Pewnik wyboru
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 17 mar 2021, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Podziękował: 4 razy
Pewnik wyboru
Chciałbym zapytać czy dobrze to rozumiem(jest to część tekstu z książki z którą pracuję dotycząca pewnika wyboru):
Mamy rodzinę zbiorów niepustych \(\displaystyle{ \mathcal {R}}\) oraz rodzinę zbiorów parami rozłącznych \(\displaystyle{ \mathcal {S}=\left\{ R\times \left\{ R\right\}:R \in \mathcal {R} \right\} }\). Niech \(\displaystyle{ g:\mathcal {S} \rightarrow \bigcup \mathcal {S}}\) będzie funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\), \(\displaystyle{ h: \mathcal {R} \rightarrow \mathcal {S}}\) niech będzie funkcją określoną wzorem \(\displaystyle{ h\left( R\right)=R\times \left\{ R\right\} }\) oraz
\(\displaystyle{ pr: \bigcup_{R \in \mathcal {R}} R\times \left\{ R\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal{R}}R}\) niech oznacza rzutowanie. Wówczas \(\displaystyle{ pr\circ g\circ h}\) jest funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {R}}\).
Rozumiem to w ten sposób, że skoro \(\displaystyle{ g:\left\{ R\times \left\{ R\right\}:R \in \mathcal {R}\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\) taka, że \(\displaystyle{ g\left( R\times \left\{ R\right\} \right) \in R\times \left\{ R\right\}}\) dla każdego \(\displaystyle{ R \in \mathcal {R}}\) oraz \(\displaystyle{ h:R \rightarrow R\times \left\{ R\right\}}\) to złożenie \(\displaystyle{ g\circ h:\left\{ R:R \in \mathcal {R}\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ \left( g\circ h\right)\left( R:R \in \mathcal {R}\right) \in R\times \left\{ R\right\}}\) dla każdego \(\displaystyle{ R \in \mathcal {R}}\) (tak na marginesie rozumiem, że jest to funkcja należąca do produktu rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\)?).
I dalej: \(\displaystyle{ pr\circ g\circ h:\left\{ R:R \in \mathcal {R}\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal {R}}R}\), taka, że \(\displaystyle{ \left( pr\circ g\circ h\right) \left( R\right) \in R}\) dla każdego \(\displaystyle{ R \in \mathcal {R}}\), a więc z definicji pewnika wyboru wynika, że złożenie tych trzech funkcji jest funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {R}}\)?
DS
Mamy rodzinę zbiorów niepustych \(\displaystyle{ \mathcal {R}}\) oraz rodzinę zbiorów parami rozłącznych \(\displaystyle{ \mathcal {S}=\left\{ R\times \left\{ R\right\}:R \in \mathcal {R} \right\} }\). Niech \(\displaystyle{ g:\mathcal {S} \rightarrow \bigcup \mathcal {S}}\) będzie funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\), \(\displaystyle{ h: \mathcal {R} \rightarrow \mathcal {S}}\) niech będzie funkcją określoną wzorem \(\displaystyle{ h\left( R\right)=R\times \left\{ R\right\} }\) oraz
\(\displaystyle{ pr: \bigcup_{R \in \mathcal {R}} R\times \left\{ R\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal{R}}R}\) niech oznacza rzutowanie. Wówczas \(\displaystyle{ pr\circ g\circ h}\) jest funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {R}}\).
Rozumiem to w ten sposób, że skoro \(\displaystyle{ g:\left\{ R\times \left\{ R\right\}:R \in \mathcal {R}\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\) taka, że \(\displaystyle{ g\left( R\times \left\{ R\right\} \right) \in R\times \left\{ R\right\}}\) dla każdego \(\displaystyle{ R \in \mathcal {R}}\) oraz \(\displaystyle{ h:R \rightarrow R\times \left\{ R\right\}}\) to złożenie \(\displaystyle{ g\circ h:\left\{ R:R \in \mathcal {R}\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\), gdzie \(\displaystyle{ \left( g\circ h\right)\left( R:R \in \mathcal {R}\right) \in R\times \left\{ R\right\}}\) dla każdego \(\displaystyle{ R \in \mathcal {R}}\) (tak na marginesie rozumiem, że jest to funkcja należąca do produktu rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\)?).
I dalej: \(\displaystyle{ pr\circ g\circ h:\left\{ R:R \in \mathcal {R}\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal {R}}R}\), taka, że \(\displaystyle{ \left( pr\circ g\circ h\right) \left( R\right) \in R}\) dla każdego \(\displaystyle{ R \in \mathcal {R}}\), a więc z definicji pewnika wyboru wynika, że złożenie tych trzech funkcji jest funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {R}}\)?
DS
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Pewnik wyboru
To jest niepoprawne.
O wiele prościej jest napisaćto złożenie \(\displaystyle{ g\circ h:\left\{ R:R \in \mathcal {R}\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\)
\(\displaystyle{ g\circ h:\mathcal{R} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\)
Co to za dziwny zapis? Powinno być \(\displaystyle{ \left( g\circ h\right)(R)\in R\times\{R\}}\)., gdzie \(\displaystyle{ \left( g\circ h\right)\left( R:R \in \mathcal {R}\right) \in R\times \left\{ R\right\}}\) dla każdego \(\displaystyle{ R \in \mathcal {R}}\)
Która funkcja i jakiego produktu?(tak na marginesie rozumiem, że jest to funkcja należąca do produktu rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\)?).
Znowu prościej jest napisać
I dalej: \(\displaystyle{ pr\circ g\circ h:\left\{ R:R \in \mathcal {R}\right\} \rightarrow \bigcup_{R \in \mathcal {R}}R}\),
\(\displaystyle{ pr\circ g\circ h:\mathcal{R} \rightarrow \bigcup\mathcal{R}}\)
Nie z definicji pewnika wyboru tylko z definicji funkcji wyboru.taka, że \(\displaystyle{ \left( pr\circ g\circ h\right) \left( R\right) \in R}\) dla każdego \(\displaystyle{ R \in \mathcal {R}}\), a więc z definicji pewnika wyboru wynika, że złożenie tych trzech funkcji jest funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {R}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 17 mar 2021, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Podziękował: 4 razy
Re: Pewnik wyboru
Dziękuję.
Chodziło mi o to, że \(\displaystyle{ g\circ h \in \prod_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\). Czyli funkcja \(\displaystyle{ g\circ h}\) jest funkcją z produktu dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\).
DS
Jaki powinien być prawidłowy zapis?\(\displaystyle{ h:R \rightarrow R\times \left\{ R\right\}}\)
To jest niepoprawne.
Która funkcja i jakiego produktu?(tak na marginesie rozumiem, że jest to funkcja należąca do produktu rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\)?).
Chodziło mi o to, że \(\displaystyle{ g\circ h \in \prod_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\). Czyli funkcja \(\displaystyle{ g\circ h}\) jest funkcją z produktu dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\).
DS
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Pewnik wyboru
\(\displaystyle{ h:\mathcal{R}\rightarrow \mathcal{S}}\)
\(\displaystyle{ h(R)= R\times \left\{ R\right\}}\)
Masz tutaj rację co do napisuChodziło mi o to, że \(\displaystyle{ g\circ h \in \prod_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\). Czyli funkcja \(\displaystyle{ g\circ h}\) jest funkcją z produktu dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\).
\(\displaystyle{ g\circ h \in \prod_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\)
Jednak pojęcie "produkt dla rodziny zbiorów" wydaje mi się być nieprecyzyjne, bo rodzinie zbiorów nie można jednoznacznie przypisać produktu Produkt zależy od tego, jaki przyjmiemy zbiór indeksów.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Pewnik wyboru
Można, to standardowa definicja:
\(\displaystyle{ \prod \mathcal{A} = \{ f : \mathcal{A} \to \bigcup{\mathcal{A}} \mid (\forall A \in \mathcal{A}) \, f(A) \in A \}}\)
czyli inaczej \(\displaystyle{ \prod \mathcal{A} = \prod_{A \in \mathcal{A}} A}\). Ogólnie każdą rodzinę zbiorów można traktować, jakby była indeksowana sama sobą.
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 17 mar 2021, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Podziękował: 4 razy
Re: Pewnik wyboru
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Faktycznie definicję produktu formułuje się dla indeksowanej rodziny zbiorów. Co oznacza stwierdzenie rodzina zbiorów indeksowana sama ze sobą?
Czyli rozumiem, że funkcja \(\displaystyle{ g\circ h}\) jest funkcją z produktu dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\)?
Chciałbym jeszcze zapytać czy dobrze rozumiem dowód jednego z twierdzeń w którym wykorzystuje się pewnik wyboru:
Jeżeli \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\) jest surjekcją , to istnieje taka funkcja \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\), że \(\displaystyle{ f\circ g= id_{y} }\).
Dowód:
zakładamy, że \(\displaystyle{ Y \neq \emptyset}\). Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją to dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) mamy, że \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \neq \emptyset}\). I tutaj mam pytanie: rozumiem, że każdy element \(\displaystyle{ y \in Y}\) został tutaj potraktowany jako zbiór jednoelementowy \(\displaystyle{ \left\{ y\right\}}\)? Niech \(\displaystyle{ h}\) będzie funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\). Z kolei tutaj stworzono ze wszystkich przeciwobrazów jednoelementowych zbiorów \(\displaystyle{ \left\{ y\right\}}\) czyli ze zbiorów \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) zbiór-czyli rodzinę zbiorów-\(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\)? Mam też w tym miejscu pytanie nie dotyczące dowodu tego twierdzenia: jeżeli \(\displaystyle{ f}\) byłaby jednocześnie injekcją to wówczas każdy zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) byłby zbiorem jednoelementowym czyli mielibyśmy \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] =\left\{ x\right\} }\), gdzie \(\displaystyle{ x \in X}\)(w pewnym sensie dziedzina funkcji \(\displaystyle{ f}\) czyli zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest w tym wypadku sumą rodziny zbiorów \(\displaystyle{ \left\{ x\right\}}\) czyli \(\displaystyle{ dom\left( f\right) =X=\bigcup \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\} }\)?).
Z kolei gdyby \(\displaystyle{ f}\) nie była injekcją to wówczas istniałby przynajmniej jeden więcej niż jednoelementowy zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) czyli np. zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] =\left\{ x_{1}, x_{2} \in dom\left( f\right):y=f\left( x_{1} \right)=f\left( x_{2} \right) \in \left\{ y\right\} \right\} }\) i rzecz jasna \(\displaystyle{ x_{1} \neq x_{2}}\)? Wydaję mi się też, że na przykładzie dowodu tego twierdzenia można by uznać funkcję \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\) za indeksowaną rodzinę zbiorów, gdzie każdy \(\displaystyle{ y \in Y}\) jest indeksem, a każdy przeciwobraz zbioru \(\displaystyle{ \left\{ y\right\}}\) jest zbiorem \(\displaystyle{ X_{y} \in \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\)? Wówczas złożenie \(\displaystyle{ h\circ g}\) byłoby funkcją należącą do produktu rodziny \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\)?
DS
Faktycznie definicję produktu formułuje się dla indeksowanej rodziny zbiorów. Co oznacza stwierdzenie rodzina zbiorów indeksowana sama ze sobą?
Czyli rozumiem, że funkcja \(\displaystyle{ g\circ h}\) jest funkcją z produktu dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\)?
Chciałbym jeszcze zapytać czy dobrze rozumiem dowód jednego z twierdzeń w którym wykorzystuje się pewnik wyboru:
Jeżeli \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\) jest surjekcją , to istnieje taka funkcja \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\), że \(\displaystyle{ f\circ g= id_{y} }\).
Dowód:
zakładamy, że \(\displaystyle{ Y \neq \emptyset}\). Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją to dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) mamy, że \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \neq \emptyset}\). I tutaj mam pytanie: rozumiem, że każdy element \(\displaystyle{ y \in Y}\) został tutaj potraktowany jako zbiór jednoelementowy \(\displaystyle{ \left\{ y\right\}}\)? Niech \(\displaystyle{ h}\) będzie funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\). Z kolei tutaj stworzono ze wszystkich przeciwobrazów jednoelementowych zbiorów \(\displaystyle{ \left\{ y\right\}}\) czyli ze zbiorów \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) zbiór-czyli rodzinę zbiorów-\(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\)? Mam też w tym miejscu pytanie nie dotyczące dowodu tego twierdzenia: jeżeli \(\displaystyle{ f}\) byłaby jednocześnie injekcją to wówczas każdy zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) byłby zbiorem jednoelementowym czyli mielibyśmy \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] =\left\{ x\right\} }\), gdzie \(\displaystyle{ x \in X}\)(w pewnym sensie dziedzina funkcji \(\displaystyle{ f}\) czyli zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest w tym wypadku sumą rodziny zbiorów \(\displaystyle{ \left\{ x\right\}}\) czyli \(\displaystyle{ dom\left( f\right) =X=\bigcup \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\} }\)?).
Z kolei gdyby \(\displaystyle{ f}\) nie była injekcją to wówczas istniałby przynajmniej jeden więcej niż jednoelementowy zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) czyli np. zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] =\left\{ x_{1}, x_{2} \in dom\left( f\right):y=f\left( x_{1} \right)=f\left( x_{2} \right) \in \left\{ y\right\} \right\} }\) i rzecz jasna \(\displaystyle{ x_{1} \neq x_{2}}\)? Wydaję mi się też, że na przykładzie dowodu tego twierdzenia można by uznać funkcję \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\) za indeksowaną rodzinę zbiorów, gdzie każdy \(\displaystyle{ y \in Y}\) jest indeksem, a każdy przeciwobraz zbioru \(\displaystyle{ \left\{ y\right\}}\) jest zbiorem \(\displaystyle{ X_{y} \in \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\)? Wówczas złożenie \(\displaystyle{ h\circ g}\) byłoby funkcją należącą do produktu rodziny \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\)?
DS
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Pewnik wyboru
Sama sobą. Wtedy rodzina zbiorów jest jednocześnie zbiorem indeksów.
W sensie tej definicji to nie jest. ProduktCzyli rozumiem, że funkcja \(\displaystyle{ g\circ h}\) jest funkcją z produktu dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal {S}}\)?
\(\displaystyle{ \prod_{R \in \mathcal {R}}R\times \left\{ R\right\}}\)
jest produktem dla rodziny \(\displaystyle{ \mathcal{S}}\) indeksowanej zbiorem \(\displaystyle{ \mathcal{R}}\).
Nie.smo pisze: ↑30 cze 2021, o 21:07 Dowód:
zakładamy, że \(\displaystyle{ Y \neq \emptyset}\). Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją to dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) mamy, że \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \neq \emptyset}\). I tutaj mam pytanie: rozumiem, że każdy element \(\displaystyle{ y \in Y}\) został tutaj potraktowany jako zbiór jednoelementowy \(\displaystyle{ \left\{ y\right\}}\)?
Tak.Niech \(\displaystyle{ h}\) będzie funkcją wyboru dla rodziny \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\). Z kolei tutaj stworzono ze wszystkich przeciwobrazów jednoelementowych zbiorów \(\displaystyle{ \left\{ y\right\}}\) czyli ze zbiorów \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) zbiór-czyli rodzinę zbiorów-\(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\)?
Tak.Mam też w tym miejscu pytanie nie dotyczące dowodu tego twierdzenia: jeżeli \(\displaystyle{ f}\) byłaby jednocześnie injekcją to wówczas każdy zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) byłby zbiorem jednoelementowym czyli mielibyśmy \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] =\left\{ x\right\} }\), gdzie \(\displaystyle{ x \in X}\)
Nie wiem, co dokładnie masz na myśli w czerwonym fragmencie, ale równość jest prawdziwa (nawet dla dowolnej funkcji).(w pewnym sensie dziedzina funkcji \(\displaystyle{ f}\) czyli zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest w tym wypadku sumą rodziny zbiorów \(\displaystyle{ \left\{ x\right\}}\) czyli \(\displaystyle{ dom\left( f\right) =X=\bigcup \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\} }\)?).
Tak.Z kolei gdyby \(\displaystyle{ f}\) nie była injekcją to wówczas istniałby przynajmniej jeden więcej niż jednoelementowy zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\)
Tu zagmatwałeś.czyli np. zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] =\left\{ x_{1}, x_{2} \in dom\left( f\right):y=f\left( x_{1} \right)=f\left( x_{2} \right) \in \left\{ y\right\} \right\} }\) i rzecz jasna \(\displaystyle{ x_{1} \neq x_{2}}\)?
Napis \(\displaystyle{ \left\{ x_{1}, x_{2} \in dom\left( f\right):y=f\left( x_{1} \right)=f\left( x_{2} \right) \in \left\{ y\right\} \right\} }\) nie jest poprawną definicją zbioru.
Poprawnie wystarczyłoby napisać:
\(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] =\{x_1,x_2\}}\), gdzie \(\displaystyle{ x_1\neq x_2}\).
Jeśli się uprzeć, to każdą funkcję można uznać za indeksowaną rodzinę zbiorów. Gdy \(\displaystyle{ g:Y\rightarrow X}\) jest funkcją, to \(\displaystyle{ g=\{(y,g(y)): y\in Y\}}\).Wydaję mi się też, że na przykładzie dowodu tego twierdzenia można by uznać funkcję \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\) za indeksowaną rodzinę zbiorów, gdzie każdy \(\displaystyle{ y \in Y}\) jest indeksem,
Stosuję tutaj definicję funkcji jako samej relacji.
Tak.a każdy przeciwobraz zbioru \(\displaystyle{ \left\{ y\right\}}\) jest zbiorem \(\displaystyle{ X_{y} \in \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\)?
Nie zdefiniowałeś nigdzie \(\displaystyle{ g}\). Zakładając, że \(\displaystyle{ g:Y\rightarrow X}\) (tak jak w wypowiedzi twierdzenia), to złożenie funkcji \(\displaystyle{ h\circ g}\) jest niemożliwe.Wówczas złożenie \(\displaystyle{ h\circ g}\) byłoby funkcją należącą do produktu rodziny \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\)?
Swoją drogą dowód wygląda na niedokończony.
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 17 mar 2021, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Podziękował: 4 razy
Re: Pewnik wyboru
Dziękuję.
Kończąc dowód tego twierdzenia rozumiem, że można powołać się na def. relacji identycznościowej, a więc \(\displaystyle{ id_{Y} =\left\{ \left( y,y\right):y \in Y \right\} }\). Skoro dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) mamy, że \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] =x}\) to \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x,y\right) \in f}\). Wówczas z def. złożenia mamy, że \(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y\right): y \in Y \right\} }\), a więc \(\displaystyle{ f\circ g= id_{Y} }\).
Jednocześnie \(\displaystyle{ rng\left( g\right)\cap dom\left( h\right) \neq \emptyset}\) bo \(\displaystyle{ rng\left( g\right) =X=dom\left( h\right) }\), a więc \(\displaystyle{ h\circ g \neq \emptyset}\) i jednocześnie \(\displaystyle{ h\circ g=\left\{ \left( y, f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right): y \in Y \right\} }\).
Rozumiem też, że rodzina \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\) jest rodziną zbiorów parami rozłącznych?
DS
Kończąc dowód tego twierdzenia rozumiem, że można powołać się na def. relacji identycznościowej, a więc \(\displaystyle{ id_{Y} =\left\{ \left( y,y\right):y \in Y \right\} }\). Skoro dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) mamy, że \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] =x}\) to \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x,y\right) \in f}\). Wówczas z def. złożenia mamy, że \(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y\right): y \in Y \right\} }\), a więc \(\displaystyle{ f\circ g= id_{Y} }\).
Jednocześnie \(\displaystyle{ rng\left( g\right)\cap dom\left( h\right) \neq \emptyset}\) bo \(\displaystyle{ rng\left( g\right) =X=dom\left( h\right) }\), a więc \(\displaystyle{ h\circ g \neq \emptyset}\) i jednocześnie \(\displaystyle{ h\circ g=\left\{ \left( y, f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right): y \in Y \right\} }\).
Rozumiem też, że rodzina \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\) jest rodziną zbiorów parami rozłącznych?
DS
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Pewnik wyboru
Żeby dokończyć dowód tego twierdzenia przede wszystkim trzeba zdefiniować funkcję \(\displaystyle{ g}\).
Ale przecież \(\displaystyle{ g}\) nie zostało jeszcze zdefiniowane
\(\displaystyle{ x}\) zdefiniowałeś jako przeciwobraz zbioru \(\displaystyle{ \{y\}}\), czyli podzbiór \(\displaystyle{ X}\). Zazwyczaj nie będzie on należeć do dziedziny \(\displaystyle{ f}\) (w mnogościowych konstrukcjach zdarza się, że element zbioru jest jednocześnie jego podzbiorem).oraz \(\displaystyle{ \left( x,y\right) \in f}\).
Jak wyżej, \(\displaystyle{ g}\) nie zostało jeszcze zdefiniowane.Wówczas z def. złożenia mamy, że \(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y\right): y \in Y \right\} }\), a więc \(\displaystyle{ f\circ g= id_{Y} }\).
Jednocześnie \(\displaystyle{ rng\left( g\right)\cap dom\left( h\right) \neq \emptyset}\) bo \(\displaystyle{ rng\left( g\right) =X=dom\left( h\right) }\), a więc \(\displaystyle{ h\circ g \neq \emptyset}\) i jednocześnie \(\displaystyle{ h\circ g=\left\{ \left( y, f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right): y \in Y \right\} }\).
Tak.Rozumiem też, że rodzina \(\displaystyle{ \left\{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]:y \in Y \right\}}\) jest rodziną zbiorów parami rozłącznych?
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 17 mar 2021, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Podziękował: 4 razy
Re: Pewnik wyboru
Zgadza się-nie zdefiniowałem funkcji \(\displaystyle{ g}\). Zatem niech \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\) będzie określona wzorem \(\displaystyle{ g\left( y\right) =h\left( f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right) }\).
I rzecz jasna nie mogłem napisać, że \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\}\right] =x}\) bo \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) jest zbiorem.
Idąc dalej: z def. złożenia relacji wynika, że \(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y\right) \in Y\times Y: istnieje\ x \in X\ takie,\ że\ \left( y,x\right) \in g\ oraz\ \left( x,y\right) \in f \right\} }\). Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją to \(\displaystyle{ Y=rng\left( f\right) }\), ale jednocześnie \(\displaystyle{ Y=dom\left( g\right) }\). Zatem \(\displaystyle{ rng\left( f\right) =dom\left( g\right) }\), a więc dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) mamy, że \(\displaystyle{ \left( y,y\right) \in f\circ g}\) czyli z def. \(\displaystyle{ f\circ g= id_{Y} }\).
DS
I rzecz jasna nie mogłem napisać, że \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\}\right] =x}\) bo \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right]}\) jest zbiorem.
Idąc dalej: z def. złożenia relacji wynika, że \(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y\right) \in Y\times Y: istnieje\ x \in X\ takie,\ że\ \left( y,x\right) \in g\ oraz\ \left( x,y\right) \in f \right\} }\). Ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją to \(\displaystyle{ Y=rng\left( f\right) }\), ale jednocześnie \(\displaystyle{ Y=dom\left( g\right) }\). Zatem \(\displaystyle{ rng\left( f\right) =dom\left( g\right) }\), a więc dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) mamy, że \(\displaystyle{ \left( y,y\right) \in f\circ g}\) czyli z def. \(\displaystyle{ f\circ g= id_{Y} }\).
DS
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Pewnik wyboru
Niepoprawnie zastosowałeś definicję złożenia. Powinno być
\(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y'\right) \in Y\times Y: istnieje\ x \in X\ takie,\ że\ \left( y,x\right) \in g\ oraz\ \left( x,y'\right) \in f \right\} }\)
A to jest wniosek z twojego błędnego stwierdzenia.
Żeby dokończyć dowód wystarczy pokazać, że dla każdego \(\displaystyle{ y\in Y}\): \(\displaystyle{ f(g(y))=y}\). A jeśli koniecznie chcesz się odwołać do definicji złożenia w ogólnej formie, to trzeba pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ (y,y')\in f\circ g}\), to \(\displaystyle{ y=y'}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 17 mar 2021, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Podziękował: 4 razy
Re: Pewnik wyboru
Dziękuję za wyjaśnienia.
Ponieważ \(\displaystyle{ g\left( y\right) =h\left( f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right)=x}\) to wówczas para \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\). Niech para \(\displaystyle{ \left( x, y^{'} \right) \in f}\) gdzie \(\displaystyle{ y^{'} \in Y}\) jest dowolnym elementem. Zatem \(\displaystyle{ \left( y^{'},x \right) \in g}\) czyli \(\displaystyle{ g\left( y\right) =g\left( y^{'} \right)=x}\). Skoro \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\) to \(\displaystyle{ \left( x,y\right) \in f}\). Wówczas \(\displaystyle{ \left( x, y^{'} \right), \left( x,y\right) \in f}\), a ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją to \(\displaystyle{ y= y^{'} }\). Ponieważ równość ta zachodzi dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) to z def. \(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y\right) \in Y\times Y: y \in Y \right\}= id_{Y} }\).
Rozumiem, że funkcję \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\) należy tu potraktować jako funkcję odwrotną do funkcji \(\displaystyle{ f}\) taką, że \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X \subseteq f^{-1}:Y \rightarrow X}\), gdzie \(\displaystyle{ f^{-1}}\) jest relacją odwrotną do iloczyny kartezjańskiego \(\displaystyle{ X\times Y}\) w którym zawiera się funkcja \(\displaystyle{ f}\) (chodzi mi o to, że nic nie wiemy o injektywności funkcji\(\displaystyle{ f}\) ale możemy znaleźć taką funkcję \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\), która jest w pewnym sensie odwrotna do funkcji \(\displaystyle{ f}\). Innymi słowy - możemy znaleźć taką funkcję, że wszystkie jej pary uporządkowane należałyby do funkcji odwrotnej do \(\displaystyle{ f}\) przy założeniu, że \(\displaystyle{ f}\) byłaby bijekcją? Czy może w treści dowodu powyższego twierdzenia powinienem napisać "jeżeli para \(\displaystyle{ \left( x,y\right) \in f}\)"?).
DS
Ponieważ \(\displaystyle{ g\left( y\right) =h\left( f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right)=x}\) to wówczas para \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\). Niech para \(\displaystyle{ \left( x, y^{'} \right) \in f}\) gdzie \(\displaystyle{ y^{'} \in Y}\) jest dowolnym elementem. Zatem \(\displaystyle{ \left( y^{'},x \right) \in g}\) czyli \(\displaystyle{ g\left( y\right) =g\left( y^{'} \right)=x}\). Skoro \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\) to \(\displaystyle{ \left( x,y\right) \in f}\). Wówczas \(\displaystyle{ \left( x, y^{'} \right), \left( x,y\right) \in f}\), a ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją to \(\displaystyle{ y= y^{'} }\). Ponieważ równość ta zachodzi dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) to z def. \(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y\right) \in Y\times Y: y \in Y \right\}= id_{Y} }\).
Rozumiem, że funkcję \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\) należy tu potraktować jako funkcję odwrotną do funkcji \(\displaystyle{ f}\) taką, że \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X \subseteq f^{-1}:Y \rightarrow X}\), gdzie \(\displaystyle{ f^{-1}}\) jest relacją odwrotną do iloczyny kartezjańskiego \(\displaystyle{ X\times Y}\) w którym zawiera się funkcja \(\displaystyle{ f}\) (chodzi mi o to, że nic nie wiemy o injektywności funkcji\(\displaystyle{ f}\) ale możemy znaleźć taką funkcję \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\), która jest w pewnym sensie odwrotna do funkcji \(\displaystyle{ f}\). Innymi słowy - możemy znaleźć taką funkcję, że wszystkie jej pary uporządkowane należałyby do funkcji odwrotnej do \(\displaystyle{ f}\) przy założeniu, że \(\displaystyle{ f}\) byłaby bijekcją? Czy może w treści dowodu powyższego twierdzenia powinienem napisać "jeżeli para \(\displaystyle{ \left( x,y\right) \in f}\)"?).
DS
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Pewnik wyboru
Dlaczego? Jak dla mnie jest to wniosek wyciągnięty z kapelusza.
To także.Skoro \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\) to \(\displaystyle{ \left( x,y\right) \in f}\).
Nie do końca. O funkcji odwrotnej można mówić gdy wyjściowa funkcja jest różnowartościowa.Rozumiem, że funkcję \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\) należy tu potraktować jako funkcję odwrotną do funkcji \(\displaystyle{ f}\)
Zapis niepoprawny. Jeśli \(\displaystyle{ f^{-1}}\) jest relacją odwrotną do \(\displaystyle{ f}\), to \(\displaystyle{ f^{-1}\subset Y\times X}\). wówczas \(\displaystyle{ g\subset f^{-1}}\)taką, że \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X \subseteq f^{-1}:Y \rightarrow X}\),
\(\displaystyle{ f^{-1}}\) jest relacją odwrotną do \(\displaystyle{ f}\) nie do iloczynu kartezjańskiego \(\displaystyle{ X\times Y}\)gdzie \(\displaystyle{ f^{-1}}\) jest relacją odwrotną do iloczyny kartezjańskiego \(\displaystyle{ X\times Y}\) w którym zawiera się funkcja \(\displaystyle{ f}\).
To się nazywa prawa odwotna.(chodzi mi o to, że nic nie wiemy o injektywności funkcji\(\displaystyle{ f}\) ale możemy znaleźć taką funkcję \(\displaystyle{ g:Y \rightarrow X}\), która jest w pewnym sensie odwrotna do funkcji \(\displaystyle{ f}\).
Gdyby \(\displaystyle{ f}\) była bijekcją, to \(\displaystyle{ g}\) byłaby po prostu funkcją odwrotną.Innymi słowy - możemy znaleźć taką funkcję, że wszystkie jej pary uporządkowane należałyby do funkcji odwrotnej do \(\displaystyle{ f}\) przy założeniu, że \(\displaystyle{ f}\) byłaby bijekcją?
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 17 mar 2021, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Podziękował: 4 razy
Re: Pewnik wyboru
Dziękuję.
Ciąg dalszy dowodu raz jeszcze:
Ponieważ \(\displaystyle{ g\left( y\right) =h\left( f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right)=x}\) to para \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\). Wówczas, ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją to \(\displaystyle{ y \in Y=rng\left( f\right) }\), a zatem istnieje \(\displaystyle{ x^{'} \in X}\) takie, że \(\displaystyle{ y=f\left( x^{'} \right) }\). Wówczas \(\displaystyle{ \left( x^{'},y \right) \in f}\). Załóżmy, że para \(\displaystyle{ \left( y, y^{'} \right) \in f\circ g}\), gdzie \(\displaystyle{ y^{'} \in Y}\) jest dowolnym elementem. Z def. złożenia funkcji wynika, że istnieje \(\displaystyle{ x \in X}\) takie, że \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x, y^{'} \right) \in f}\), a zatem \(\displaystyle{ x= x^{'} }\). Skoro \(\displaystyle{ \left( x, y^{'} \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x,y \right) \in f}\) to \(\displaystyle{ y= y^{'} }\) bo \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją. Ponieważ równość ta zachodzi dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) to wówczas \(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y\right) \in Y\times Y: y \in Y \right\} }\) czyli z def. \(\displaystyle{ f\circ g= id_{Y} }\).
DS
Przyznam, że nie znałem tego pojęcia. Mógłbyś podać pełną jego definicję?To się nazywa prawa odwotna
Ciąg dalszy dowodu raz jeszcze:
Ponieważ \(\displaystyle{ g\left( y\right) =h\left( f^{-1}\left[ \left\{ y\right\} \right] \right)=x}\) to para \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\). Wówczas, ponieważ \(\displaystyle{ f}\) jest surjekcją to \(\displaystyle{ y \in Y=rng\left( f\right) }\), a zatem istnieje \(\displaystyle{ x^{'} \in X}\) takie, że \(\displaystyle{ y=f\left( x^{'} \right) }\). Wówczas \(\displaystyle{ \left( x^{'},y \right) \in f}\). Załóżmy, że para \(\displaystyle{ \left( y, y^{'} \right) \in f\circ g}\), gdzie \(\displaystyle{ y^{'} \in Y}\) jest dowolnym elementem. Z def. złożenia funkcji wynika, że istnieje \(\displaystyle{ x \in X}\) takie, że \(\displaystyle{ \left( y,x\right) \in g}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x, y^{'} \right) \in f}\), a zatem \(\displaystyle{ x= x^{'} }\). Skoro \(\displaystyle{ \left( x, y^{'} \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x,y \right) \in f}\) to \(\displaystyle{ y= y^{'} }\) bo \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją. Ponieważ równość ta zachodzi dla każdego \(\displaystyle{ y \in Y}\) to wówczas \(\displaystyle{ f\circ g=\left\{ \left( y,y\right) \in Y\times Y: y \in Y \right\} }\) czyli z def. \(\displaystyle{ f\circ g= id_{Y} }\).
DS
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Pewnik wyboru
Tutaj jest ukryty błąd w rozumowaniu. Otóż z definicji złożenia wynika, że istnieje \(\displaystyle{ x'' \in X}\) takie, że \(\displaystyle{ \left( y,x''\right) \in g}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x'', y^{'} \right) \in f}\) (nie można chwilowo użyć tutaj symbolu \(\displaystyle{ x}\) bo został on użyty wcześniej). Teraz ponieważ \(\displaystyle{ g}\) jest funkcją, to \(\displaystyle{ x=x''}\). Jednak stwierdzenie \(\displaystyle{ x=x'}\) już jest niepoprawne.
Podpowiem Ci, że musisz skorzystać w tym dowodzie z faktu, że \(\displaystyle{ h}\) jest funkcją wyboru, bo jak dotąd nigdzie tego nie zrobiłeś. Poza tym uważam, że pisanie \(\displaystyle{ (y,x)\in g}\) zamiast \(\displaystyle{ x=g(y)}\) (gdy \(\displaystyle{ g}\) jest funkcją) tylko utrudnia patrzenie na problem. Zacznę dowód.
Ustalmy \(\displaystyle{ y\in Y}\). Ponieważ \(\displaystyle{ h}\) jest funkcją wyboru \(\displaystyle{ g(y)=h\left( f^{-1}[\{y\}]\right) \in f^{-1}[\{y\}]}\). Z definicji przeciwobrazu wynika, że...
Dla funkcji \(\displaystyle{ f:X\rightarrow Y}\) funkcję \(\displaystyle{ g:Y\rightarrow X}\) nazywamy prawą odwrotną, gdy \(\displaystyle{ f\circ g=id_{Y}}\)Przyznam, że nie znałem tego pojęcia. Mógłbyś podać pełną jego definicję?To się nazywa prawa odwotna