Wnętrze, domknięcie, brzeg

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
kartonem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 10 sty 2018, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hollywood

Wnętrze, domknięcie, brzeg

Post autor: kartonem »

Mam do wyznaczenia wnętrze, domknięcie, brzeg oraz \(\displaystyle{ \text{Inf}}\) podanego zbioru: \(\displaystyle{ (0,1) \cup \left\{ 2,3\right\}}\)
Bardzo proszę o odpowiedź, czy dobrze myślę.

Wnętrze: \(\displaystyle{ (0,1)}\)
Domknięcie: \(\displaystyle{ \left\langle 0,1 \right\rangle \cup \left\{2,3\right\}}\)
Brzeg: \(\displaystyle{ \left\{0,1,2,3\right\}}\)
\(\displaystyle{ \text{Inf}A = 0}\)

Jest to zatem zbiór domknięty czy otwarty?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2018, o 21:18 przez kartonem, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Wnętrze, domknięcie, brzeg

Post autor: jutrvy »

Infimum jest liczbą. W tym przypadku infimum wynosi zero. Brzeg zbioru to z definicji domknięcie minus wnętrze. Reszta jest ok.
kartonem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 10 sty 2018, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hollywood

Re: Wnętrze, domknięcie, brzeg

Post autor: kartonem »

Tak, racja infimum 0, ale jakoś przez przypadek mi się napisał ten zbiór pusty Czy jest to zbiór domknięty?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Re: Wnętrze, domknięcie, brzeg

Post autor: jutrvy »

Nie jest domknięty. Zbiór jest domknięty, gdy równa się swojemu domknięciu.
ODPOWIEDZ