Przestrzeń ściągalna

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Przestrzeń ściągalna

Post autor: max123321 »

Niech \(\displaystyle{ I=[0,1]}\) i niech dla \(\displaystyle{ m=1,2,...}\)

\(\displaystyle{ X_m=\left( I^2 \setminus \bigcup_{n=1}^{m}\left\{ 1/n\right\} \times I \right) \cup \left\{ \left(1/n,1/n \right):n=1,2,...,m\right\}}\)
będzie podprzestrzenią płaszczyzny euklidesowej.

Wykazać, że każda przestrzeń \(\displaystyle{ X_m}\) jest ściągalna.
teusiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 14 gru 2016, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Przestrzeń ściągalna

Post autor: teusiek »

Jak będziesz rysować te zbiory to zauważysz, że to jest pocięty kwadrat \(\displaystyle{ I^{2}}\) na takie prostokąty o coraz krótszej podstawie, i wszystkie one są połączone jednym punktem ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ \left(1/n,1/n \right):n=1,2,...,m\right\}}\) które zawierają sie w przekątnej kwadratu. Teraz jak każdy punkt z kwadratu zrzutujesz na przekątną to co otrzymasz to będzie właśnie przekątna kwadratu. A dalej tę przekątną ściągasz do punktu.
ODPOWIEDZ