Spójność i łukowa spójność.

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Ist94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 18 cze 2016, o 14:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Spójność i łukowa spójność.

Post autor: Ist94 »

Niech \(\displaystyle{ X \subset \RR^{2}, X=A \cup B , A=\left\{ \left( x,y \right) : y=\sin \frac{1}{x} , 0 < x \le 1\right\}}\) oraz \(\displaystyle{ B=\left\{ \left( x,y \right) : 0 \le x \le \frac12 , -1 \le y \le 1 \right\}}\) . Jaką przestrzenią jest \(\displaystyle{ X}\)? Spójną, łukowo spójną, czy nie jest ani spójna, ani łukowo spójna?

Jak mam zabrać się za to zadanie?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2018, o 22:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Spójność i łukowa spójność.

Post autor: a4karo »

Spróbuj to narysować: wszystko, co interesujące w \(\displaystyle{ A}\) jest zakryte zbiorem \(\displaystyle{ B}\). Zostaje prostokąt z ogonkiem
Ist94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 18 cze 2016, o 14:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Spójność i łukowa spójność.

Post autor: Ist94 »

a4karo pisze:Spróbuj to narysować: wszystko, co interesujące w \(\displaystyle{ A}\) jest zakryte zbiorem \(\displaystyle{ B}\). Zostaje prostokąt z ogonkiem
Narysowałam to i faktycznie wyszedł taki prostokąt z ogonkiem.
Teraz patrzę na definicję spójności. Stąd mój zbiór nie jest ani spójny ani łukowo spójny?
Czy źle rozumiem?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Spójność i łukowa spójność.

Post autor: a4karo »

a zadaj sobie pytanie: czy każde dwa punkty tego zbioru możesz połączyć leżącą w nim kreską? Jeżeli tak, to masz łukową spójność, a więc również spójność
Ist94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 18 cze 2016, o 14:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Spójność i łukowa spójność.

Post autor: Ist94 »

a4karo pisze:a zadaj sobie pytanie: czy każde dwa punkty tego zbioru możesz połączyć leżącą w nim kreską? Jeżeli tak, to masz łukową spójność, a więc również spójność
Łukowo spójne to spójne.
Wydaje mi się, ze mogę połączyć punkty.
Stąd łukowo spójny i spójny.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Spójność i łukowa spójność.

Post autor: a4karo »

Nie powinno Ci się wydawać. Powinnaś to umieć pokazać. Spróbuj
Ist94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 18 cze 2016, o 14:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Spójność i łukowa spójność.

Post autor: Ist94 »

Czy tak do tego trzeba się zabrać?
Przyznam jestem nogą z tego. ;/
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Spójność i łukowa spójność.

Post autor: a4karo »

Weź dwa punkty i pokaż jak można to zrobić.
Rozważ trzy przypadki
Oba punkty w prostokacie
Jeden w prostokacie, drugi w ogonku
Ona w ogonku
ODPOWIEDZ