Niech \(\displaystyle{ a=\left( 0,2\right),b=(1,2) \in \RR^2}\). Wyjaśnić, podając uzasadnienie, które z podanych punktów \(\displaystyle{ a,b}\) są punktami ciągłości funkcji: \(\displaystyle{ f:\RR^2 \rightarrow \RR^2}\) określonej wzorem \(\displaystyle{ f(x,y)=(x,x^2+1)}\) z przesztrzeni \(\displaystyle{ \left( \RR^2,T(d_k)\right)}\) w przestrzeń \(\displaystyle{ \left( \RR^2,T(d_r)\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ d_k}\) jest metryką kolejową, a \(\displaystyle{ d_r}\) metryką rzeka.
No to robię tak: \(\displaystyle{ a=(0,2)}\), \(\displaystyle{ f(0,2)=(0,1)}\). Otoczenie \(\displaystyle{ f(a)}\) niech będzie \(\displaystyle{ U=\left\{ (x,y):x=0,1-\epsilon<y<1+\epsilon\right\}}\) dla dowolnego epsilona dodatniego. Otoczenie \(\displaystyle{ a}\) niech będzie \(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y):x=0, 2-\epsilon/2<y<2+\epsilon/2\right\}}\). \(\displaystyle{ f(V)=\left\{ (x,y):x=0,y=1\right\}}\). No zatem widać, że \(\displaystyle{ f(V) \subset V}\).
Czyli \(\displaystyle{ a}\) jest punktem ciągłości.
Teraz \(\displaystyle{ b=(1,2),f(1,2)=(1,2)}\). Weźmy otoczenie \(\displaystyle{ f(b)}\) równe \(\displaystyle{ U=\left\{ (x,y):x=1,3/2<y<5/2\right\}}\). Dowolne otoczenie \(\displaystyle{ b}\) niech będzie równe \(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y):1-\epsilon<x<1+\epsilon,2-2\epsilon<y<2+2\epsilon\right\}}\). \(\displaystyle{ f(V)=\left\{ (x,y):1-\epsilon<x<1+\epsilon,2-2\epsilon-\epsilon^2<y<2+2\epsilon+\epsilon^2\right\}}\), zatem \(\displaystyle{ f(V)}\) nie zawiera się w \(\displaystyle{ U}\).
Tak jest dobrze?
Metryka kolejowa i rzeka
-
- Użytkownik
- Posty: 2284
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Metryka kolejowa i rzeka
Jest tu pewna nieścisłość. Powinieneś ustalić \(\displaystyle{ \epsilon>0}\) i rozważyć kulę o środku w punkie \(\displaystyle{ f(a)}\) o promieniu \(\displaystyle{ \epsilon}\). Jeśli \(\displaystyle{ \epsilon\le 1}\), to ta kula jest równa właśnie twojemu zbiorowi \(\displaystyle{ U}\). Jeśli natomiast \(\displaystyle{ \epsilon> 1}\), to wygląda ona inaczej.max123321 pisze: No to robię tak: \(\displaystyle{ a=(0,2)}\), \(\displaystyle{ f(0,2)=(0,1)}\). Otoczenie \(\displaystyle{ f(a)}\) niech będzie \(\displaystyle{ U=\left\{ (x,y):x=0,1-\epsilon<y<1+\epsilon\right\}}\) dla dowolnego epsilona dodatniego.
Tutaj mamy podobny problem. Musisz wskazać kulę o środku w punkcie \(\displaystyle{ a}\), aby zachodziło odpowiednie zawieranie. Jeśli promień \(\displaystyle{ \delta}\) tej kuli jest mniejszy bądź równy \(\displaystyle{ 2}\), to jest ona równa \(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y):x=0, 2-\delta<y<2+\delta\right\}}\) i wówczas \(\displaystyle{ f(V)=\left\{ (x,y):x=0,y=1\right\}}\). Jeśli natomiast \(\displaystyle{ \delta>2}\), to ta kula wygląda inaczej i dowód się sypie.Otoczenie \(\displaystyle{ a}\) niech będzie \(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y):x=0, 2-\epsilon/2<y<2+\epsilon/2\right\}}\). \(\displaystyle{ f(V)=\left\{ (x,y):x=0,y=1\right\}}\). No zatem widać, że \(\displaystyle{ f(V) \subset V}\).
To nie jest otoczenie \(\displaystyle{ b}\).max123321 pisze: Teraz \(\displaystyle{ b=(1,2),f(1,2)=(1,2)}\). Weźmy otoczenie \(\displaystyle{ f(b)}\) równe \(\displaystyle{ U=\left\{ (x,y):x=1,3/2<y<5/2\right\}}\). Dowolne otoczenie \(\displaystyle{ b}\) niech będzie równe \(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y):1-\epsilon<x<1+\epsilon,2-2\epsilon<y<2+2\epsilon\right\}}\). .
-
- Użytkownik
- Posty: 3396
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Metryka kolejowa i rzeka
Czyli mówisz, że trzeba jeszcze rozumowanie przeprowadzić dla dużych kul ta? A dla małych jest dobrze?
Otoczenie powinno być \(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y):1-\epsilon<x<1+\epsilon,y=2x\right\}}\) tak?
Otoczenie powinno być \(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y):1-\epsilon<x<1+\epsilon,y=2x\right\}}\) tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 2284
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Metryka kolejowa i rzeka
Tam było napisane "dla dowolnego epsilona dodatniego". Istotnie można się ograniczyć do małych kul, ale wtedy trzeba napisać na przykład "bez straty ogólności załóżmy, że \(\displaystyle{ \epsilon\le 1}\)". No i dobrze jest wiedzieć dlaczego tak można. A w tym konkretnym przykładzie to postać tej kuli jest tak naprawdę nieistotna, bo potem wychodzi na to, że \(\displaystyle{ f(V)=\{(0,1)\}}\), a to zawsze zawiera się w kuli o środku \(\displaystyle{ (0,1)}\).
Powinieneś ustalić kulę o środku w \(\displaystyle{ (1,2)}\). W dowolnej takiej kuli zawiera się zbiór podanej przez ciebie postaci dla pewnego \(\displaystyle{ \epsilon}\), więc ok.max123321 pisze: Otoczenie powinno być \(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y):1-\epsilon<x<1+\epsilon,y=2x\right\}}\) tak?
Tutaj trochę namieszałem, bo podany przez ciebie zbiór był otoczeniem \(\displaystyle{ b}\), ale nie dowolnym tzn. nie każde otoczenie jest takiej postaci.matmatmm pisze:To nie jest otoczenie \(\displaystyle{ b}\).max123321 pisze: Teraz \(\displaystyle{ b=(1,2),f(1,2)=(1,2)}\). Weźmy otoczenie \(\displaystyle{ f(b)}\) równe \(\displaystyle{ U=\left\{ (x,y):x=1,3/2<y<5/2\right\}}\). Dowolne otoczenie \(\displaystyle{ b}\) niech będzie równe \(\displaystyle{ V=\left\{ (x,y):1-\epsilon<x<1+\epsilon,2-2\epsilon<y<2+2\epsilon\right\}}\). .
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Metryka kolejowa i rzeka
Trochę się czepiasz, nieprawdaż? Jeśli bowiem dla pewnego epsilona znajdziemy deltę, to jest ona dobra dla wszystkich epsilonów większychmatmatmm pisze:Tam było napisane "dla dowolnego epsilona dodatniego". Istotnie można się ograniczyć do małych kul, ale wtedy trzeba napisać na przykład "bez straty ogólności załóżmy, że \(\displaystyle{ \epsilon\le 1}\)". No i dobrze jest wiedzieć dlaczego tak można.
.