Zadanko o zbiorze otwartym i o podprzetrzeni metrycznej

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
stworzonko20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2006, o 07:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Zadanko o zbiorze otwartym i o podprzetrzeni metrycznej

Post autor: stworzonko20 »

Kolejne zadanka z którymi nie umiem sobie poradzić:(

Zadanko 1:
\(\displaystyle{ U\subset X; U-zbior\quad otwarty U}\) jest sumą kul otwartych o promieniach \(\displaystyle{ \in \{\frac{1}{n}:n\in N\}}\)

Zadanko 2:
\(\displaystyle{ (X;\rho ); a\in X;(A,\rho_A)}\)-podprzestrzeń metryczna;\(\displaystyle{ G\in A}\)
1. \(\displaystyle{ G}\) jest otwarty w \(\displaystyle{ (A,\rho_A) \bigvee_{V-otwarty}G=V\cap A}\)
2. \(\displaystyle{ G}\) jest domknięty w \(\displaystyle{ (A,\rho_A) \bigvee_{V-domkniety}G=V\cap A}\)
3.\(\displaystyle{ cl_AG=A\cap cl_XG}\)
ODPOWIEDZ