Klasy abstrakcji

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
logika123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2022, o 23:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Klasy abstrakcji

Post autor: logika123 »

Mam daną relację:
\(\displaystyle{ R \subset \QQ _{x^2} }\) taką że: \(\displaystyle{ pRq \Leftrightarrow 2 | \deg(p\cdot q) }\)
Udowodniłem już że jest relacją równoważności. Mam też dane wielomiany \(\displaystyle{ p(x) = x}\) oraz \(\displaystyle{ q(x) = x ^{2} }\)
I muszę znaleźć ich klasy równoważności.
Czy dla \(\displaystyle{ x}\) będą to wielomiany stopnia parzystego a dla \(\displaystyle{ x ^{2} }\) wszystkie wielomiany?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2022, o 22:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34343
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Klasy abstrakcji

Post autor: Jan Kraszewski »

logika123 pisze: 15 sty 2022, o 22:01 Mam daną relację:
\(\displaystyle{ R \subset \QQ _{x^2} }\)
A co to za dziwactwo? Chodziło Ci o \(\displaystyle{ \QQ_2[x]}\) ?
logika123 pisze: 15 sty 2022, o 22:01Czy dla \(\displaystyle{ x}\) będą to wielomiany stopnia parzystego a dla \(\displaystyle{ x ^{2} }\) wszystkie wielomiany?
Żadna z tych odpowiedzi nie ma sensu.

Zbiór wszystkich wielomianów stopnia parzystego nie może być klasą abstrakcji wielomianu \(\displaystyle{ p}\) z tej przyczyny, że reprezentant klasy abstrakcji zawsze do niej należy (a wielomian \(\displaystyle{ p}\) nie jest stopnia parzystego).

Odpowiedź, że klasą abstrakcji wielomianu \(\displaystyle{ q}\) jest zbiór wszystkich wielomianów jest sprzeczna z zaproponowaną przez Ciebie chwilę wcześniej (niepoprawnie) klasą abstrakcji wielomianu \(\displaystyle{ p}\) - różne klasy abstrakcji zawsze są rozłączne. Ponadto gdyby istotnie tak było, to ta relacja miałaby tylko jedną klasę abstrakcji, czyli dowolne dwa wielomiany byłyby w relacji, co ewidentnie nie jest prawdą.

Najwyraźniej nie zrozumiałeś, jak działa ta relacja równoważności.

JK
logika123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2022, o 23:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Re: Klasy abstrakcji

Post autor: logika123 »

Hmm a jeśli dla \(\displaystyle{ p}\) to wielomiany stopnia nieparzystego a dla \(\displaystyle{ q}\) stopnia parzystego? Bo jeśli dodamy do siebie 2 liczby parzyste (bo mnożenie \(\displaystyle{ \deg(a+b)}\) to \(\displaystyle{ \deg(a)+\deg(b)}\)) lub nieparzyste to otrzymamy liczbę podzielną przez 2. Wtedy klasy są poprawne?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2022, o 23:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34343
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Klasy abstrakcji

Post autor: Jan Kraszewski »

logika123 pisze: 15 sty 2022, o 23:17 a jeśli dla \(\displaystyle{ p}\) to wielomiany stopnia nieparzystego a dla \(\displaystyle{ q}\) stopnia parzystego? Bo jeśli dodamy do siebie 2 liczby parzyste lub nieparzyste to otrzymamy liczbę podzielną przez 2. Wtedy klasy są poprawne?
To wtedy będzie dobrze. Dwa wielomiany są w relacji jeśli ich stopnie są tej samej parzystości.
logika123 pisze: 15 sty 2022, o 23:17(bo mnożenie \(\displaystyle{ \deg(a+b)}\) to \(\displaystyle{ \deg(a)+\deg(b)}\))
Raczej \(\displaystyle{ \deg(a\cdot b)=\deg(a)+\deg(b).}\)

JK
ODPOWIEDZ