Udowodnij, że funkcja...

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
gery4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 paź 2007, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z daleka

Udowodnij, że funkcja...

Post autor: gery4 »

Udowodnij,że funkcja \(\displaystyle{ F}\) postaci: \(\displaystyle{ \left( B \times A \rightarrow C \right) \rightarrow \left( B \rightarrow \left( A \rightarrow C \right) \right)}\) jest "na" i jest różnowartościowa.
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Udowodnij, że funkcja...

Post autor: PFloyd »

a jaki jest przepis funkcji F?
gery4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 paź 2007, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z daleka

Udowodnij, że funkcja...

Post autor: gery4 »

To jest cała treść zadania. Ale w internecie znalazłem, że jest to currying - operacja polegająca na przekształceniu funkcji, która pobiera parę argumentów i zwraca wynik (f : (P × Q) → R) w funkcję, która po pobraniu argumentu zwraca funkcję, która pobiera argument i zwraca wynik (g : P → (Q → R)). Z tego wynika ze takie odwzorowanie jest bijekcją, ale nie wiem jak to udowodnić.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34240
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Udowodnij, że funkcja...

Post autor: Jan Kraszewski »

gery4 pisze:Udowodnij,że funkcja \(\displaystyle{ F}\) postaci: \(\displaystyle{ \left( B \times A \rightarrow C \right) \rightarrow \left( B \rightarrow \left( A \rightarrow C \right) \right)}\) jest "na" i jest różnowartościowa.
To jest dość koszmarny zapis faktu, że istnieje bijekcja pomiędzy zbiorami \(\displaystyle{ C^{B\times A}}\) i \(\displaystyle{ (C^A)^B}\). A funkcja ta ma postać
\(\displaystyle{ F:C^{B\times A}\to(C^A)^B\\
F(g)(b)(a)=g(b,a)}\)

(aby zrozumieć powyższy zapis trzeba go bardzo uważnie przeczytać ze zrozumieniem)

JK
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Udowodnij, że funkcja...

Post autor: Zordon »

Polecam zajrzeć do "Wstępu..." Kuratowskiego. Jest tam omówiony ten przykład.
ODPOWIEDZ