rozważymy punkt np \(\displaystyle{ \left( 0,0.1\right)}\), to nie istnieje takie koło/kula która by zawierała punkty tylko z \(\displaystyle{ \RR \setminus B}\) )
Zatem nie byłby to zbiór domknięty.Proszę o ewentualne korekty
Szukamy dopełnienia owego zbioru, nazwijmy go \(\displaystyle{ A}\), Zatem trzeba się zastanowić czy \(\displaystyle{ \RR^3 \setminus A}\) jest otwarty
Sam w sobie zbiór \(\displaystyle{ A}\)to taka niewielka płaszczyzna, czy się mylę?
Co do podpunkty b, dajmy na to, że nasz zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest ograniczony, ale jego dopełnienie nie jest otwartym zbiorem(ponieważ jeśli rozważymy punkt np \(\displaystyle{ \left( 0,0.1\right)}\), to nie istnieje takie koło/kula która by zawierała punkty tylko z \(\displaystyle{ \RR \setminus B}\) )
Zatem nie byłby to zbiór domknięty.Proszę o ewentualne korekty
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 36 razy
Re: Zbiory zwarte
Pierwszy jest zwarty - takie dwa domknięte trójkąty w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)
Wydawało mi się, że podpunkt b odnosi się do \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\) i tam jest problem z punktem \(\displaystyle{ (0,0)}\), gdyż możemy do tego punkty podejść ciągiem punktów z naszego zbioru ale sam punkt do tego zbioru nie należy.
Wydawało mi się, że podpunkt b odnosi się do \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\) i tam jest problem z punktem \(\displaystyle{ (0,0)}\), gdyż możemy do tego punkty podejść ciągiem punktów z naszego zbioru ale sam punkt do tego zbioru nie należy.