Homeomorfizm półprostej z sin(1/x)

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
razdwatrzycztery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 maja 2012, o 22:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Homeomorfizm półprostej z sin(1/x)

Post autor: razdwatrzycztery »

Czy \(\displaystyle{ X = \left\{ \left( x,\sin \frac{1}{x} \right) : \ x > 0\right\}}\) oraz \(\displaystyle{ Y = \left( 0, \infty \right)}\) są homeomorifczne?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, o 00:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
emaerio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 7 kwie 2011, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Homeomorfizm półprostej z sin(1/x)

Post autor: emaerio »

Wykres funkcji jest homeomorficzny z dziedziną.
razdwatrzycztery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 maja 2012, o 22:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Homeomorfizm półprostej z sin(1/x)

Post autor: razdwatrzycztery »

A czy można powiedzieć, że homeomorfizmem z \(\displaystyle{ X \rightarrow Y}\) będzie po prostu rzut?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, o 00:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

Homeomorfizm półprostej z sin(1/x)

Post autor: Ein »

Można. Tylko musisz rozumieć dlaczego.
razdwatrzycztery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 maja 2012, o 22:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Homeomorfizm półprostej z sin(1/x)

Post autor: razdwatrzycztery »

Wydaje mi się, że rozumiem. Rzut jest ciągły, odwrotna jest ciągła i jest 1-1 i "na", zatem jest homeomorfizmem między tymi przestrzeniami. Zgadza się?
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

Homeomorfizm półprostej z sin(1/x)

Post autor: Ein »

Tak, przy czym odwrotna jest ciągła, bo produkt kartezjański funkcji ciągłych jest ciągły.
ODPOWIEDZ