Cześć!
Wymyśliłem taki oto problem:
Wprowadzę oznaczenia:
\(\displaystyle{ y=x(\mbox{mod.\ }n) \Leftrightarrow y-x=n \cdot \left\lfloor \frac{x}{n} \right\rfloor}\)
\(\displaystyle{ a>0, a=const.}\). \(\displaystyle{ a}\) jest przestępna.
Niech będą takie pierwsze wyrazy:
\(\displaystyle{ A _{1} =0; A _{2} =a}\)
Oraz operacja:
\(\displaystyle{ (A _{n},A _{m}) \rightarrow \frac{A _{n}+A _{m}}{2} (\mbox{mod.\ } a)}\)
I tak wykonuje operacje na wszystkich elementach nieskończenie wiele razy.
Pytanie: Jak rozmieszczone są te elementy?
Hipoteza: czy są to wszystkie liczby postaci: \(\displaystyle{ \frac{ax}{2y}}\); \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{N}}\)
Wypełnienie przedziału.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Wypełnienie przedziału.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2018, o 17:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Wypełnienie przedziału.
Na pewno miało tak być? Na przykład \(\displaystyle{ 17 \pmod{5} = 32.}\)MKultra pisze:Wprowadzę oznaczenia:
\(\displaystyle{ y=x(\mbox{mod.\ }n) \Leftrightarrow y-x=n \cdot \left\lfloor \frac{x}{n} \right\rfloor}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 2 razy
Wypełnienie przedziału.
Masz racje. Powinno być:Dasio11 pisze:Na pewno miało tak być? Na przykład \(\displaystyle{ 17 \pmod{5} = 32.}\)MKultra pisze:Wprowadzę oznaczenia:
\(\displaystyle{ y=x(\mbox{mod.\ }n) \Leftrightarrow y-x=n \cdot \left\lfloor \frac{x}{n} \right\rfloor}\)
\(\displaystyle{ y-x=n \cdot \left\lfloor \frac{y}{n} \right\rfloor}\)