cała przestrzeń i zbiór pusty
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
Cześć!
Jak to możliwe, że cała przestrzeń i zbiór pusty są jednocześnie otwarte i domknięte?
Jak to możliwe, że cała przestrzeń i zbiór pusty są jednocześnie otwarte i domknięte?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
To chyba jest oczywiste? To, że cała przestrzeń jest otwarta wynika z definicji, zatem zbiór pusty jest domknięty. To, że zbiór pusty jest otwarty również wynika z definicji, zatem cała przestrzeń jest domknięta.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
bartek118, zbiór pusty jest otwarty - to jest oczywiste? : ) Ja tu oczywistości nie widze! A poza tym co to za dowód, że coś jest oczywiste? : )
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
Zbiór pusty jest otwarty, gdyż spełnia (pusto) definicję zbioru otwartego.
Cała przestrzeń jest również otwarta, gdyż wprost z definicji każda kula otwarta zawierająca elementy tej przestrzeni zawarta jest w tejże przestrzeni.
Zatem tak - to jest oczywiste.
Cała przestrzeń i zbiór pusty są również domknięte jako odpowiednie dopełnienia zbiorów otwartych.
Cała przestrzeń jest również otwarta, gdyż wprost z definicji każda kula otwarta zawierająca elementy tej przestrzeni zawarta jest w tejże przestrzeni.
Zatem tak - to jest oczywiste.
Cała przestrzeń i zbiór pusty są również domknięte jako odpowiednie dopełnienia zbiorów otwartych.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
yorgin, ale co to znaczy spełniać pusto? Wszystko inne co z Bartkiem mówicie rozumiem. Ale tej jednej rzeczy o zbiorze pustym nie czaje.
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
W przestrzeniach metrycznych zbiór otwarty definiuje się jako zbiór \(\displaystyle{ A}\) o tej własności, że dla każdego \(\displaystyle{ x\in A}\) istnieje takie \(\displaystyle{ r>0}\), że \(\displaystyle{ K(x,r)\subseteq A}\).
Gdy \(\displaystyle{ A=\varnothing}\), to warunek ten jest spełniony automatycznie (poprzednik implikacji fałszywy, więc...).
Gdy \(\displaystyle{ A=\varnothing}\), to warunek ten jest spełniony automatycznie (poprzednik implikacji fałszywy, więc...).
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
Przyjrzyj się definicji otwartości zapisanej dla zbioru pustego:
\(\displaystyle{ \emptyset\ \mbox{otwarty}\ \ \iff \ \ \forall\ x\in \emptyset\ \exists r>0\ \ B(x,r)\subset \emptyset}\).
Czy prawa strona tej równoważności jest spełniona?
\(\displaystyle{ \emptyset\ \mbox{otwarty}\ \ \iff \ \ \forall\ x\in \emptyset\ \exists r>0\ \ B(x,r)\subset \emptyset}\).
Czy prawa strona tej równoważności jest spełniona?
Ukryta treść:
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
Co należy do zbioru pustego? Nic. Więc dla wszystkich jego elementów ten warunek jest spełniony z prostego powodu: nie ma żadnych elementów!
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
Spektralny, no jakkby tak na to spojrzeć to masz racje : )-- 27 paź 2013, o 19:07 --Spektralny, ale patrząc na to w ten sposób jak Ty można też powiedzieć, że skoro nic do tego zbioru nie należy to jak niby to nić miałoby mieć jakieś własności, a co lepsze spełniać je!
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
No cóż, zbiór pusty potrafi budzić problemy. Znasz ? To wspaniały wiersz o zbiorze pustym.
Jest na to rada - postaraj się rozumować nie wprost. Załóż, że zbiór pusty nie jest otwarty i zobacz, co z tego wynika.
JK
Jest na to rada - postaraj się rozumować nie wprost. Załóż, że zbiór pusty nie jest otwarty i zobacz, co z tego wynika.
JK
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
Jan Kraszewski, haha : ) Wiersz oczywiście znam. Zbiór pusty natomiast już nie raz sprawia mi problemu w logicznym rozumowaniu. Cięzko stosować co do niego definicja, która już na początku mówi o dowolnym elemencie wybranego zbioru. Wtedy mówienie o definicji w stosunku do zbioru pustego jest bezprzedmiotowe. To tak jakbym mówił o nogach węża ...
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
A jak pokazać, że w przestrzeni \(\displaystyle{ \RR ^{n} , \emptyset}\) oraz \(\displaystyle{ \RR ^{n}}\) są jedynymi zbiorami o tej własności?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2014, o 18:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
cała przestrzeń i zbiór pusty
Własność, o której mowa, to spójność przestrzeni metrycznej \(\displaystyle{ \RR^n.}\)
Załóżmy nie wprost, że istnieją takie otwarte, niepuste, rozłączne podzbiory \(\displaystyle{ A, B}\) przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^n,}\) że \(\displaystyle{ A \cup B = \RR^n.}\)
\(\displaystyle{ A}\) jest niepusty, więc istnieje takie \(\displaystyle{ a,}\) że \(\displaystyle{ a \in A.}\)
\(\displaystyle{ B}\) jest niepusty, więc istnieje takie \(\displaystyle{ b,}\) że \(\displaystyle{ b \in B.}\)
Zastanówmy się, jak zbiory \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) dzielą odcinek \(\displaystyle{ \overline{ab}}\): niech
\(\displaystyle{ \gamma(t) = (1-t) \cdot a + t \cdot b}\) dla \(\displaystyle{ t \in [0, 1]}\)
i
\(\displaystyle{ L = \gamma^{-1}[ A ] = \{ t \in [0, 1] : (1-t) \cdot a + t \cdot b \in A \}.}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ \gamma(0) = a \in A}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma(1) = b \notin A,}\) zatem \(\displaystyle{ 0 \in L}\) oraz \(\displaystyle{ 1 \notin L.}\) \(\displaystyle{ L}\) jest więc ograniczonym z góry podzbiorem \(\displaystyle{ \RR.}\) Niech \(\displaystyle{ s = \sup L.}\)
Zastanów się, do jakich sprzeczności prowadzą dwa przypadki: gdy \(\displaystyle{ s \in L}\) oraz gdy \(\displaystyle{ s \notin L.}\)
Powyższy dowód jest bezpośredni dla \(\displaystyle{ \RR^n.}\) Zwykle robi się trochę bardziej użytecznie: dowodzi się w identyczny sposób, że każda przestrzeń łukowo spójna jest spójna, a następnie (w bardzo prosty sposób), że \(\displaystyle{ \RR^n}\) jest łukowo spójna.
Przestrzeń metryczną \(\displaystyle{ X}\) nazywamy łukowo spójną, gdy każde jej dwa elementy można połączyć zbiorem, który jest homeomorficzny z przedziałem \(\displaystyle{ [0, 1],}\) tzn. gdy dla dowolnych \(\displaystyle{ x, y \in X}\) istnieje taki \(\displaystyle{ A \subseteq X,}\) że \(\displaystyle{ x, y \in A}\) oraz \(\displaystyle{ A \simeq [0, 1].}\)
Załóżmy nie wprost, że istnieją takie otwarte, niepuste, rozłączne podzbiory \(\displaystyle{ A, B}\) przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^n,}\) że \(\displaystyle{ A \cup B = \RR^n.}\)
\(\displaystyle{ A}\) jest niepusty, więc istnieje takie \(\displaystyle{ a,}\) że \(\displaystyle{ a \in A.}\)
\(\displaystyle{ B}\) jest niepusty, więc istnieje takie \(\displaystyle{ b,}\) że \(\displaystyle{ b \in B.}\)
Zastanówmy się, jak zbiory \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) dzielą odcinek \(\displaystyle{ \overline{ab}}\): niech
\(\displaystyle{ \gamma(t) = (1-t) \cdot a + t \cdot b}\) dla \(\displaystyle{ t \in [0, 1]}\)
i
\(\displaystyle{ L = \gamma^{-1}[ A ] = \{ t \in [0, 1] : (1-t) \cdot a + t \cdot b \in A \}.}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ \gamma(0) = a \in A}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma(1) = b \notin A,}\) zatem \(\displaystyle{ 0 \in L}\) oraz \(\displaystyle{ 1 \notin L.}\) \(\displaystyle{ L}\) jest więc ograniczonym z góry podzbiorem \(\displaystyle{ \RR.}\) Niech \(\displaystyle{ s = \sup L.}\)
Zastanów się, do jakich sprzeczności prowadzą dwa przypadki: gdy \(\displaystyle{ s \in L}\) oraz gdy \(\displaystyle{ s \notin L.}\)
Powyższy dowód jest bezpośredni dla \(\displaystyle{ \RR^n.}\) Zwykle robi się trochę bardziej użytecznie: dowodzi się w identyczny sposób, że każda przestrzeń łukowo spójna jest spójna, a następnie (w bardzo prosty sposób), że \(\displaystyle{ \RR^n}\) jest łukowo spójna.
Przestrzeń metryczną \(\displaystyle{ X}\) nazywamy łukowo spójną, gdy każde jej dwa elementy można połączyć zbiorem, który jest homeomorficzny z przedziałem \(\displaystyle{ [0, 1],}\) tzn. gdy dla dowolnych \(\displaystyle{ x, y \in X}\) istnieje taki \(\displaystyle{ A \subseteq X,}\) że \(\displaystyle{ x, y \in A}\) oraz \(\displaystyle{ A \simeq [0, 1].}\)