warunek równoważny całkowitej regularności

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

warunek równoważny całkowitej regularności

Post autor: Dumel »

Mam problem z tym zadaniem:
zadanie 1.5.G. z "Topologii Ogólnej" Engelkinga:
(Frink 1964, Zajcew 1967) Udowodnić, że \(\displaystyle{ T_1}\) - przestrzeń \(\displaystyle{ \mathcal{X}}\) jest całkowicie regularna wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje w niej baza \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) spełniająca następujące dwa warunki:
(1) Dla każdego \(\displaystyle{ x \in \mathcal{X}}\) i zawierającego \(\displaystyle{ x}\) zbioru \(\displaystyle{ U \in \mathcal{B}}\) istnieje \(\displaystyle{ V \in \mathcal{B}}\) takie, że \(\displaystyle{ x \not \in V}\) oraz \(\displaystyle{ U \cup V =\mathcal{X}}\)
(2) Dla wszelkich \(\displaystyle{ U,V \in \mathcal{B}}\) takich, że \(\displaystyle{ U \cup V = \mathcal{X}}\) istnieją zbiory \(\displaystyle{ U',V' \in \mathcal{B}}\) takie że \(\displaystyle{ \mathcal{X} \setminus V \subset U'}\), \(\displaystyle{ \mathcal{X} \setminus U \subset V'}\) oraz \(\displaystyle{ U' \cap V' = \emptyset}\)
wskazówka autora:    
To mi wszystko pachnie bardziej przestrzeniami normalnymi, niż całkowicie regularnymi. W szczególności nie za bardzo wiem jak wykorzystać wskazówkę.
Pomożecie?!
ODPOWIEDZ