Problemy interpretacyjne ze zdefiniowaniem topologii
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 3 sty 2017, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 4 razy
Problemy interpretacyjne ze zdefiniowaniem topologii
Jak należy ściśle rozumieć "zdefiniować topologię za pomocą (jakiejś) operacji" w sytuacji, kiedy te operacje są zrelatywizowane do przestrzeni topologicznych (dopiero w nich definiowane i same jako takie nie mają sensu)?
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 3 sty 2017, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 4 razy
Problemy interpretacyjne ze zdefiniowaniem topologii
Przykładowo: Podobno można zdefiniować (wprowadzić, zadać?) topologię przez operację wnętrza.
Problem: Nie rozumiem o co chodzi - pojęcie wnętrza (podzbioru uniwersum przestrzeni topologicznej rozumianej jako pary złożonej ze zbioru (uniwersum) i topologii określonej na nim) miałem zdefiniowane wyłącznie w przestrzeni topologicznej, a tu mam "stworzyć" topologię przy pomocy pojęcia, które dopiero przy ustalonej topologii ma sens?
Problem: Nie rozumiem o co chodzi - pojęcie wnętrza (podzbioru uniwersum przestrzeni topologicznej rozumianej jako pary złożonej ze zbioru (uniwersum) i topologii określonej na nim) miałem zdefiniowane wyłącznie w przestrzeni topologicznej, a tu mam "stworzyć" topologię przy pomocy pojęcia, które dopiero przy ustalonej topologii ma sens?
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Problemy interpretacyjne ze zdefiniowaniem topologii
Można.foundofmath pisze:Przykładowo: Podobno można zdefiniować (wprowadzić, zadać?) topologię przez operację wnętrza.
Definiujesz funkcję \(\displaystyle{ W}\), która podzbiorom zbioru \(\displaystyle{ X}\), na którym chcesz określić topologię, przypisuje podzbiory tegoż zbioru i ma pewne określone własności:foundofmath pisze:Problem: Nie rozumiem o co chodzi - pojęcie wnętrza (podzbioru uniwersum przestrzeni topologicznej rozumianej jako pary złożonej ze zbioru (uniwersum) i topologii określonej na nim) miałem zdefiniowane wyłącznie w przestrzeni topologicznej, a tu mam "stworzyć" topologię przy pomocy pojęcia, które dopiero przy ustalonej topologii ma sens?
- \(\displaystyle{ W(X)=X}\),
- dla każdego podzbioru \(\displaystyle{ A \subseteq X}\) mamy \(\displaystyle{ W(A) \subseteq A}\),
- dla dowolnych \(\displaystyle{ A,B \subseteq X}\) mamy \(\displaystyle{ W(A\cap B)=W(A)\cap W(B)}\),
- dla każdego podzbioru \(\displaystyle{ A \subseteq X}\) mamy \(\displaystyle{ W(W(A)) = W(A)}\).
Zauważ, że powyższa definicja jest czysto mnogościowa, nie ma tu mowy o żadnej topologii.
I teraz korzystając z tej funkcji możemy zdefiniować topologię: mówimy, że \(\displaystyle{ A \subseteq X}\) jest otwarty, jeśli \(\displaystyle{ W(A)= A}\).
Pozostaje sprawdzić, czy taka definicja ma sens - musisz sprawdzić, że rodzina tak zdefiniowanych otwartych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ X}\) spełnia warunki topologii.
JK
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Problemy interpretacyjne ze zdefiniowaniem topologii
Co więcej: niech \(\displaystyle{ X}\) będzie dowolnym zbiorem. Oznaczmy
\(\displaystyle{ \tau(X) = \{ T \subseteq \mathcal{P}(X) : T \text{ jest topologią na } X \} \\[1ex]
\omega(X) = \{ W \in X^X : W \text{ spełnia własności z powyższego posta} \}.}\)
Rozważmy odwzorowania
1. \(\displaystyle{ \Phi : \tau(X) \to \omega(X)}\) dane przez \(\displaystyle{ \Phi(T) = \mathrm{int}^T,}\) gdzie dla \(\displaystyle{ A \subseteq X}\) przez \(\displaystyle{ \mathrm{int}^T(A)}\) oznaczamy wnętrze zbioru \(\displaystyle{ A}\) względem topologii \(\displaystyle{ T.}\)
2. \(\displaystyle{ \Psi : \omega(X) \to \tau(X)}\) dane przez \(\displaystyle{ \Psi(W) = \{ U \subseteq X : W(U) = U \}.}\)
Są one dobrze określone, tj. dla każdego \(\displaystyle{ T \in \tau(X)}\) funkcja \(\displaystyle{ \Phi(T)}\) spełnia warunki z powyższego posta oraz dla każdego \(\displaystyle{ W \in \omega(X)}\) rodzina \(\displaystyle{ \Psi(W)}\) jest topologią na \(\displaystyle{ X.}\) Ponadto są one wzajemnie odwrotne, a więc zadają wzajemną jednoznaczność między topologiami na \(\displaystyle{ X}\) oraz operacjami o opisanych wyżej własnościach. W takim sensie każda operacja \(\displaystyle{ W}\) o odpowiednich własnościach jednoznacznie definiuje pewną topologię na \(\displaystyle{ X,}\) względem której ta operacja jest operacją wnętrza. W szczególności każdą topologię można odzyskać w ten sposób mając jedynie jej operację wnętrza.
\(\displaystyle{ \tau(X) = \{ T \subseteq \mathcal{P}(X) : T \text{ jest topologią na } X \} \\[1ex]
\omega(X) = \{ W \in X^X : W \text{ spełnia własności z powyższego posta} \}.}\)
Rozważmy odwzorowania
1. \(\displaystyle{ \Phi : \tau(X) \to \omega(X)}\) dane przez \(\displaystyle{ \Phi(T) = \mathrm{int}^T,}\) gdzie dla \(\displaystyle{ A \subseteq X}\) przez \(\displaystyle{ \mathrm{int}^T(A)}\) oznaczamy wnętrze zbioru \(\displaystyle{ A}\) względem topologii \(\displaystyle{ T.}\)
2. \(\displaystyle{ \Psi : \omega(X) \to \tau(X)}\) dane przez \(\displaystyle{ \Psi(W) = \{ U \subseteq X : W(U) = U \}.}\)
Są one dobrze określone, tj. dla każdego \(\displaystyle{ T \in \tau(X)}\) funkcja \(\displaystyle{ \Phi(T)}\) spełnia warunki z powyższego posta oraz dla każdego \(\displaystyle{ W \in \omega(X)}\) rodzina \(\displaystyle{ \Psi(W)}\) jest topologią na \(\displaystyle{ X.}\) Ponadto są one wzajemnie odwrotne, a więc zadają wzajemną jednoznaczność między topologiami na \(\displaystyle{ X}\) oraz operacjami o opisanych wyżej własnościach. W takim sensie każda operacja \(\displaystyle{ W}\) o odpowiednich własnościach jednoznacznie definiuje pewną topologię na \(\displaystyle{ X,}\) względem której ta operacja jest operacją wnętrza. W szczególności każdą topologię można odzyskać w ten sposób mając jedynie jej operację wnętrza.