Zwartość, metryka supremum

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Zwartość, metryka supremum

Post autor: Premislav »

Sprawdzić zwartość przestrzeni \(\displaystyle{ C(I,I)}\) funkcji ciągłych: \(\displaystyle{ I \rightarrow I}\) z metryką supremum, gdzie \(\displaystyle{ I=\left[ 0,1\right]}\)

Nienawidzę i kompletnie nie czuję metryki supremum. Wydaje mi się, że ta przestrzeń jest zwarta, ale nie osiągnąłem żadnego istotnego postępu. Próbowałem coś kombinować z ciągową zwartością i założyć nie wprost, że istnieje ciąg funkcji ciągłych \(\displaystyle{ (f _{n}) _{n}}\) (z \(\displaystyle{ I}\) w \(\displaystyle{ I}\)oczywiście) niemający podciągu zbieżnego w tej metryce i dojść do jakiejś sprzeczności, ale nic z tego.
\(\displaystyle{ [0,1]}\) (z metryką euklidesową) jest zbiorem zwartym, ale nie jestem pewien, czy jakkolwiek to można wykorzystać. Jakimś warunkiem Heinego tu przywalić czy co? Proszę o wskazówki.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Zwartość, metryka supremum

Post autor: Dasio11 »

Ta przestrzeń nie jest zwarta. Na przykład ciąg

\(\displaystyle{ f_n(x) = x^n}\)

nie ma podciągu zbieżnego.
Zetorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Zwartość, metryka supremum

Post autor: Zetorq »

A to przypadkiem nie jest ograniczone na \(\displaystyle{ [0,1]}\), a zatem z ciągu ograniczonego da się wybrać podciąg zbieżny?
Ostatnio zmieniony 13 cze 2019, o 19:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Zwartość, metryka supremum

Post autor: Dasio11 »

Z każdego ograniczonego ciągu liczb rzeczywistych da się wybrać podciąg zbieżny w metryce euklidesowej. Jak chcesz stąd wywnioskować, że z każdego ciągu wspólnie ograniczonych funkcji ciągłych da się wybrać podciąg zbieżny w metryce supremum do funkcji ciągłej?
Zetorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 mar 2019, o 11:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Zwartość, metryka supremum

Post autor: Zetorq »

Dobra, dzięki. Jak w takim razie pokazać, że nie da się z tego wybrać podciągu zbieżnego?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Zwartość, metryka supremum

Post autor: Premislav »

Dla dowolnego podciągu tego ciągu jego granica punktowa nie jest elementem \(\displaystyle{ C[0,1]}\), gdyż jest to
\(\displaystyle{ f(x)= egin{cases} 0& ext{ dla }xin[0,1) \ 1& ext{ dla }x=1 end{cases}}\)

Pewnie da się to jakoś ładniej uargumentować…
ODPOWIEDZ