Pokazać, że metryki są jednostajnie równoważne.

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Big_Boss1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 27 gru 2016, o 09:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 64 razy

Pokazać, że metryki są jednostajnie równoważne.

Post autor: Big_Boss1997 »

Pokazać, że metryki taksówkowa i maksimum są jednostajnie równoważne w \(\displaystyle{ \RR^{2}}\).

Mam:

\(\displaystyle{ d_e\left( \left( x_1, y_1\right), \left( x_2, y_2\right) \right) \le Md_t\left( \left( x_1, y_1\right), \left( x_2, y_2\right) \right)}\)

\(\displaystyle{ \left| x_2 - x_1\right| + \left| y_2 - y_1\right| \le M \cdot \max \left\{ \left| x_2 - x_1\right| + \left| y_2 - y_1\right| \right\}}\)

Co mam zrobić dalej?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2018, o 16:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Uzywaj indeksów dolnych. Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pokazać, że metryki są jednostajnie równoważne.

Post autor: a4karo »

Co oznacza "mam" w Twoim poście?
ODPOWIEDZ