Zbiór potęgowy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 kwie 2022, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Zbiór potęgowy
Witam, stoję przed pewnym problemem. Mam do zrobienia zadanie o treści:
Wyznaczyć \(\displaystyle{ 2 ^{2 ^A}}\), dla \(\displaystyle{ A=\emptyset}\) . Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać. Proszę o pomoc
Wyznaczyć \(\displaystyle{ 2 ^{2 ^A}}\), dla \(\displaystyle{ A=\emptyset}\) . Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2022, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zbiór potęgowy
A wiesz, co to jest zbiór potęgowy?
Zacznij od wyznaczenia \(\displaystyle{ 2^\emptyset}\).
JK
Zacznij od wyznaczenia \(\displaystyle{ 2^\emptyset}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 kwie 2022, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Re: Zbiór potęgowy
Jak najbardziej wiem co to zbiór potęgowy, umiem go wyznaczać na konkretnym zbiorze (np.ciągu cyfr) Jednak ten przypadek sprawia mi wiele trudności . Wydaję mi się , że zbiór potęgowy dla \(\displaystyle{ 2^\emptyset}\) będzie po prostu : \(\displaystyle{ \{\emptyset\}}\). Jednak co zrobić dalej?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2022, o 23:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zbiór potęgowy
Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a, a nie Tablicy znaków.
JK
Zgadza się.brokenmarcin123 pisze: ↑29 kwie 2022, o 23:33Wydaję mi się , że zbiór potęgowy dla \(\displaystyle{ 2^\emptyset}\) będzie po prostu : \(\displaystyle{ \{\emptyset\}}\).
Wyznaczyć \(\displaystyle{ 2^{\{\emptyset\}}.}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 kwie 2022, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Re: Zbiór potęgowy
Przepraszam, jestem w tym nowy. Czyli zbiór potęgowy będzie: \(\displaystyle{ \{\emptyset,\{\emptyset\}\}}\). Mógłby mi Pan powiedzieć co robić dalej?
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2022, o 00:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zbiór potęgowy
Nie szkodzi. Ale instrukcję przeczytaj i spróbuj stosować.
Tak.brokenmarcin123 pisze: ↑29 kwie 2022, o 23:58Czyli zbiór potęgowy będzie: \(\displaystyle{ \{\emptyset,\{\emptyset\}\}}\).
Nic. To jest odpowiedź (o ile dobrze odcyfrowałem zapisane bez \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a pytanie...):
\(\displaystyle{ 2^{2^\emptyset}=2^{\{\emptyset\}}=\{\emptyset,\{\emptyset\}\}.}\)
JK
PS
Nawiasem mówiąc, ta notacja zbioru potęgowego jest przestarzała i wg mnie mniej wygodna od standardowej, w której zbiór potęgowy zbioru \(\displaystyle{ A}\) oznaczamy jako \(\displaystyle{ \mathcal{P}(A).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 kwie 2022, o 22:22
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Re: Zbiór potęgowy
Bardzo dziękuję Panu za pomoc. Co do tej notacji to używam takiej, jakiej profesor naszej uczelni wymaga. Pozdrawiam
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zbiór potęgowy
No wiadomo. Dlatego to była uwaga poboczna - warto to wiedzieć, bo we współczesnych podręcznikach \(\displaystyle{ 2^A}\) już raczej nie uświadczysz.brokenmarcin123 pisze: ↑30 kwie 2022, o 00:16Co do tej notacji to używam takiej, jakiej profesor naszej uczelni wymaga.
JK