Hej, mam problem z takim zadaniem
Dla danej funkcji \(\displaystyle{ f:\RR \rightarrow \RR^2}\) oraz zbiorów \(\displaystyle{ A \subseteq \RR}\) i \(\displaystyle{ B \subseteq \RR^2}\) znajdź \(\displaystyle{ f^{-1}(B)}\) i naszkicuj w prostokątnym układzie współrzędnych \(\displaystyle{ f(A)}\).
a) \(\displaystyle{ f(x)=\left\langle x,x^2\right\rangle , A=(-2,2],B=(-1,1]\times(0,4)}\)
Zacząłem to zadanie od obliczenia produktu w jakim będzie znajdował się \(\displaystyle{ f(A)}\), dany iloczyn wyszedł mi \(\displaystyle{ (-1,2]\times[0,4]}\), z czym nie miałem problemu, narysowałem funkcję i wszystko się zgadzało, lecz kiedy podszedłem do przeciwobrazu \(\displaystyle{ B}\) zacząłem mieć problemy, gdyż na moje rozumowanie nic co było podane jako "argument" z pierwszego zbioru produktu nie mogłoby osiągnąć "wartości" 4, sprawdzenie odpowiedzi pogłębiło moje zakłopotanie, gdyż autorowi wyszedł wynik \(\displaystyle{ (-1,0) \cup(0,1]}\), z góry dziękuję za pomoc i wskazówki.
PS: przepraszam za mój poprzedni post nie do końca wiedziałem jak działa forum
Obraz i przeciwobraz funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 28 lip 2022, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 11 razy
Obraz i przeciwobraz funkcji
Ostatnio zmieniony 28 lip 2022, o 18:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 18 lip 2022, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 40
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 41 razy
Re: Obraz i przeciwobraz funkcji
A jednak \(f(-1)\not\in(-1,2]\times[0,4]\), pomimo że \(-1\in A\).MartaMaWszy pisze: ↑28 lip 2022, o 17:18 Zacząłem to zadanie od obliczenia produktu w jakim będzie znajdował się \(\displaystyle{ f(A)}\), dany iloczyn wyszedł mi \(\displaystyle{ (-1,2]\times[0,4]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 28 lip 2022, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 11 razy
Re: Obraz i przeciwobraz funkcji
Tak, przepraszam za pomyłkę \(\displaystyle{ A=(-1,2].}\)MartaMaWszy pisze: ↑28 lip 2022, o 17:18 a) \(\displaystyle{ f(x)=\left\langle x,x^2\right\rangle , A=(-2,2],B=(-1,1]\times(0,4)}\)
Ostatnio zmieniony 28 lip 2022, o 18:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
-
- Administrator
- Posty: 34334
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Obraz i przeciwobraz funkcji
A dlaczego miałoby być osiągnięta wartość \(\displaystyle{ 4}\)? Przecież to nie ma nic do rzeczy. Zgodnie z definicją przeciwobrazu maszMartaMaWszy pisze: ↑28 lip 2022, o 17:18lecz kiedy podszedłem do przeciwobrazu \(\displaystyle{ B}\) zacząłem mieć problemy, gdyż na moje rozumowanie nic co było podane jako "argument" z pierwszego zbioru produktu nie mogłoby osiągnąć "wartości" 4, sprawdzenie odpowiedzi pogłębiło moje zakłopotanie, gdyż autorowi wyszedł wynik \(\displaystyle{ (-1,0) \cup(0,1]}\),
\(\displaystyle{ f^{-1}\left[ (-1,1]\times(0,4)\right]=\{x\in\RR:\left\langle x,x^2\right\rangle\in(-1,1]\times(0,4) \} }\)
czyli szukasz \(\displaystyle{ x}\)-ów takich, że \(\displaystyle{ \left\langle x,x^2\right\rangle\in(-1,1]\times(0,4)}\), czyli \(\displaystyle{ x\in(-1,1]\land x^2\in(0,4)}\) itd.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 28 lip 2022, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 11 razy
Re: Obraz i przeciwobraz funkcji
Posiedziałem nad tym trochę i nie wiem do końca, czy znalazłem poprawną odpowiedź do rozwiązania tego zadania, więc byłbym wdzięczny jeśli ktoś byłby w stanie potwierdzić
Zacząłem od tego, że utworzyłem cztery nierówności na bazie zbioru i funkcji:
(1) \(\displaystyle{ x>-1 \Rightarrow x\in (-1,\infty)}\)
(2) \(\displaystyle{ x\le 1 \Rightarrow x\in (-\infty,1]}\)
(3) \(\displaystyle{ x^2>0 \Rightarrow x\in \RR\setminus\lbrace0\rbrace}\)
(4) \(\displaystyle{ x^2<4 \Rightarrow x\in(-2,2)}\)
Następnie mnożąc te zbiory wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ (-1,0)\cup(0,1]}\)
Nie wiem czy jest to poprawna metoda rozwiązania tego typu zadań, więc bardzo doceniam poprawienie mojego błędu, lub potwierdzenie tego sposobu
Zacząłem od tego, że utworzyłem cztery nierówności na bazie zbioru i funkcji:
(1) \(\displaystyle{ x>-1 \Rightarrow x\in (-1,\infty)}\)
(2) \(\displaystyle{ x\le 1 \Rightarrow x\in (-\infty,1]}\)
(3) \(\displaystyle{ x^2>0 \Rightarrow x\in \RR\setminus\lbrace0\rbrace}\)
(4) \(\displaystyle{ x^2<4 \Rightarrow x\in(-2,2)}\)
Następnie mnożąc te zbiory wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ (-1,0)\cup(0,1]}\)
Nie wiem czy jest to poprawna metoda rozwiązania tego typu zadań, więc bardzo doceniam poprawienie mojego błędu, lub potwierdzenie tego sposobu
Ostatnio zmieniony 28 lip 2022, o 19:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34334
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Obraz i przeciwobraz funkcji
To jest poprawnie, ale to jest podróżowanie z Warszawy do Gdańska przez Rzeszów, czyli zupełnie zbędne komplikowanie sobie życia.MartaMaWszy pisze: ↑28 lip 2022, o 19:11Zacząłem od tego, że utworzyłem cztery nierówności na bazie zbioru i funkcji:
(1) \(\displaystyle{ x>-1 \Rightarrow x\in (-1,\infty)}\)
(2) \(\displaystyle{ x\le 1 \Rightarrow x\in (-\infty,1]}\)
(3) \(\displaystyle{ x^2>0 \Rightarrow x\in \RR\setminus\lbrace0\rbrace}\)
(4) \(\displaystyle{ x^2<4 \Rightarrow x\in(-2,2)}\)
Następnie mnożąc te zbiory wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ (-1,0)\cup(0,1]}\)
Masz do "odczytania" warunek \(\displaystyle{ x\in (-1,1]\land x^2\in(0,4)}\). Skoro wiesz \(\displaystyle{ x\in (-1,1]}\), to po co rozkładać tę informację na dwa warunki, żeby za chwilę zwinąć je z powrotem do tej samej informacji? Warunek \(\displaystyle{ x^2\in(0,4)}\) można rozłożyć na dwie części, ale jest on na tyle prosty, że można od razu odczytać odpowiedź \(\displaystyle{ x\in(-2,2) \setminus \{0\}.}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 28 lip 2022, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 11 razy
Re: Obraz i przeciwobraz funkcji
Haha, dziękuję bardzo za potwierdzenie i uproszczenie rozwiązania!Jan Kraszewski pisze: ↑28 lip 2022, o 19:20 To jest poprawnie, ale to jest podróżowanie z Warszawy do Gdańska przez Rzeszów, czyli zupełnie zbędne komplikowanie sobie życia.