homeomorfizmy prostej R

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
piotrek20008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 12 paź 2008, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

homeomorfizmy prostej R

Post autor: piotrek20008 »

Uzasadnij dlaczego każde dwie z poniższych podprzestrzeni prostej \(\displaystyle{ \RR}\) nie są homeomorficzne:


\(\displaystyle{ \{a\},[0,1],(0,1),[0,1),[0,1] \cup[2,3],}\)

\(\displaystyle{ [0,1] \cup [2,3),[0,1) \cup [2,3),[0,1] \cup (2,3),}\)

\(\displaystyle{ [0,1) \cup (2,3),(0,1) \cup (2,3),\QQ,\RR\setminus\QQ,}\)

\(\displaystyle{ \{0,1, \frac{1}{2} , \frac{1}{3}, \frac{1}{4} ... \}, \{1, \frac{1}{2}, \frac{1}{3}, \frac{1}{4}...\}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

homeomorfizmy prostej R

Post autor: Jan Kraszewski »

Dla każdej pary musisz znaleźć własność topologiczną, którą jedna przestrzeń ma, a druga nie ma. No chyba, że są różnej mocy - wtedy nic nie trzeba szukać...

JK
piotrek20008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 12 paź 2008, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

homeomorfizmy prostej R

Post autor: piotrek20008 »

A czy ktoś mógłby mi w tym pomóc ?
miodzio1988

homeomorfizmy prostej R

Post autor: miodzio1988 »

A jaki jest problem? Jak mamy Ci pomoc. Rada Pana Janka jest bardzo dobra. Juz na wstepie ten jednoelementowy zbior mozesz sobie darowac bo idzie z automatu. Pozniej wez sobie np zwartosc do reki i sprawdzaj(homeomorfizmy zachowują zwartosc)
ODPOWIEDZ