Mam problem z następującym zadaniem.
Niech\(\displaystyle{ f : \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ g : \mathbb{R} \rightarrow
\mathbb{R}}\) będą funkcjami prostej euklidesowej w siebie, spełniającymi nierówność \(\displaystyle{ f\left( x) \le g\left( x\right) \right)}\)dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) i niech \(\displaystyle{ S=\left\{ \left( x,y\right) \in \mathbb{R} ^{2} : f\left( x) \le y \le g\left( x\right) \right\}}\). Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją ciągłą, to zbiór \(\displaystyle{ S}\) jest spójny na płaszczyźnie euklidesowej.
Widzę, że \(\displaystyle{ y \in I\left( f\left( x\right), g\left( x\right) \right)}\). A to się zapisze jako\(\displaystyle{ (1-t)f(x)+t \cdot g (x)}\) dla \(\displaystyle{ t \in \left[ 0,1\right]}\), ale nie mam pojęcia jak to dalej ruszyć.. Pomoże ktoś?
Edit: Oczywiście nie chodzi mi o funkcje tangens tylko o \(\displaystyle{ t \cdot g (x)}\)
Spójność przestrzeni z z tylko jedną funkcją ciągłą
- Mlody Banach
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 22 lis 2016, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 15 razy
Spójność przestrzeni z z tylko jedną funkcją ciągłą
Ostatnio zmieniony 25 sty 2018, o 22:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Spójność przestrzeni z z tylko jedną funkcją ciągłą
Wskazówka: każde dwa punkty \(\displaystyle{ S}\) można połączyć krzywą złożoną z co najwyżej trzech (oddzielnie zdefiniowanych) łuków.
- Mlody Banach
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 22 lis 2016, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 15 razy
Re: Spójność przestrzeni z z tylko jedną funkcją ciągłą
Nie rozumiem wskazówki, można prosić troszkę inaczej?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Spójność przestrzeni z z tylko jedną funkcją ciągłą
Aby wykazać, że przestrzeń \(\displaystyle{ S}\) jest spójna, wystarczy wykazać, że jest drogowo spójna, czyli że dla dowolnych \(\displaystyle{ a, b \in S}\) istnieje funkcja ciągła \(\displaystyle{ \varphi : [0, 1] \to S,}\) taka że \(\displaystyle{ \varphi(0) = a}\) oraz \(\displaystyle{ \varphi(1) = b.}\) Mówi się wtedy, że droga \(\displaystyle{ \varphi}\) łączy punkty \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b.}\) Czy potrafisz znaleźć taką drogę dla dowolnych \(\displaystyle{ a, b \in S}\)?
- Mlody Banach
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 22 lis 2016, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 15 razy
Re: Spójność przestrzeni z z tylko jedną funkcją ciągłą
Próbuję stworzyć taką drogę ale coś mi nie wychodzi... To ma być jakaś funkcja klamrowa? I gdzie wykorzystać założenie ciągłości \(\displaystyle{ f}\)?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Spójność przestrzeni z z tylko jedną funkcją ciągłą
Droga \(\displaystyle{ (x, u) \longrightarrow (y, v)}\) ma się składać z trzech kawałków:
\(\displaystyle{ (x, u) \longrightarrow (x, f(x)) \longrightarrow (y, f(y)) \longrightarrow (y, v)}\)
\(\displaystyle{ (x, u) \longrightarrow (x, f(x)) \longrightarrow (y, f(y)) \longrightarrow (y, v)}\)