Niezrozumialy zapis

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Niezrozumialy zapis

Post autor: leg14 »

Nie rozumiem jednego szczegolu w zapisie definicji pary Borsuka:
Oznacza to, że dla dowolnego przekształcenia \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\) i homotopii \(\displaystyle{ H^{'}:A \times I \rightarrow Y}\) o własności \(\displaystyle{ H^{'}|_{A \times \left\{ 0\right\} }=f|_{A}}\) istnieje \(\displaystyle{ H:X \times I \rightarrow Y}\) takie,że dla każdego punktu \(\displaystyle{ z \in X \cup _{ A \times \left\{ 0\right\}}A \times I}\) zachodzi \(\displaystyle{ H(z) = H^{'}(z)}\)
Co konkretnie oznacza ten zapis:
\(\displaystyle{ X \cup _{ A \times \left\{ 0\right\}}A \times I}\)

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Niezrozumialy zapis

Post autor: ares41 »

Jako, że mówimy o parach Borsuka, to z kontekstu wynika, że \(\displaystyle{ A\subset X}\) jest podzbiorem domkniętym i w takim przypadku ten zapis powinnien oznaczać \(\displaystyle{ \left(X\times \{0\}\right)\cup\left(A\times I\right)}\). Co więcej, włożenie dowolnego zbioru domkniętego \(\displaystyle{ A \hookrightarrow X}\) jest parą Borsuka wtw, gdy \(\displaystyle{ \left(X\times \{0\}\right)\cup\left(A\times I\right)}\) jest retraktem \(\displaystyle{ X\times I}\).
ODPOWIEDZ