przestrzeń topologiczna

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
kalik

przestrzeń topologiczna

Post autor: kalik »

ale jeszcze domknięcie : \(\displaystyle{ \cl[-3,6]=\cl[3,8)=\mathbb{R}}\) ?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, o 10:19 przez kalik, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

przestrzeń topologiczna

Post autor: szw1710 »

Tak. Ale podaj mi swoją argumentację, czemu tak jest.
kalik

przestrzeń topologiczna

Post autor: kalik »

bo \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) jest największym zbiorem domkniętym w \(\displaystyle{ \tau}\) zawierającym zbiór A
szw1710

przestrzeń topologiczna

Post autor: szw1710 »

kalik pisze:bo \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) jest największym zbiorem domkniętym w \(\displaystyle{ \tau}\) zawierającym zbiór A
Największym? Formalnie tak, ale argument niedobry. Domknięcie zbioru to ... zbiór domknięty zawierający ten zbiór. Uzupełnij kropki
kalik

przestrzeń topologiczna

Post autor: kalik »

najmniejszy?
szw1710

przestrzeń topologiczna

Post autor: szw1710 »

Ano właśnie: domknięcie zbioru to przekrój wszystkich zbiorów domkniętych zawierających ten zbiór, czyli najmniejszy zbiór domknięty.

Rodzina zbiorów domkniętych jest chyba łatwa do wyznaczenia? Już się nią posługiwałeś przed chwilą.
kalik

przestrzeń topologiczna

Post autor: kalik »

a co to jest rodzina wszystkich zbiorów domkniętych względem tej topologii?
szw1710

przestrzeń topologiczna

Post autor: szw1710 »

A co to jest zbiór domknięty?
kalik

przestrzeń topologiczna

Post autor: kalik »

zbiór którego dopełnienie jest zbiorem otwartym
szw1710

przestrzeń topologiczna

Post autor: szw1710 »

No to wyznacz dopełnienia wszystkich zbiorów otwartych, a uzyskasz wszystkie zbiory domknięte.
kalik

przestrzeń topologiczna

Post autor: kalik »

szw1710 pisze:Cały zbiór liczb rzeczywistych jest tu otwarty.
więc dopełnienie to zbiór pusty?
szw1710

przestrzeń topologiczna

Post autor: szw1710 »

Tak jest. Zbiór pusty i cała przestrzeń zawsze są i domknięte, i otwarte.
kalik

przestrzeń topologiczna

Post autor: kalik »

ok dzięki. Mam teraz wykazać że ciąg \(\displaystyle{ x_{n}=\frac{1}{n}}\) dąży do 0, 1 oraz -1 względem tej topologii
szw1710

przestrzeń topologiczna

Post autor: szw1710 »

Właśnie - pisałem, że przestrzeń nie jest nawet \(\displaystyle{ T_0}\) podając na dowód punkty 0 i 1. Zaadaptuj to jakoś. Element jest granicą ciągu, gdy każde jego otoczenie otwarte zawiera jego prawie wszystkie wyrazy. Więc każde otoczenie otwarte punktów \(\displaystyle{ -1,0,1}\) zawiera przedział \(\displaystyle{ (-2,2).}\) Wynika stąd, że w każdym otoczeniu otwartym tych punktów są nawet wszystkie wyrazy naszego ciągu. Tezę zadania można wzmocnić: ten ciąg jest zbieżny do każdej liczby z przedziału \(\displaystyle{ (-2,2)}\). Argumentacja identyczna. Po prostu tutaj wszystkie nietrywialne zbiory otwarte tworzą ciąg wstępujący.

Trochę czasu chcę poświęcić rodzinie. Przeczytaj to rozumowanie parę razy i postaraj się zrozumieć. Zobacz do podręczników, co to znaczy, że ciąg jest zbieżny w jakiejś topologii. Chociaż powyżej to napisałem.
ODPOWIEDZ