Witam, zadanie polega na uzasadnieniu równości:
\(\displaystyle{ Int(A \backslash B) = (Int(A)) \backslash cl(A)}\)
Próbowałem zrobić to samodzielnie i chciałbym prosić o sprawdzenie i ewentualne naprowadzenie na właściwą drogę:
1) Zawieranie w prawą stronę.
Niech \(\displaystyle{ x \in Int(A \backslash B)}\). Wtedy istnieje taki \(\displaystyle{ \epsilon}\), że \(\displaystyle{ K(x, \epsilon) \subset (A \backslash B)}\). Czyli \(\displaystyle{ K(x, \epsilon) \in A}\) oraz \(\displaystyle{ K(x, \epsilon) \cap B = \emptyset}\).
Weźmy teraz taki ciąg \(\displaystyle{ (x_{n}) \subset A}\), że \(\displaystyle{ x_{n} \rightarrow x}\). Wtedy prawie wszystkie wyrazy \(\displaystyle{ (x_{n})}\) należą do kuli \(\displaystyle{ K(x, \epsilon)}\), czyli p. wszystkie wyrazy \(\displaystyle{ (x_{n})}\) nie należą do \(\displaystyle{ B}\). Czyli \(\displaystyle{ x}\) nie jest punktem skupienia \(\displaystyle{ B}\), stąd \(\displaystyle{ x \not\in cl(B)}\). Czyli mamy, że \(\displaystyle{ x \in (Int(A) \backslash cl(B))}\).
2) Zawieranie w lewą stronę.
\(\displaystyle{ (Int(A)) \backslash cl(B) \subset Int(A \backslash B)}\)
Niech \(\displaystyle{ x \in (Int(A)) \backslash cl(B)}\), czyli:
i) \(\displaystyle{ x \in Int (A)}\)
ii) \(\displaystyle{ x \not\in cl(B)}\)
z i) istnieje taki \(\displaystyle{ \epsilon_{1}}\), że \(\displaystyle{ K(x,\epsilon_{1}) \subset A}\)
z ii) istnieje taki \(\displaystyle{ \epsilon_{2}}\), że \(\displaystyle{ B \cap K(x, \epsilon_{2}) = \emptyset}\)
Połóżmy \(\displaystyle{ max\lbrace \epsilon_{1}, \epsilon_{2} \rbrace = \epsilon_{0}}\)
Wtedy mamy, ze \(\displaystyle{ K(x, \epsilon_{0}) \subset A \backslash B}\), stąd \(\displaystyle{ x \in Int(A \backslash B)}\)
Wnętrze, domknięcie, uzasadnienie równości
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wnętrze, domknięcie, uzasadnienie równości
Moja propozycja (pewnie chodziło o tę tożsamosć:) ) :
\(\displaystyle{ RHS=Int(A) \backslash \overline{B}=\left( X \backslash \overline{X \backslash A} \right) \backslash \overline{B}=X \backslash \left( \overline{X \backslash A} \cup \overline{B} \right)=\ldots}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|}
\hline
\text{bo}\ ( C \backslash A) \backslash B = C \backslash (A \cup B)\\
\hline
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ \ldots=X \backslash \left( \overline{(X \backslash A) \cup B} \right)=X \backslash \left( \overline{X \backslash (A \backslash B) \cup B \backslash X} \right)=\ldots}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|}
\hline
\text{bo}\ (C \backslash A) \cup B=C \backslash (A \backslash B) \cup (B \backslash C)\\
\hline
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ \ldots=X \backslash \left( \overline{X \backslash (A \backslash B)} \cup \emptyset \right)=X \backslash \left( \overline{X \backslash (A \backslash B)} \right)=Int(A \backslash B)=LHS}\).
\(\displaystyle{ RHS=Int(A) \backslash \overline{B}=\left( X \backslash \overline{X \backslash A} \right) \backslash \overline{B}=X \backslash \left( \overline{X \backslash A} \cup \overline{B} \right)=\ldots}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|}
\hline
\text{bo}\ ( C \backslash A) \backslash B = C \backslash (A \cup B)\\
\hline
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ \ldots=X \backslash \left( \overline{(X \backslash A) \cup B} \right)=X \backslash \left( \overline{X \backslash (A \backslash B) \cup B \backslash X} \right)=\ldots}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|}
\hline
\text{bo}\ (C \backslash A) \cup B=C \backslash (A \backslash B) \cup (B \backslash C)\\
\hline
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ \ldots=X \backslash \left( \overline{X \backslash (A \backslash B)} \cup \emptyset \right)=X \backslash \left( \overline{X \backslash (A \backslash B)} \right)=Int(A \backslash B)=LHS}\).
- porucznik
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 13 razy
Wnętrze, domknięcie, uzasadnienie równości
Dziękuję za odpowiedź, jednak chciałbym aby ktoś sprawdził moje rozwiązanie. Chciałem zrobić to używając wyłącznie definicji wnętrza i domknięcia, a właściwie punktów skupienia.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 mar 2011, o 23:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Wnętrze, domknięcie, uzasadnienie równości
W 2) powinno być raczej \(\displaystyle{ min\left\{ \varepsilon _{1}, \varepsilon_{2} \right\}}\), bo biorąc ten większy może się okazać, że mamy niepuste przecięcie z \(\displaystyle{ B}\), lub nie zawrzemy się w \(\displaystyle{ A}\). Poza tym ta część wygląda ok.
Natomiast w 1) należałoby napisać że \(\displaystyle{ x}\) nie tylko nie jest punktem skupienia \(\displaystyle{ B}\), ale nie jest też jego elementem.
Ogólnie znacznie łatwiej i chyba przejrzyściej jest to pokazywać drogą przekształceń mnogościowych (tak jak to zrobił tometomek91).
Natomiast w 1) należałoby napisać że \(\displaystyle{ x}\) nie tylko nie jest punktem skupienia \(\displaystyle{ B}\), ale nie jest też jego elementem.
Ogólnie znacznie łatwiej i chyba przejrzyściej jest to pokazywać drogą przekształceń mnogościowych (tak jak to zrobił tometomek91).
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 14 cze 2009, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Wnętrze, domknięcie, uzasadnienie równości
Jeszcze inaczej:
\(\displaystyle{ Int(A \backslash B)=Int(A \cap B^c)=Int(A)\cap Int(B^c)=Int(A)\cap (Int(B^c)^c)^c=\\
Int(A)\cap (\overline{B})^c=Int(A)\backslash \overline{B}}\)
\(\displaystyle{ Int(A \backslash B)=Int(A \cap B^c)=Int(A)\cap Int(B^c)=Int(A)\cap (Int(B^c)^c)^c=\\
Int(A)\cap (\overline{B})^c=Int(A)\backslash \overline{B}}\)
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Wnętrze, domknięcie, uzasadnienie równości
porucznik, Twoje rozwiązanie nie jest w tym przypadku poprawne ponieważ posługujesz się pojęciami związanymi z przestrzenią metryczną, o której w treści zadania nic nie wspomniano. W takiej sytuacji zasadne jest posługiwanie się definicjami tych pojęć w przestrzeni topologicznej. To jako uzupełnienie wszystkich rozważań w tym temacie. Poprawne dowody zostały już podane powyżej i polecam na nich się wzorować.