Działania na zbiorach
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 4 razy
Działania na zbiorach
Mając dane trzy zbiory \(\displaystyle{ A,B\subset C}\), rozwiąż równanie na zbiorach \(\displaystyle{ (X\cup (C\setminus A))\cap ((C\setminus X)\cup A)=B. }\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Działania na zbiorach
Zastosuj najpierw do lewej strony rozdzielność przekroju względem sumy.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Działania na zbiorach
Niby jak?? Nie widać jednego, tego samego, powtarzającego się zbioru. Niby jak??Jan Kraszewski pisze: ↑22 sie 2021, o 16:04 Zastosuj najpierw do lewej strony rozdzielność przekroju względem sumy.
JK
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Działania na zbiorach
Normalnie. Nie uczyłeś się, że \(\displaystyle{ (a+b)\cdot(c+d)=ac+ad+bc+bd}\) ? Formalnie oczywiście stosujesz to prawo trzykrotnie, ale to bardzo elementarne przekształcenie.Jakub Gurak pisze: ↑23 sie 2021, o 00:28 Niby jak?? Nie widać jednego, tego samego, powtarzającego się zbioru. Niby jak??
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Działania na zbiorach
\(\displaystyle{ X \cap (C \setminus X) \cup X \cap C \cup (C \setminus A) \cup (C \setminus X) \cap (C \setminus A) }\)
Ciekawi mnie czy da się to zrobić dal dowolnych \(\displaystyle{ A,B \subset C}\), czy trzeba jakieś przypadki rozpatrywać.
Ciekawi mnie czy da się to zrobić dal dowolnych \(\displaystyle{ A,B \subset C}\), czy trzeba jakieś przypadki rozpatrywać.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Działania na zbiorach
Po pierwsze - używaj nawiasów. Działania sumy i przekroju mają równy priorytet (inaczej niż działania algebraiczne), więc kolejność działań zaznaczamy używając nawiasów.
Po drugie - to co napisałaś, nie jest poprawnym zastosowaniem prawa rozdzielności. Popatrz jeszcze raz na
i pamiętaj o nawiasach!
JK
Po drugie - to co napisałaś, nie jest poprawnym zastosowaniem prawa rozdzielności. Popatrz jeszcze raz na
i pamiętaj o nawiasach!
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1407
- Rejestracja: 20 lip 2012, o 21:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 83 razy
Re: Działania na zbiorach
To pomogę trochę.
\(\displaystyle{ B=(X\cup (C\setminus A))\cap ((C\setminus X)\cup A)=\left[ X \cap \left( (C \setminus X) \cup A\right)\right] \cup \left[ \left( C \setminus A\right) \cap \left( \left( C \setminus X\right) \cup A \right) \right]=\\=\left( X \cap \left( C \setminus X\right) \right) \cup \left( X \cap A\right) \cup \left(\left( C \setminus A\right) \cap \left( C \setminus X\right) \right) \cup \left( \left( C \setminus A\right) \cap A \right) =\emptyset \cup \left( X \cap A\right) \cup \left( C \setminus \left( A \cup X\right) \right) \cup \emptyset = \left( X \cap A\right) \cup \left( C \setminus \left( A \cup X\right) \right). }\)
Rozważ teraz dwa przypadki:
1) zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) mają co najmniej jeden wspólny element;
2) zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) nie mają wspólnych elementów, czyli gdy są rozłączne.
Zrób starannie rysunek, i zastanów się jaki musi być zbiór \(\displaystyle{ X}\), aby to wyrażenie oznaczało zawsze zbiór równy zbiorowi \(\displaystyle{ B}\)- rozważ to oddzielnie w tych dwóch przypadkach, użyj działań mnogościowych na zbiorach. Trzeba tu trochę pokombinować, a tak naprawdę odrobinę pomyśleć, co już zostawię Tobie.
\(\displaystyle{ B=(X\cup (C\setminus A))\cap ((C\setminus X)\cup A)=\left[ X \cap \left( (C \setminus X) \cup A\right)\right] \cup \left[ \left( C \setminus A\right) \cap \left( \left( C \setminus X\right) \cup A \right) \right]=\\=\left( X \cap \left( C \setminus X\right) \right) \cup \left( X \cap A\right) \cup \left(\left( C \setminus A\right) \cap \left( C \setminus X\right) \right) \cup \left( \left( C \setminus A\right) \cap A \right) =\emptyset \cup \left( X \cap A\right) \cup \left( C \setminus \left( A \cup X\right) \right) \cup \emptyset = \left( X \cap A\right) \cup \left( C \setminus \left( A \cup X\right) \right). }\)
Rozważ teraz dwa przypadki:
1) zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) mają co najmniej jeden wspólny element;
2) zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) nie mają wspólnych elementów, czyli gdy są rozłączne.
Zrób starannie rysunek, i zastanów się jaki musi być zbiór \(\displaystyle{ X}\), aby to wyrażenie oznaczało zawsze zbiór równy zbiorowi \(\displaystyle{ B}\)- rozważ to oddzielnie w tych dwóch przypadkach, użyj działań mnogościowych na zbiorach. Trzeba tu trochę pokombinować, a tak naprawdę odrobinę pomyśleć, co już zostawię Tobie.