Granica ciagu zbieznego, nieskonczonosc

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
exrive

Granica ciagu zbieznego, nieskonczonosc

Post autor: exrive »

Witam!
Mam pytanie
mam cos takiego:
lim gdy n-->oo (1/2 - 4/4n). (oo - nieskonczonosc)
No i 1/2 dazy do 1/2, 3/4n dazy do zera, mamy wiec oo-1/2 co wynosci oo.
I moje pytanie brzmi: Czy moglby mi ktos podac, wyniki dzialan na nieskonczonosci, np. ze oo-1/2=oo bo ja nie za bardzo to kleje. Czy zawsze jak mamy oo-x to to = oo? Nazwet gdy x bedzie jebitnie duze??
HEEELP
Z gory dzieki, pozdrawiam, exrive[/u]
anula

Granica ciagu zbieznego, nieskonczonosc

Post autor: anula »

no bo jezeli odejmiemy od nieskonczonosci jakas licze to i tak dalej nam zostanie nieskonczonosc. No bo jesli odejmiesz jakas liczbe od baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo duzej to zawsze Ci pozostanie baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo duza:) Wyjatek jest gdy mamy dzialanie oo - oo (nieskonczonosc minus nieskonczonosc) wtedy mamy symbol nieoznaczony i jest inna zabawa.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Granica ciagu zbieznego, nieskonczonosc

Post autor: Zlodiej »

zawsze działanie oo-x=oo gdzie x jest ogromne ale nie dazy do nieskaczoności bo nieskonczonosc to mozna powiedzieć najwieksza miara.

moze artykuł o liczbie gogola ktora jest wieksza od ilosci atomow ? ci lekko to uswiadomi , jednak pojecie nieskonczonosci trzeba brac na intuicje

radze przejrzeć.
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Granica ciagu zbieznego, nieskonczonosc

Post autor: marshal »

exrive pisze: (oo - nieskonczonosc)
odsylam do posta oznaczenia
nieskonczonosc oznaczamy przez inf u nas (+inf/-inf)
to tak na przyszlosc
exrive pisze:No i 1/2 dazy do 1/2, 3/4n dazy do zera, mamy wiec oo-1/2 co wynosci oo.
ja tu widze 1/2 - inf = -inf
chyba ze krzywo patrze :/
Mmmkm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 cze 2004, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Granica ciagu zbieznego, nieskonczonosc

Post autor: Mmmkm »

a ja tu widze ze to n jest w mianowniku wiec 4/4n dazy do zera, a to z kolei swiadczy ze wszystko dazy do 1/2. myle sie?
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Granica ciagu zbieznego, nieskonczonosc

Post autor: marshal »

no racja... ja 3/4n traktowalem jako (3/4)*n wszystko przez ten "staranny" zapis :/ ale jak sie wgladnac to faktycznie chyba exrive'owi chodzilo o 1/(4n) czyli mamy granice rowna 1/2...
Niech sie wypowie zainteresowany :-)
ODPOWIEDZ