Uzupełnienia liniowych porządków do porządków rozszerzających

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Jakub Gurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1404
Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 83 razy

Uzupełnienia liniowych porządków do porządków rozszerzających

Post autor: Jakub Gurak »

Wprowadźmy takie proste pojęcie uzupełnienia liniowego porządku:

Niech \(\displaystyle{ (X,R)}\) będzie zbiorem liniowo uporządkowanym, \(\displaystyle{ (Y,S)}\) podzbiorem liniowo uporządkowanym tak, że zbiór liniowo uporządkowany \(\displaystyle{ (X,R)}\) rozszerza zbiór \(\displaystyle{ (Y,S)}\). Przez uzupełnienie liniowego porządku \(\displaystyle{ S}\) do zbioru liniowo uporządkowanego \(\displaystyle{ (X,R)}\) rozumiemy porządek rozszerzający \(\displaystyle{ R}\) zawężony do dopełnienia \(\displaystyle{ Y}\), tzn. do zbioru \(\displaystyle{ X \setminus Y}\), i oznaczamy jako \(\displaystyle{ S'}\), tzn.:

\(\displaystyle{ S':=R_{|\left( Y'=X \setminus Y\right) }=R \cap \left[\left( X \setminus Y\right) \times \left( X \setminus Y\right) \right] . }\)

Wtedy \(\displaystyle{ S'}\) jest liniowym porządkiem na \(\displaystyle{ Y'}\) ( gdyż podzbiór zbioru liniowo uporządkowanego jest liniowo uporządkowany). Zauważmy, że porządek rozszerzający \(\displaystyle{ R}\) musi rozszerzać również uzupełnienie \(\displaystyle{ S'.}\)

Udowodniłem przedwczoraj, że jeśli \(\displaystyle{ (A, \le _A ); \left( B, \le _{B}\right) }\) są zbiorami liniowo uporządkowanymi, na zbiorach rozłącznych \(\displaystyle{ A,B}\) (wtedy można rozważać sumę porządkową tych dwóch liniowych porządków), i jeśli mamy dwa zbiory \(\displaystyle{ A_2\subset A}\) oraz \(\displaystyle{ B_2\subset B}\), to uzupełnienie zbioru \(\displaystyle{ A_2 \cup B_2}\) (do \(\displaystyle{ A \cup B}\) ze sumą porządkową \(\displaystyle{ A\oplus B}\)) jest sumą porządkową uzupełnień, tzn. uzupełnienia zbioru \(\displaystyle{ A_2}\) do zbioru \(\displaystyle{ \left( A, \le_ A\right) }\) i uzupełnienia zbioru \(\displaystyle{ B_2}\) do zbioru \(\displaystyle{ \left( B, \le_ B\right) }\), czyli: \(\displaystyle{ \left( A_2 \cup B_2\right) '_{A\oplus B} =A'_2 \oplus B'_2.}\) Myślę, że to bardzo ciekawe.

Udowodniłem też wczoraj, tuż przed tym jak zacząłem pisać ten post, że jeśli \(\displaystyle{ (X,R)}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a \(\displaystyle{ X_1, X_ 2 \subset X}\) jego podzbiorami z porządkami odpowiednio: \(\displaystyle{ R}\) zawężonym do zbioru \(\displaystyle{ X_1,}\) oznaczmy go jako \(\displaystyle{ R_1}\), i drugi porządek to: \(\displaystyle{ R}\) zawężone do zbioru \(\displaystyle{ X_2}\), oznaczmy go jako \(\displaystyle{ R_2}\) (wtedy \(\displaystyle{ R}\) rozszerza \(\displaystyle{ R_1,R_2}\), możemy zatem rozważać uzupełnienia \(\displaystyle{ R'_1}\) i \(\displaystyle{ R'_2}\) do zbioru liniowo uporządkowanego \(\displaystyle{ (X,R)}\) ), i udowodniłem, że jeśli dla porządków \(\displaystyle{ R_1,R_2,}\) mamy, że jeden jest rozszerzeniem drugiego, to dla uzupełnień \(\displaystyle{ R'_1,R'_2}\), również jeden jest rozszerzeniem drugiego (ale ten związek nie jest odpowiedni, ma charakter zamienny, naprzemienny, nie jest odpowiedni- choć formalnie można udawać, że jest taki sam warunek :) ). Udowodniłem to wczoraj, zanim zacząłem pisać ten post. Przedstawię teraz dowody tych ciekawych faktów.

Udowodnijmy najpierw pierwszy fakt ze sumą porządkową.

Dowód(zachowując oznaczenia):

Sprawdźmy najpierw, czy wszystko tu jest poprawnie określone:

Mamy, że \(\displaystyle{ \left( A_2, \le _A\right) ; (B_2, \le _B)}\) są zbiorami liniowo uporządkowanymi (gdyż podzbiór zbioru liniowo uporządkowanego jest liniowo uporządkowany). I zbiór \(\displaystyle{ A}\) rozszerza \(\displaystyle{ A_2}\), zbiór \(\displaystyle{ B}\) rozszerza zbiór \(\displaystyle{ B_2.}\) Możemy zatem rozważać ich uzupelnienia, które są liniowymi porządkami, a żeby wziąć sumę porządkową musi wykazać, że zbiory, w których określone są te uzupełnienia, że są rozłączne. Czyli musimy wykazać, że zbiory \(\displaystyle{ A \setminus A_2}\) i \(\displaystyle{ B \setminus B_2}\) są rozłączne. To jednak jest proste, gdyż:

\(\displaystyle{ (A \setminus A_2) \cap \left( B \setminus B_2\right) \subset A \cap B=\emptyset}\), gdyż zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) są rozłączne. W takim razie ( gdyż jedynym podzbiorem zbioru pustego jest on sam), więc: \(\displaystyle{ \left( A \setminus A_2\right) \cap \left( B \setminus B_2\right)=\emptyset }\) , czyli zbiory \(\displaystyle{ A \setminus A_2}\) i \(\displaystyle{ B \setminus B_2 }\) nie mają wspólnych elementów, a więc są rozłączne.

Możemy zatem rozważać sumę porządkową tych uzupełnień \(\displaystyle{ A'_2\oplus B'_2.}\)

A dla zbioru po lewej stronie równości, to mamy: \(\displaystyle{ A_2 \cup B_2 \subset A \cup B,}\) i suma porządkowa na \(\displaystyle{ A \cup B}\) rozszerza zbiór \(\displaystyle{ A_2 \cup B_2}\), możemy zatem rozważać jego uzupełnienie, czyli wszystko jest tu poprawnie określone.


Musimy najpierw wykazać, że te dwa liniowe porządki są określone w tym samym zbiorze, czyli, że: \(\displaystyle{ (A \cup B) \setminus \left( A_2 \cup B_2\right)= (A \setminus A_2 ) \cup (B \setminus B_2).}\)

Niewątpliwie, mamy:

\(\displaystyle{ (A \cup B) \setminus \left( A_2 \cup B_2\right) =\left[ A \setminus \left( A_2 \cup B_2\right) \right] \cup \left[ B \setminus \left( A_2 \cup B_2\right) \right]=}\) Zajmijmy się teraz pierwszym składnikiem tej sumy. Korzystając z prawa, że dla zbiorów \(\displaystyle{ X,Y,Z}\), mamy: \(\displaystyle{ X \setminus \left( Y \cup Z\right)=\left( X \setminus Y\right) \cap \left( X \setminus Z \right),}\) więc u nas:

\(\displaystyle{ A \setminus \left( A_2 \cup B_2\right)=\left( A \setminus A_2 \right) \cap \left( A \setminus B_2\right)}\) , ponieważ \(\displaystyle{ B_2\subset B}\), to \(\displaystyle{ A \setminus B_2\supset A \setminus B=}\) , i ponieważ zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) są rozłączne, to ten zbiór jest równy \(\displaystyle{ A,}\) tak więc \(\displaystyle{ A \setminus B_2=A.}\) A zatem:

\(\displaystyle{ A \setminus \left( A_2 \cup B_2\right) = \left( A \setminus A_2 \right) \cap \left( A \setminus B_2\right) =\left( A \setminus A_2 \right) \cap A=A \setminus A_2. }\)

Analogicznie, bardzo prosto można udowodnić, że: \(\displaystyle{ B \setminus \left( A_2 \cup B_2\right)=B \setminus B_2. }\)

Wobec czego \(\displaystyle{ (A \cup B) \setminus \left( A_2 \cup B_2\right)= (A \setminus A_2) \cup \left( B \setminus B_2\right).}\)

Wobec czego te dwa liniowe porządki są określone w tym samym zbiorze. Pozostaje pokazać, że te dwa liniowe porządki są równe.

W tym celu weźmy \(\displaystyle{ x,y \in (A \cup B) \setminus \left( A_2 \cup B_2\right)= (A \setminus A_2) \cup \left( B \setminus B_2\right)}\). A następnie załóżmy, że \(\displaystyle{ x \le _{A'_2\oplus B'_2} y}\), i pokażmy, że \(\displaystyle{ x\left( \le _{\left( A_2 \cup B_2\right)' _{A\oplus B} } \right) y}\), czyli, że \(\displaystyle{ x}\) jest mniejszy lub równy od \(\displaystyle{ y}\) również względem drugiego liniowego porządku.

Ze względu na definicję sumy porządkowej rozważmy teraz kilka przypadków:

1. \(\displaystyle{ x,y \in A \setminus A_2}\). Wtedy \(\displaystyle{ x \le _{A'_2} y.}\) Mamy, że porządek \(\displaystyle{ \le _A}\) rozszerza uzupełnienie \(\displaystyle{ \le _{A'_2}}\), wobec czego \(\displaystyle{ x \le_A y}\), a więc tym bardziej \(\displaystyle{ x\left( \le _{A\oplus B} \right) y}\). Mamy \(\displaystyle{ x,y\not\in A_2. }\) Pokażmy teraz, że \(\displaystyle{ x,y\not\in B_2.}\) Gdyby byloby \(\displaystyle{ x\in B_2}\), to \(\displaystyle{ x\in B}\), mamy \(\displaystyle{ x\in A}\), wobec czego \(\displaystyle{ x\in A \cap B}\), a zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) są rozłączne- sprzeczność. Wobec czego \(\displaystyle{ x\not\in B_2}\). Podobnie prosto \(\displaystyle{ y\not\in B_2}\). Wobec czego \(\displaystyle{ x,y\not\in A_2 \cup B_2}\), i mamy \(\displaystyle{ x \le _{A\oplus B} y}\), zatem \(\displaystyle{ x\left( \le _{\left(A_2 \cup B_2 \right)' _{A\oplus B} } \right) y}\), co należało pokazać.

2. \(\displaystyle{ x,y \in B \setminus B_2}\). Wtedy, z definicji sumy porządkowej musi być: \(\displaystyle{ x \le _{B'_2} y.}\) Mamy, że porządek \(\displaystyle{ \le _B}\) rozszerza porządek \(\displaystyle{ \le _{B'_2}}\), wobec czego \(\displaystyle{ x \le _B y}\), więc tym bardziej \(\displaystyle{ x \le _{A\oplus B} y}\). Mamy \(\displaystyle{ x,y\not\in B_2}\). Również \(\displaystyle{ x,y\not\in A_2}\)( gdyby byłoby \(\displaystyle{ x\in A_2\subset A}\), to \(\displaystyle{ x\in A}\), mamy \(\displaystyle{ x\in B}\), a zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) są rozłączne- sprzeczność). Zatem \(\displaystyle{ x\not\in A_2}\), podobnie prosto \(\displaystyle{ y\not\in A_2}\). Wobec czego \(\displaystyle{ x,y\not\in A_2 \cup B_2}\). Mamy \(\displaystyle{ x \le _{A\oplus B} y}\), w związku z czym \(\displaystyle{ x\left( \le _{\left( A_2 \cup B_2\right)' _{A\oplus B} } \right) y}\), co należało pokazać.

3. \(\displaystyle{ x\in A \setminus A_2, y\in B \setminus B_2.}\) Wtedy \(\displaystyle{ x\in A, y\in B.}\) Ponieważ, z definicji sumy porządkowej \(\displaystyle{ \le _{A\oplus B}}\) mamy, że każdy element zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest mniejszy od każdego elementu zbioru \(\displaystyle{ B}\), wiec wnioskujemy, że \(\displaystyle{ x \le _{A\oplus B} y.}\) Mamy \(\displaystyle{ x\not\in A_2}\). Również \(\displaystyle{ x\not\in B_2}\)(gdyby \(\displaystyle{ x\in B_2\subset B}\), to \(\displaystyle{ x\in B}\). Mamy \(\displaystyle{ x\in A}\), a zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) są rozłączne- sprzeczność). Wobec czego \(\displaystyle{ x\not\in B_2}\). Mamy \(\displaystyle{ y\not\in B_2.}\) Również \(\displaystyle{ y\not\in A_2}\) (łatwo to nie wprost udowodnić), wobec czego \(\displaystyle{ x\not\in A_2 \cup B_2}\), \(\displaystyle{ y\not\in A_2 \cup B_2}\). Mamy \(\displaystyle{ x \le _{A\oplus B} y}\), a zatem \(\displaystyle{ x \left( \le _{\left( A_2 \cup B_2\right)' _{A\oplus B} } \right) y}\), co należało pokazać.

4. \(\displaystyle{ x\in B \setminus B_2, y\in A \setminus A_2}\). Ten przypadek jest niemożliwy, gdyż ponieważ, z definicji sumy porządkowej, każdy element \(\displaystyle{ A \setminus A_2}\) jest mniejszy od każdego elementu \(\displaystyle{ B \setminus B_2}\), więc możemy wnioskować, że \(\displaystyle{ y \le _{A'_2\oplus B'_2} x}\), a mamy \(\displaystyle{ x \le _{A'_2\oplus B'_2} y}\)- sprzeczność.

Kończy to połowę dowodu tej ostatniej części.

Załóżmy teraz, że \(\displaystyle{ x\left( \le _{\left( A_2 \cup B_2\right)' _{A\oplus B} }\right) y.}\) Wtedy \(\displaystyle{ x,y\not\in A_2 \cup B_2}\). Rozważmy najpierw trzy proste przypadki.

1. \(\displaystyle{ x \le _A y}\). Ponieważ \(\displaystyle{ x,y\not\in A_2}\), to \(\displaystyle{ x \le _{A'_2} y}\), więc tym bardziej \(\displaystyle{ x \le _{A'_2\oplus B'_2} y}\), co należało pokazać.

2. \(\displaystyle{ x \le _B y.}\) Ponieważ \(\displaystyle{ x,y\not\in B_2}\), więc \(\displaystyle{ x \le _{B'_2} y}\), a więc tym bardziej \(\displaystyle{ x \le _{A'_2\oplus B'_2} y}\), co należało pokazać.

3. \(\displaystyle{ x\in A}\), \(\displaystyle{ y\in B.}\) Mamy \(\displaystyle{ x\not\in A_2}\), \(\displaystyle{ y\not\in B_2.}\) Zatem \(\displaystyle{ x\in A \setminus A_2; y\in B \setminus B_2}\). Ponieważ uzupełnienie \(\displaystyle{ A'_2}\) jest liniowym porządkiem na \(\displaystyle{ A \setminus A_2}\), a uzupełnienie \(\displaystyle{ B'_2}\) jest liniowym porządkiem na \(\displaystyle{ B \setminus B_2}\), więc, z definicji sumy porządkowej \(\displaystyle{ \le _{A'_2\oplus B'_2}}\), ponieważ każdy element \(\displaystyle{ A \setminus A_2}\) jest mniejszy od każdego elementu \(\displaystyle{ B \setminus B_2}\), więc wnioskujemy, że \(\displaystyle{ x \le _{A'_2\oplus B'_{2}} y}\), co należało pokazać.

Pozostaje pokazać, że nie ma innych przypadków. Zauważmy najpierw, że ponieważ \(\displaystyle{ \le _{ A\oplus B}}\) rozszerza uzupełnienie \(\displaystyle{ (A_2 \cup B_2)' _{A\oplus B}}\), więc \(\displaystyle{ x \le_{A\oplus B} y.}\)

W tym celu pokażemy, że jeśli nie zachodzi przypadek trzeci (z powyższych) , to musi zajść przypadek pierwszy lub drugi.

Jeśli nie zachodzi przypadek trzeci, to \(\displaystyle{ x\notin A}\) lub \(\displaystyle{ y\not\in B}\). Wtedy nie może być jednocześnie \(\displaystyle{ y\in A, x\in B}\), gdyż wtedy, ponieważ względem sumy porządkowej \(\displaystyle{ A\oplus B}\), mamy, że każdy element zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest mniejszy od każdego elementu \(\displaystyle{ B}\), więc moglibyśmy wnioskować, że \(\displaystyle{ y \le _{A\oplus B} x}\), a mamy \(\displaystyle{ x \le _{A\oplus B} y}\), wobec czego \(\displaystyle{ x=y}\), \(\displaystyle{ x\in B, y=x\in A}\), a zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) są rozłączne- sprzeczność.

Wobec czego są tylko dwa przypadki: \(\displaystyle{ x,y\in A}\) lub \(\displaystyle{ x,y\in B.}\)

Jeśli \(\displaystyle{ x,y\in A}\), ponieważ \(\displaystyle{ x \le _{A\oplus B} y}\), więc \(\displaystyle{ x \le _A y}\), co daje przypadek pierwszy (z trzech przypadków wcześniej rozważanych).

Jeśli \(\displaystyle{ x,y\in B}\), to ponieważ \(\displaystyle{ x \le _{A\oplus B} y}\), więc \(\displaystyle{ x \le _B y}\), co daje przypadek drugi. (Wystarczy dowód pozbierać aby go zakończyć)\(\displaystyle{ . \square}\) :D :lol:


Wykażemy teraz drugi fakt, tzn.:

Jeśli \(\displaystyle{ (X,R)}\) jest zbiorem liniowo uporządkowanym, a zbiory \(\displaystyle{ X_1,X_2\subset X}\) są jego podzbiorami, uporządkowanymi liniowo przez odpowiednio: \(\displaystyle{ R}\) zawężone do zbioru \(\displaystyle{ X_1,}\) oznaczmy ten porządek jako \(\displaystyle{ R_1}\), i drugi zbiór jest uporządkowany przez \(\displaystyle{ R}\) zawężone do zbioru \(\displaystyle{ X_2,}\) oznaczmy podobnie ten porządek jako \(\displaystyle{ R_2}\) (wtedy porządek \(\displaystyle{ R}\) rozszerza porządki \(\displaystyle{ R_1, R_2}\) , możemy zatem rozważać uzupełnienia \(\displaystyle{ R'_1}\) , \(\displaystyle{ R'_2}\) do zbioru liniowo uporządkowanego \(\displaystyle{ (X,R)}\) ), i wtedy, jeśli dla \(\displaystyle{ R_1, R_2,}\) jeśli jeden z tych dwóch liniowych porządków jest rozszerzeniem drugiego, tzn. jeśli \(\displaystyle{ R_1}\) rozszerza \(\displaystyle{ R_2}\) lub \(\displaystyle{ R_2}\) rozszerza \(\displaystyle{ R_1}\), to dla uzupełnień \(\displaystyle{ R'_1 ,R'_2,}\) również jeden z tych dwóch liniowych porządków jest rozszerzeniem drugiego.

Dowód:

Jeśli \(\displaystyle{ R_1}\) rozszerza \(\displaystyle{ R_2}\), to \(\displaystyle{ X_1\supset X_2}\) (porządek rozszerzający musi być określony na nadzbiorze zbioru, na którym jest określony porządek dany- jest to elementarny fakt), zatem dla dopełnień: \(\displaystyle{ X'_1=X \setminus X_1\subset X'_2=X \setminus X_2. }\)Wtedy \(\displaystyle{ X'_1 \times X'_1\subset X'_2 \times X'_2 }\), i dalej \(\displaystyle{ R'_1= R_{X'_1}= R \cap \left( X'_1 \times X'_1 \right) \subset R \cap \left( X'_2 \times X'_2\right)=R_{X'_2} =R'_2 }\), czyli \(\displaystyle{ R'_2\supset R'_1.}\) Ponieważ porządek \(\displaystyle{ R'_2}\) jest nadzbiorem porządku \(\displaystyle{ R'_1}\), to porządek \(\displaystyle{ R'_2}\) rozszerza porządek \(\displaystyle{ R'_1.}\)

Jeśli \(\displaystyle{ R_2}\) rozszerza \(\displaystyle{ R_1}\), to symetrycznie on prowadzi do wniosku, że: \(\displaystyle{ R'_1}\) rozszerza \(\displaystyle{ R'_2. \square}\)


Udowodnimy na koniec, że jeśli \(\displaystyle{ (X,R); (Y,S)}\) są zbiorami liniowo uporządkowanymi, takimi, że zbiór \(\displaystyle{ X}\) rozszerza zbiór \(\displaystyle{ Y}\), to porządek odwrotny do uzupełnienia porządku \(\displaystyle{ S}\) jest uzupełnieniem porządku odwrotnego do \(\displaystyle{ S}\), uzupełnieniem do porządku odwrotnego \(\displaystyle{ R^{-1}}\) w całym nadzbiorze \(\displaystyle{ X}\), czyli:

\(\displaystyle{ \left( S'\right) ^{-1}= \left( S ^{-1}\right)' _{R^{-1}}. }\)

W tym celu przypomnijmy prosty fakt, że relacja odwrotna do prostokąta \(\displaystyle{ A \times B}\) jest prostokąt \(\displaystyle{ B \times A}\), tzn. \(\displaystyle{ \left( A \times B\right) ^{-1} =B \times A}\), w szczególności (gdy relacja jest ze zbioru w ten sam zbiór), dla zbioru \(\displaystyle{ A,}\) podzbioru zbioru, w którym jest określona relacja, mamy: \(\displaystyle{ (A \times A ) ^{-1} =A \times A}\). Ten fakt nam się przyda. Przejdźmy do naszego dowodu.

Dowód:

Zauważmy najpierw, że obydwa liniowe porządki są porządkami na \(\displaystyle{ Y'=X \setminus Y}\). Mamy:

\(\displaystyle{ \left( S' \right) ^{-1}= \left( R _{|Y'} \right) ^{-1}= \left[ R \cap \left( Y' \times Y'\right) \right] ^{-1}=R ^{-1} \cap \left( Y' \times Y'\right) ^{-1}=}\)

i teraz korzystając ze wspomnianego przed tym dowodem prawa, otrzymujemy, że to jest równe:

\(\displaystyle{ =R ^{-1} \cap \left[ Y' \times Y'\right] .}\)

Tymczasem:

\(\displaystyle{ \left( S ^{-1} \right)' _{R ^{-1} }=R ^{-1} _{| Y'}=R ^{-1} \cap \left( Y' \times Y'\right).}\)

A zatem \(\displaystyle{ \left( S ^{-1} \right)' _{R^{-1}}=\left( S'\right) ^{-1}.\square}\)

Dodajmy jeszcze, że jeśli \(\displaystyle{ (X,R); (Y,S)}\) są zbiorami liniowo uporządkowanymi, takimi, że zbiór liniowo uporządkowany \(\displaystyle{ \left( X,R\right)}\) rozszerza zbiór \(\displaystyle{ (Y,S)}\), to: \(\displaystyle{ (S' )'=S}\)- uzupełnienie uzupełnienia porządku \(\displaystyle{ S}\) jest porządkiem \(\displaystyle{ S}\), łatwo to można udowodnić.

:lol: 8-)
ODPOWIEDZ