Znajdź sumę, różnicę i iloczyn zbiorów

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Lahar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2007, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: N N

Znajdź sumę, różnicę i iloczyn zbiorów

Post autor: Lahar »

Znajdź: A\(\displaystyle{ \cup}\)B, A\(\displaystyle{ \cap}\)B, A/B, B/A

a) A= \(\displaystyle{ \lbrace}\)1, 2, 3, 4, 5, 6\(\displaystyle{ \rbrace}\) B= \(\displaystyle{ \lbrace}\)3, 5, 7, 9, 11\(\displaystyle{ \rbrace}\)
b) A= \(\displaystyle{ \lbrace}\)2, 4, 6, 8, 10\(\displaystyle{ \rbrace}\) B = \(\displaystyle{ \lbrace}\)x\(\displaystyle{ \in}\)R i x > 5 \(\displaystyle{ \rbrace}\)
c) A= \(\displaystyle{ \langle}\)-3; 4) B = (0, 7 )
d) A= \(\displaystyle{ \lbrace}\)x\(\displaystyle{ \in}\)R i x > 1\(\displaystyle{ \rbrace}\) B= \(\displaystyle{ \lbrace}\)x\(\displaystyle{ \in}\)N i x\(\displaystyle{ \in}\)\(\displaystyle{ \langle}\)0; 10\(\displaystyle{ \rangle}\)\(\displaystyle{ \rbrace}\)


________________________________________________________

Doprowadź do najprostszej postaci, korzystając z poznanych własności:

1)

\(\displaystyle{ a^{8}}\):\(\displaystyle{ a^{3}}\)
___________=
\(\displaystyle{ (a^{2}}\)\(\displaystyle{ )^{3}}\):\(\displaystyle{ a^{5}}\)

2)

\(\displaystyle{ (a b )^{3}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ a^{5}}\)=

3)

\(\displaystyle{ x^{2}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ (x^{4}}\)\(\displaystyle{ )^{2}}\):\(\displaystyle{ x^{3}}\)=


Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2007, o 14:12 przez Lahar, łącznie zmieniany 1 raz.
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

Znajdź sumę, różnicę i iloczyn zbiorów

Post autor: Nooe »

lol.
AsumaB={1,2,3,4,5,6,7,9,11}
AroznicaB={3,5}
A/B={1,2,4,6}
B/A={7,9,11}
Analgicznie do reszty.
1) a^5/a^1=a^4
2 a^8*b^3
3) \(\displaystyle{ x^{7}}\) = x^7
prosze
Lahar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2007, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: N N

Znajdź sumę, różnicę i iloczyn zbiorów

Post autor: Lahar »

Nooe pisze:lol.
Pierwszy pod punkt to ja też zrobiłem Kolego :P

b) A= \(\displaystyle{ \lbrace}\)2, 4, 6, 8, 10\(\displaystyle{ \rbrace}\) B = \(\displaystyle{ \lbrace}\)x\(\displaystyle{ \in}\)R i x > 5 \(\displaystyle{ \rbrace}\)
c) A= \(\displaystyle{ \langle}\)-3; 4) B = (0, 7 )
d) A= \(\displaystyle{ \lbrace}\)x\(\displaystyle{ \in}\)R i x > 1\(\displaystyle{ \rbrace}\) B= \(\displaystyle{ \lbrace}\)x\(\displaystyle{ \in}\)N i x\(\displaystyle{ \in}\)\(\displaystyle{ \langle}\)0; 10\(\displaystyle{ \rangle}\)\(\displaystyle{ \rbrace}\)
ODPOWIEDZ